Nytt regelverk for finansielle aktører fra 3. januar – Forandringene som påvirker deg

I dag, 3. januar 2018, innføres et nytt europeisk regelverk på finansmarkedet som kalles MiFID II. Loven kommer som en konsekvens av finanskrisen i 2008 og har som formål å forbedre konsument- og investorbeskyttelsen, og å skjerpe konkurransen i finansbransjen. Her har vi laget en liste som viser de viktigste forandringene som påvirker deg som investor, eller som du kan møte når du benytter deg av tjenestene våre.

 • LEI-nummer (for selskap)

  Alle selskap som handler i verdipapir må nå ha en global identifiseringskode (Legal Entity Identifier, LEI). Målet er å øke transparensen i finansmarkedet og minimere risikoen for markedsmisbruk. Samtidig muliggjør regelverket mer effektivt tilsyn fra Finanstilsynet og andre tilsynsmyndigheter.

  Les mer om LEI og hvordan selskapet ditt registrerer nummeret her.

 • Kunnskapstest

  Når du handler komplekse finansielle verdipapir for første gang må du gjennomføre en kunnskapstest. Dette gjør vi for å kvalitetssikre at du har riktig kunnskapsnivå og at du forstår risikoen forbundet med produktet. Dette gjelder for eksempel warranter og derivater. Kunnskapstestene tar du inne på nordnet.no. Du blir automatisk bedt om å ta testen første gang du forsøker å investere i et produkt som påvirkes av reglene.

  Les mer om testene her

 • Transparens ved kostnader

  Når du handler verdipapir på nordnet.no vil du se en tydeligere kostnadsoversikt. Kostnadene beregnes ut ifra prisinformasjon og enkelte antagelse om fremtiden. Dette gjøres for at du skal få en bedre forståelse for hvilke kostnader som spesifikke investeringer og tjenester medfører.

  Les vårt blogginnlegg for mer informasjon.

 • Beste resultat

  Reglene for beste ordreutførelse innebærer at når du som kunde legger en ordre hos en finansiell aktør skal ordren plasseres på den markedsplassen som gir best pris.

 • Interessekonflikter

  Det nye regelverket gir Nordnet begrensninger fra å ta imot og beholde enkelte erstatninger og provisjon ved tilbud av enkelte tjenester. Målet er å unngå interessekonflikter mellom oss i Nordnet og kundene våre. Vi er pliktig til å identifisere eventuelle interessekonflikter, samt forhindre at våre kunders interesser påvirkes negativt av disse.

 • Investeringsguiden

  Vi har endret vår fondstjeneste Investeringsguiden og oppdatert den etter det nye regelverket. Samtidig har den fått et nytt navn og heter nå Fondsrådgiveren. Noen av forandringene vi har gjort er å redusere antall spørsmål og oppdatert fondsutvalget.

 • Dobbelt statsborgerskap

  Har du flere statsborgerskap er vi pliktig å ha denne informasjonen om deg. Det kan være at vi tar kontakt med deg angående dette.

 • 10 %-regelen

  Enkelte verdipapir, som for eksempel produkter med gearing, anses å være mer risikofylte da mindre endringer i markedet kan medføre store verdiforandringer i verdipapiret. Eier du slike verdipapir er vi pliktige å informere deg dersom verdien på investeringen din har falt med 10 % eller mer. Du blir kontaktet via e-post påfølgende handelsdag.

Les mer om MiFID II på nordnet.no

MiFID II innebærer store forandringer for bransjen, og det vil ta tid før alle aktører sammen setter en standard for hvordan reglene skal fungere i praksis. På samme måte kommer til å ta tid før vi kan optimalisere prosessene mellom oss hos Nordnet og leverandører av ekstern data. Dette kan eksempelvis innebære at kostnadsoversikten for samme produkt kan være ulik hos forskjellige banker, selv om grunnlaget er det samme. Målet vårt er å tilpasse oss regelverket og samtidig tilby en like bra, eller bedre brukeropplevelse. Vi kommer til å jobbe hardt den nærmeste tiden for å oppnå det målet.

Ta kontakt om du har spørsmål eller refleksjoner rundt forandringene som gjøres!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.01.2018 14:09

Med forbehold om at jeg kan ta fullstendig feil:
Dere burde også ta med forandret tilgjengelig mengde ETFer. Jfr. den svenske Nordnetbloggens innlegg:
https:https://www.nordnet.no/blogg/fortsatt-handel-utlandska-etfer-men-andrat-utbud/

Av det jeg har sett vil dette også trolig gjelde for norske kunder. I så fall er det en betydelig ulempe for kundene. F.eks. Vanguard tilbyr etter min mening de beste ETFene og vil da kanskje ikke lenger være mulig å kjøpe.

Hvis det stemmer at denne regelen også vil påvirke norske kunder hadde det vært fint med en oppdatering på når dette vil innføres slik at man eventuelt kan kjøpe ETFer før fristen.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
12.01.2018 14:26

Hei Andreas,

Veldig godt observert. Det er riktig som du sier at dette regelverket har trådt i kraft i Sverige. Handel av ETF’er omfattes av PRIIPS reglementet som blir innført i norsk rett tidligst i Q2. Da vil det være en risiko for å måtte ekskludere enkelte ETF’er, men vi jobber kontinuerlig for å sørge for at det ikke kommer til det. Vi kommer til å informere om dette når vi vet mer. Frem til da er det fritt frem for handel av ETF’er.

Fortsatt fin dag!
/Nikolai

Gjest
Gjest
16.01.2018 10:41

Regelverket ble vel innført 3. januar 2018, ikke 3. januar 2017?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
14.02.2018 09:11

Takk Lars! Det har blitt rettet.