Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg

I denne episoden går Roger, Bjørn Erik og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer for første halvår 2021. Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs. Finn ut hvordan de ulike økonomene forvalter pengene sine og hvem som har prestert best så langt i år.

Se porteføljene til våre tre eksperter på Shareville: BullBerntsen, BjornNordnet og MadsNordnet.

(Avkastningstallene per 29.6.21.)

Mads: Pluss 2 %, 15 % bak indeks

(fra 04:35) Mads omtaler hans avkastning hittil i år som «helt elendig». Siste tre år er avkastningen imidlertid ok, + 24 %, mot Oslo Børs + 28 %. Den viktigste grunnen til mindreavkastningen i år er Kahoot, som er hans største posisjon og som har falt knappe 40 % hittil i år. Betsson har også bidratt negativt i år. Dette er to vekstaksjer som har blitt straffet av forventninger om høyere renter. Storebrand Fornybar Energi er også en negativ bidragsyter. Swedish Match og Sparebanken Midt Norge har bidratt til meravkastning YTD. Her kan du lese Mads sin juni-oppdatering.

Stop loss er også noe som diskuteres, og Bjørn Erik lurer på hvorfor Mads ikke har brukt «stop loss» på en aksje som Kahoot.

Bjørn Erik: Pluss 3 % i første halvår, 9 % bak indeks

(fra 29:01) I fjor hadde Bjørn Erik en meravkastning på et par prosentpoeng i forhold til verdensindeksen (inkl EM), takket være en overvekt i teknologifond og fornybarfond. Av samme grunn har porteføljen gitt mindreavkastning i første halvår, som følge av rotasjonen fra vekst- til verdiselskaper. Siste 12 måneder har Bjørn Erik imidlertid meravkastning. Her kan du lese Bjørn Eriks kvartalsvise porteføljeoppdatering.

Det enkleste er ofte det beste, poengterer Bjørn Erik. Har du en månedlig spareavtale i et globalt indeksfond har du gjort det meste riktig når det kommer til langsiktig sparing. Å slå et globalt indeksfond med en aktiv fondsportefølje på lang sikt er lettere sagt enn gjort, mener han.

Fondene som har bidratt til meravkastning hittil i år er de to norske fondene, Landkreditt Utbytte (+18 % YTD) og Alfred Berg Gambak (+13 % YTD). Fondene som har bidratt til mest til mindreavkastning er Storebrand Fornybar Energi (-8 %) og DNB Grønt Norden (-2 %).

Nytt fond i porteføljen er Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, som ble tatt inn i midten av mai. Dette er et defensivt globalt verdifond, som Bjørn Erik forventer vil gjøre det bra i en periode med økte renter. Les Bjørn Eriks analyse av globale verdifond her.

Roger: Norske aksjer: + 22 % i første halvår, 6 % foran indeks

(fra 46:02) Roger har tre porteføljer på Shareville:

  • «US MEGATRENDS»: + 10 % i første halvår, 1 % bak indeks (men foran indeks siste 3 mnd)
  • «US TECH»: + 8 % i første halvår, 3 % bak indeks (men foran indeks siste 3 mnd)

Roger forteller om sine to amerikanske porteføljer, som han opprettet på Shareville i januar. Dette er porteføljer som han kan sitte i ro med i fem til ti år. De to største posisjonene er NVIDIA Corporation og Microsoft. NVIDIA er en amerikansk produsent av grafikkort for datamaskiner, med sterk vekst. Microsoft er verdens nest mest verdifulle selskap, og selskapet satser mer og mer på gaming, noe som Roger liker.

Rogers norske portefølje har Equinor som største posisjon. På de neste plassene er Norsk Hydro, Tomra og Mowi.

Avslutningsvis får du noen gode råd fra økonomene nå som børssommeren står for tur. Last ned Nordnet-Appen om du ikke allerede har gjort det.

Ta med deg Nordnet på ferie.

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.07.2021 08:11

Når lanserer Nordnet Roger sitt superfond basert på Roger sin investeringsstrategi?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.07.2021 14:59

Aldri