Gå til hovedinnhold

Private banking-kunder laster opp i Aker BP

Desember måned var preget av et negativt sentiment i verdens aksjemarkedet. Dette eskalerte inn i romjulen med store svingninger i aksjeindekser og råvarepriser globalt. Til tross for dette lar ikke Private banking kunder seg skremme og er igjen på kjøper’n.

Private banking-kunder omsatte for over 1,3 milliarder kroner i desember, og netto ble det kjøpt aksjer for 6 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene. Storebrand topper salgslisten.

-Oljeprisen har falt over 7 % i desember måned. Hovedgrunnene til dette har vært at investorer er redd for den globale økonomiske veksten i 2019. Samtidig får man stadige rapporter på at skiferolje-produksjonen fra USA fortsetter å øke. Dog tjener ikke skiferolje-produsentene penger på dagens oljepris. Dette tror jeg privatpersoner ser, og laster opp i oljerelaterte aksjer som Aker BP og PGS, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

Børsmåneden desember var forøvrig preget av store svingninger på Oslo Børs og internasjonalt. Måneden endte ned hele 7 %. Til tross for siste tids korreksjon, med blant annet den verste desembermåneden siden 1931 i USA der S&P 500 og Dow Jones er ned 9 % for måneden, laster privatpersoner opp i aksjer.

Nordnets kunder har i desember måned kjøpt en god blanding av stabile «verdi-orienterte» selskaper, samt vært opportunistiske og kjøpt selskaper som har falt kraftig siste måneden.

På salgstoppen troner Storebrand, NEL og Grieg Seafood som de mest solgte aksjene i desember.

Aksjestatistikken for desember

Mest kjøpte aksjer Mest solgte aksjer
Aker BP Storebrand
XXL NEL
Petroleum Geo-Services Grieg Seafood
DNO Equinor
Elkem Questerre Energy Corporation
Arendals Fossekompani Frontline
DNB OBX Tomra Systems
Norwegian Air Shuttle Mowi
Seadrill Europris
DNB Gjensidige Forsikring

Private banking-kundene solgte fond i desember – og utnyttet lav skattesats på investeringskonto

Nordnets Private Banking-kunder nettosolgte fond for 96 millioner kroner i desember. Aksjefond ble nettosolgt for 41 millioner, rentefond for 48 millioner og kombinasjonsfond for 7 millioner.

Det er verdt å merke seg at hele nettosalget stammer fra kunder med investeringskonto. Kunder med aksjesparekonto og ordinær VPS-konto hadde nær null i nettosalg av fond i desember, og satt dermed i ro mens børsene falt i desember.

Mange kunder har kontaktet oss om de nye skattereglene for investeringskonto, ogvi har blogget om dette temaet flere ganger i 2018. Når vi har forklart at skattesatsen for aksjegevinster øker i 2019, har tydeligvis en del kunder valgt å realisere gevinster før årsskiftet.

Som vår spareøkonom har uttalt i media og blogget om kan det være smart å realisere en gevinst i 2018, såfremt du har mindre enn fem års sparehorisont.

Det er åpenbart bedre å betale 23 % skatt på en aksjegevinst i 2018 enn å betale 31,68 % i 2019. Er sparehorisonten lenger enn fem år, bør du derimot la pengene stå i investeringskontoen, og dermed få avkastning på et høyere beløp. Etter noen år vil rentes-rente-effekten medføre at det ubeskattede beløpet blir høyere – også etter skatt.

Les mer om denye skattereglene for investeringskonto her.

Økt interesse for fond med nedsidebeskyttelse

For første gang er det tre fond med nedsidebeskyttelse på topp-20 listen over de mest kjøpte fondene blant Private banking-kunder: Nordnet Smart 15, Nordnet Smart 10 samt Sissener Canopus.

I urolige tider leter sparere etter fond som klarer seg bra i nedgangstider. Nyvinningen Nordnet Smarte Porteføljer, som er kombinasjonsfond med ekstra god risikospredning, og absoluttfondet Sissener Canopus, er blant disse.

De tre mest solgte fondene i desember blant Private Banking-kunder er alle high yield-rentefond. High yield fond investerer i rentepapirer med større kredittrisiko enn andre rentefond. Disse fondene har gitt svak negativ avkastning gjennom den turbulente høsten, og da ser vi at noen av kundene hopper av rentefond med høy kreditt- og renterisiko.

Fondsstatistikken for desember

Mest kjøpte fond Mest solgte fond
Alfred Berg Gambak Fondsfinans Kreditt
Pareto Investment Fund Landkreditt Extra
KLP Pengemarked Holberg Kreditt
FORTE Norge DNB Teknologi
Arctic Return Class FORTE Obligasjon
Nordnet Superfondet Norge FORTE Kreditt
Alfred Berg Pengemarked DNB Aktiv Rente
Nordea Kort Obligasjon KLP FRN
Nordnet Smart 15 FORTE Trønder
KLP AksjeGlobal Indeks IV DNB Health Care

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer