Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik investerer våre eksperter

pengepodden header - Mads Johannesen, Anders Skar, Bjørn Erik Sættem

For første gang er Mads, Roger og Bjørn Erik i studio sammen. Det nye trekløveret går gjennom sine private aksje- og fondsporteføljer som vises på Shareville og forteller hvordan avkastningen har vært hittil i år. Innledningsvis får du vite mer om investeringsstrategiene de ulike følger. Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs, Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen.

Mads: Opp 15 prosent hittil i år

(fra 03:03) Etter en tung høst tok Mads flere offensive posisjoner ved inngangen til 2019. Han forteller at han gikk inn i året med tro på oljeaksjer og sykliske aksjer, noe som viste seg å være god timing. Han tjente posisjonene i Golden Ocean, PGS og XXL. Porteføljen hans består også av noen langsiktige investeringer som Hemfosa Fastigheter og Sparebanken Midt Norge.

Han forteller også om taperaksjene i porteføljen, nemlig Elkem og svenske Hoylu.

Mads er skeptisk til børsen fremover, og har derfor økt kontantandelen i porteføljen den siste tiden opp til rundt 20 prosent.

Roger og Bjørn Erik stiller noen kritiske spørsmål til investeringene i PGS og Panoro Energy. Hør hva Mads svarer.

Se investeringsøkonomens Shareville-portefølje her. Les også Mads sitt siste innlegg om hvordan porteføljen hans har utviklet seg i år.

Bjørn Erik: Fondsporteføljen opp 13 prosent hittil i år

(fra 23:17) Bjørn Erik har 12 fond i Sharevilleporteføljen sin (fordelt på to kontoer), som er dominert av globale aksjefond. Porteføljen hans har gitt 13,5 prosent avkastning hittil i år, som er langt bedre enn Oslo Børs (5 prosent), men noe svakere enn et globalt indeksfond målt i norske kroner, som har gitt ca 17 prosent.

Du får høre mer om hvordan valutaeffekter har påvirket porteføljen hans. Siden globale fond målt i norske kroner har gitt 5-6 prosentpoeng bedre avkastning enn et tilsvarende valutasikret globalfond.

Bjørn Erik forteller videre at han har gått bort fra overvekt i vekstmarkeder, siden det veddemålet har kostet ham for mye. Han forteller også at han har økt investeringene i Nordnet Smart 15, som er et smart kombinasjonsfond med ekstra god risikospredning. Dette fondet har levert meget god avkastning hittil i år, rundt 17 prosent, noe som er sterkt tatt i betraktning av at fondet er valutasikret.

Andre endringer Bjørn Erik har gjort er å bytte ut Alfred Berg Nordic Gambak med DNB Grønt Norden, som nyter godt av den grønne bølgen. DNB TMT Absolute Return, et hedgefond, er solgt. KLP AksjeGlobal Flerfaktor er kjøpt med tanke på at dette er et lavbetafond som normalt gjør det bra i turbulente markeder.

Fondet som har gitt størst bidrag til meravkastning i Bjørn Eriks portefølje er DNB Teknologi.

Se Shareville-pondsporteføljen til spareøkonomen her. Les også Bjørn Eriks ferske innlegg, hvor han går gjennom sin fondsportefølje i detalj.

Roger: Pluss 5 prosent

(fra 43:20) Rogers aksjeportefølje, som kan følges på Shareville, består av 16 store solide kvalitetsselskaper. Den største posten er Equinor, etterfulgt av Mowi, Norsk Hydro og Tomra.

Rogers målsetting er at hans portefølje skal levere minst like god avkastning som Oslo Børs på lang sikt, men falle mindre når børsen stuper. Historien viser at porteføljen hans (Netfonds Extra Norge Bred – som frem til i vår var et diskresjonært forvaltet portefølje) har slått Oslo Børs med ca. 20 prosentpoeng siden 2011.

Roger snakker (som vanlig) varmt om Equinor, som gir et utbytte på 6 prosent på dagens kurs, som er svært attraktivt sammenlignet med en renteplassering. Han mener Equinor er verdt rundt 230 kroner i dag.

Gutta diskuterer videre verdistrategien til Roger, som avviker noe fra en typisk verdiforvalter. Eksempelvis har Tomra vært en favoritt i mange år, og er fremdeles en favoritt – selv om PE er på over 50.

Slik ser aksjeekspertens portefølje ut.

Veien videre for markedet

(fra 58:00) Alle tre tror på volatile markeder fremover, men ingen tror på noe børskrakk. De er enige om at utfallet av handelskrigen er avgjørende for børsene fremover. Mads har økt kontantandelen i porteføljen. Bjørn Erik har økt investeringene i mer defensive fond (lavbetafond og smartfond).

Roger mener at et videre børsfall vil gjøre at kvalitetsselskaper blir enda mer attraktive, og vil medføre at han vil rebalansere porteføljen.

Hør forrige episode av #pengepodden: Dypdykk i sektorene på Oslo Børs

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.09.2019 12:30

Hvor kan jeg investere 10000,- for å få best mulig avkastning med middels risiko ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2019 13:47

Hei. Du skriver middels risiko. I mitt «fondshode» betyr det kombinasjonsfond. Se listen over kombinasjonsfond her, og velg ett med 4 eller 5 stjerner fra Morningstar: https://www.nordnet.no/market/funds?sortField=fund_ms_rating&sortOrder=desc&fundType=BALANCED Alternativt kan du velge Nordnet Smart 10, som er et smart kombinasjonsfond med ekstra god diversifisering. Les mer her: https://www.nordnet.no/no/tjenester/nordnet-smarte-portefoljer I Rogers «langsiktige aksjehode» betyr nok middels risiko en kvalitetsaksje som Equinor. I Mads «kortsiktige aksjehode» betyr nok middels risiko en aksje av en viss størrelse som trender oppover, a la SpareBank 1 SMN. Du skriver heller ikke noe om tidshorisont, som også er viktig for å kunne gi deg en fornuftig tips.… Les mer »