Gå til hovedinnhold

Økt investorbeskyttelse via kunnskapstester

Mange har sikkert hørt om MIFID II, men ikke like mange vet hva det betyr i praksis og hvordan det vil påvirke deg som kunde. Hensikten med innføringen av det nye regelverket er blant annet økt investorbeskyttelse.

MIFID II trer i kraft 3. januar (også i Norge!). Som et ledd i å styrke kunde/investorbeskyttelsen krever den nye loven dokumentert kunnskap for å handle komplekse verdipapir. Bakgrunnen for dette er logisk nok, nemlig at man ønsker å sikre at du som kunde forstår hva du kjøper og hvilken risiko du tar.

Vil du kjøpe komplekse verdipapir etter 3. januar må du ta en kunnskapstest. Dette gjelder produkter som for eksempel børsnoterte produkter med innebygget belåning, rentebevis og bull- & bearsertifikat. På nye nordnet.no kan ta testene allerede i dag, slik at du kan handle som normalt etter årsskiftet. Det kan også være en glimrende mulighet til å lære mer om komplekse produkter, som igjen kan gi deg bedre forutsetninger for å gjøre gode investeringer i fremtiden.

Slik fungerer kunnskapstestene

Du finner kunnskapstestene under din ‘Profil’ på nye nordnet.no. Testene er oppdelt etter ulike typer verdipapir som for eksempel produkter med og uten gearing, med og uten stop loss, strukturerte verdipapir og belåning. Se hele listen over produkter her.

Du trenger bare å ta de testene som er aktuelle for de verdipapirene du ønsker å handle med.

Ta testene før 3. januar for uaffektert handel i komplekse verdipapir

Etter den 3. januar må vi sperre for handel i de produkttypene du ikke har tatt kunnskapstester for. Tar du kunnskapstesten allerede nå vil du kunne handle uten avbrudd også etter 3. januar. Forsøker du å legge en ordre etter den 3. januar i et komplisert verdipapir hvor du ikke har gjennomført kunnskapstest får du ikke lagt ordren. Det er selvfølgelig ikke for seint å ta testene etter 3. januar, men vær oppmerksom på at du må ta testen før du kan handle et komplisert verdipapir.

Er du interessert i mer informasjon om komplekse verdipapir og nysgjerrig på hvordan kunnskapstestene fungerer? Les mer på vår opplæringsside. Om du har noen spørsmål eller tanker, ta gjerne kontakt med oss i kommentarfeltet.

Hilsen Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer