Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje i første halvår

I 2020 slo jeg verdensindeksen takket være overvekt i teknologi- og fornybarsektoren. I første halvår i år ligger jeg langt bak av samme grunn… Jeg har redusert overvekten i vekstfond og tatt inn et globalt verdifond.

I denne ukes #pengepodden-episode snakker jeg og mine to gode kolleger, Mads Johannessen og Roger Berntsen, om utviklingen i våre porteføljer. Lytt her.

Mitt navn på Shareville er BjørnNordnet, og her kan alle som vil følge min portefølje.

Oppgangen i de lange rentene både i USA og resten av verden stoppet opp i begynnelsen av april. Frem til da var det en tydelig sektorrotasjonen fra vekst- til verdiselskaper. Dette rammet min fondsportefølje, som har en overvekt i vekst-orienterte teknologifond og fornybarfond. Siden april har faktisk vekstfond gjennomgående gjort det bedre enn verdifond. (Se f eks på SPYV (S&P 500 Value-ETF) mot SPYG (S&P 500 Value-ETF).

Litt om min investeringsstrategi

Noen ord om min investeringsstrategi er på sin plass for nye lesere: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid, siden rentes-rente-effekten er enorm. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og som skal utgjøre omlag 50 % av totalen. I tillegg forsøker jeg å finne noen aktive sektor- og regionfond som kan skape meravkastning over tid, selv om jeg vet at det ikke er noen enkel oppgave.

Jeg vet at jeg har vel mange fond i min portefølje, og vil ikke anbefale andre å ha like mange – såfremt du ikke er en fondsnerd, som meg:) Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilket aksjefond man velger.

13 fond i porteføljen – overvekt tek, fornybar og Norden

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje, som for tiden består av 13 fond.

Største negative bidrag i min portefølje i første halvår er Storebrand Fornybar Energi, med minus 8 % YTD. I mai solgte jeg meg ned i dette fondet. DNB Norden har også hatt et svakt halvår, med pluss 4 %. Mine tre teknologifond, Black Rock Next Generation Technology, Black Rock World Technology og VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF har alle gitt en avkastning noe svakere enn Verdensindeksen, på mellom 5 og 7 %. Dette forklarer mindreavkastningen i første halvår. Til sammenligning har Verdensindeksen inkl vekstmarkeder steget 13 %.

Største positive bidrag kommer fra mine to norske aksjefond, Alfred Berg Gambak og Landkreditt Utbytte, som har steget 13 og 17 % YTD (til sammenligning har Oslo Børs steget med 15 %).

Pluss 4 % hittil i år, 9 % bak Verdensindeksen

Min vekstorienterte fondsportefølje har hengt etter verdensindeksen inklusive vekstmarkeder (målt ved Storebrand Indeks Alle Markeder i grafen under) siden mars. Jeg er overrasket over at differansen har blitt så stor som ni prosentpoeng når halve året er unnagjort (+ 4 % vs 13 % for verdensindeksen). Trøsten får være at siste 12 måneder er jeg foran indeks (+34 % vs +25 % for verdensindeksen).

Siste 3 år har min portefølje gjort det marginalt svakere enn verdensindeksen, + 57 % vs + 60 % for verdensindeksen. Tatt i betraktning av at min portefølje har svingt mer enn verdensindeksen i perioden er jeg ikke fornøyd med resultatene.

Som jeg har sagt mange ganger før: Det enkleste er ofte det beste. Det er vanskelig å sette sammen en portefølje med aktive fond som slår et globalt indeksfond på lang sikt – målt etter kostnader. Men du verden så moro og lærerikt det er å forsøke!

Endringer i min fondsportefølje i Q2

Jeg har kjøpt et nytt globalt verdifond i mai, Nordea Stabile Aksjer Global Etisk. Jeg har vektet meg videre ned i Storebrand Fornybar Energi og litt ned First Veritas og teknologifondene. 

Årsaken til kjøp av det globale verdifondet, er at jeg vil balansere min portefølje bedre mellom vekst og verdifond. I en verden med stigende renter vil ofte verdiselskaper gjøre det bedre enn vekstselskaper. Jeg gjorde en analyse av globale verdifond i dette innlegget, og her vurderte jeg Nordea Stabile Aksjer Global Etisk som et godt valg.

Siden jeg kjøpte Nordea-fondet i mai har det steget med 4 %, som er noe lavere enn verdensindeksen i perioden. Jeg ventet med vilje temmelig lenge før jeg tok inn et verdifond i porteføljen, siden jeg var usikker på om rotasjonen fra vekst til verdiselskaper ville komme for alvor. Dette illustrerer hvor vanskelig det kan være med taktiske allokeringer. Jeg er fremdeles usikker hvor stor og hvor varig denne rotasjonen vil bli (mye avhenger av om langrentene stiger mer enn hva markedet forventer) men jeg velger å balansere porteføljen min bedre.

Det store spørsmålet er om jeg fremdeles har tro på at teknologi- og fornybarsektoren vil gi meravkastning de neste årene, eller om trause verdiselskaper blir vinneren de neste årene. I så fall bør jeg gjøre enda større endringer i porteføljen min. Jeg har fortsatt langsiktig tro på IT og fornybar, så jeg beholder en viss overvekt i disse to sektorene. Men jeg har redusert overvekten noe det siste halvåret ved å selge meg litt ned, og ta inn et globalt verdifond. Jeg vurderer også å ta inn et et globalt finansfond, som DNB Finans eller lignende. Finansaksjer regnes som verdiorienterte og ventes å kunne gjøre det bra om rentene skulle stige mer enn forventet.  

Endring i Shareville-porteføljene

Observante følgere vil se at jeg nå kun har én Shareville-portefølje. Det skyldes at min Pensjonskapitalbeviskonto har blitt flyttet over på EPK Passiv, fordi jeg har valgt å opprette pensjonskonto i Nordnet. Dermed har Pensjonskapitalbeviskontoen min forsvunnet fra Shareville, med all historikk. (Denne kontoen hadde noe bedre kortsiktig historikk (3-12 mnd) enn min ASK-konto, men den langsiktige historikken (3 år) var dårligere).

Fremover vil jeg kun ha én portefølje på Shareville, for å gjøre det lettere å skrive mine kvartalsvise porteføljekommentarer. For å få omlag den samme porteføljen på min ASK-konto som jeg hadde i mine to porteføljer samlet, gjorde jeg en del fondsbytter i mai. 

Ha en riktig god sommer, alle sammen!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Rune
Rune
13.08.2021 15:56

Hei Bjørn Erik,

Jeg ser du bruker Storebrand Indeks alle markeder for å benchmarke din portefølje mot verdensindeksen, og det er jo et bra utgangspunkt. Men hvilke verktøy bruker til dette, er det noe vi alle har tilgang til på Nordnet plattformen?
Når jeg er inne på min ASK konto hvor fondene ligger så kan jeg benchmarke mot en kort liste av forhåndsdefinerte indekser, men ikke plukke egne fond for benchmarking.

Mathias
Mathias
05.07.2021 23:13

Du er ikke redd for at ved å vekte mer mot verdi nå, så “går du der pucken er nå?”. Som Roger sier, du vil gå der som pucken skal komme, sånn som Gretzky”.

John-Are
John-Are
03.07.2021 19:28

Du taper jo stadig vekk og ligger alltid bak verdensindeksen. Hvorfor skalter og valter du med pensjonen og pengene dine? Vil du ikke tjene penger? Hvorfor ikke bare sette alt inn i indeksfond?

Nordnet er dyrt
Nordnet er dyrt
Svar på  John-Are
04.07.2021 10:00

Ikke det pengene ligger i for arbeidsgiveren.. Og da blir vel bonusen mindre. Ikke at jeg har satt meg inn i hvordan disse selgerne til Nordnet lønnes, men det har de sikkert publisert ett sted. 🙂