Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Nye allokeringsfond og pod-jubileum

I dag er Anders Skar, Norgessjefen i Nordnet, på besøk hos Bjørn Erik i studio. De feirer episode 400 av #pengepodden og gode lyttertall. Podden har blitt publisert hver eneste torsdag i mer enn syv år. Det må feires, mener Bjørn Erik.

De skåler med billig-Champis og snakker om hvorfor #pengepodden har slått så bra an. På Norges offisielle pod-lytterliste, podtoppen.no, som er som regel #pengepodden på topp 3 eller topp 5 blant Business-podcaster.

De forteller om Nordnets nye allokeringsfond, som ble lansert denne uken. Dermed forklarer den svenske forvalteren Henrik Wiklund de nye fondene nærmere.

Lansering av Nordnets nye allokeringsfond

(fra 06:28) Denne uken lanseres Nordnet One – tre nye allokeringsfond med Nordnets navn, derav to kombinasjonsfond og ett aksjefond. «Enkel og billig fondssparing på autopilot», er budskapet.

Anders forteller at målgruppen er kunder som er lite interessert i aksje- og fondssparing, men som likevel ønsker en fornuftig langsiktig sparing som passer på seg selv.

Nordnet Forsiktig har 30 % aksjer og 70 % renter. Nordnet Balansert har 60 % aksjer og 40 % renter. Nordnet Offensiv har 100 % aksjer fordelt på flere ulike underfond.

Bjørn Erik sier at kombinasjonsfond passer godt for kunder som ikke er komfortabel med de store svingningene i aksjefond – og for kunder med kortere sparehorisont.

Lave kostnader er viktig i langsiktig sparing, er begge enige om. Den totale årlige avgiften for de tre fondsporteføljene er 0,45 prosent. Bjørn Erik gir et stikk til Anders og sier at det finnes enda billigere kombinasjonsfond i markedet – hvorfor er ikke Nordnet aller billigst?

Under panseret i Nordnets nye allokeringsfond

(fra 16:00) Henrik Wiklund, senior porteføljeforvalter i Nordnet Fonder, blir med på linje fra Stockholm i siste del. Han forvalter de nye allokerginsfondene. Bjørn Erik spør om hvorfor Nordnet har valgt å ha en noe høyere aksjeandel i disse allokeringsfondene enn hva som er bransjestandard for norske kombinasjonsfond.

Aksjefondene som utgjør aksjedelen i allokeringsfondene diskuteres. I Nordnet Offensiv, som består av 100 % aksjer, har 70 % global eksponering fordelt på fem indeksfond, 20 % nordisk eksponering fordelt på fire indeksfond og 10 % vekstmarkeder fordelt på ett Emerging Markets-fond.

Hvorfor ikke gjøre det enkelt – å bare ha 100 % global indeks, spør Bjørn Erik. Henrik forklarer det med ønsket om en viss «home bias» mot Norden og ønsket om å inkludere vekstmarkeder av diversifiseringshensyn.

Underfondene i aksjedelen er p.t.: 17 % Nordnet Indeksfond USA ESG, 15 % Nordnet Indeksfond Global ESG, 14,5 % Nordnet Europa ESG. 12,5 % Danske Global Index, 10 % Nordnet Teknologi, 10 % Nordnet Indeksfond EM ESG og 5 % x4 de 4 nordiske indeksfondene fra Nordnet.

Rentefondene og rebalansering

(fra 30:43) Nordnet Forsiktig består av 70 % rentefond og 30 % aksjefond. Nordnet Balansert har 40 % renter. Innenfor de ulike rentefondskategoriene finnes både fond med meget lav risiko (pengemarkedsfond) middels risiko (Investment Grade obligasjonsfond) og høy risiko (High Yield-fond). Renterisiko og kredittrisiko nevnes også.


Henrik forklarer hvordan de har satt sammen renteporteføljen i forhold til geografisk fordeling, forventet avkastning og risiko. Den geografiske fordelingen er: 40 % Norge, 25 % Norden, 35 % Europa + globalt. (Merk at Bjørn Erik sier 20 % Norge, det riktige er 40 % Norge.)
Her er underfondene, med vekting (kategori i parentes):


Norge og Norden (65 %):
– 20 % Arctic Return Class I (Rente, NOK Obligasjoner korte)
– 20 % Danske Invest Nordic Corporate Bond (Rente, Øvrige obligasjoner)
– 20 % Handelsbanken Obligasjon (A1 NOK) (Rente, NOK Obligasjoner)
– 5 % SEB Dynamic Bond (H-NOK) (Ikke klassifisert – Nordic corporate, government)


Europa og Global (35 %):
– 15 % SEB Corporate Bond (Ikke klassifisert – europeisk og amerikansk IG)
– 10 % SEB Green Bond (Rente, Globale obligasjoner – NOK sikret)
– 10 % SEB Global high yield (Rente, Øvrige obligasjoner)


Bjørn Erik nevner at KLP Nåtid, som Nordnet bruker som rente-fond-i-fond i Nordnet Alderstilpasset Pensjon har gitt en noe bedre avkastning siste 1,3 og 5 år grunnet noe lavere risiko. (Men også her er avkastningen nær 0 siste 3 og 5 år, i likhet med de fleste rentefond av denne typen). Forventet avkastning på rentedelen (og aksjedelen) vil selvsagt være avhengig av utviklingen i rente- og aksjemarkedet.


En viktig fordel med disse allokeringsfondene er at de rebalanseres automatisk. Det betyr at aksjeandelen holdes konstant på målsatt nivå, slik at kunden hele tiden har det ønskede risikonivå. Henrilk forklarer mekanismen, og nyanserer mellom relabansering mellom renter og aksjer samt de ulike underfondene.


Bjørn Erik opplyser om at aksjedelen er ikke valutasikret, mens rentedelen er valutasikret. Noe som er vanlig praksis for kombinasjonsfond.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.09.2022 19:59

Når det gjelder ONE-fondene, så syns jeg det er altfor dårlig at man lanserer disse fondene uten noe som helst info under “beholdning, regioner, bransjer”. Om man går inn på fondene inne på Nordnet er det ingen nyttig info. Halvferdig opplegg er inntrykket når man går inn for å sjekke fondene/kjøpe. Jan

Gjest
Gjest
01.09.2022 22:12

Nå skal de reklamere for enda flere dårlige produkter