Gå til hovedinnhold

Ny teknologi-favoritt blant Private Banking-kundene

Normalt er august måned preget av kvartalstall og hva selskapene ser for seg frem i tid. Donald Trump ville det derimot annerledes, og kuppet nyhetsstrømmen ved å eskalere handelskrigen mot Kina. Nordnets kunder reagerer med å flykte til store tunge selskaper som Equinor og Hydro.

Våre private banking-investorer omsatte aksjer for 1,6 milliarder kroner i august og netto ble det solgt for 113 millioner kroner. Equinor troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 10 millioner. TGS NOPEC topper salgslisten, med et nettosalg på 22,5 millioner kroner.

Børsmåneden august var øvrig preget av kvartalstall og geopolitisk uro. Dette har selvsagt sin rot i den amerikanske presidentens twitring. Dette har igjen bidratt til både ny optimisme og ny pessimisme i forhold til den pågående handelskrigen.

Resultatsesongen på Oslo Børs har vært av den svake sorten for 2. kvartal. Dette er drevet av dårlige tall fra blant annet Equinor og DNB. Skal man trekke frem lyspunkter så er det sjømatsektoren som har levert gode tall og har også hatt en god utvikling så langt i år.

Mest kjøpte aksjer

SelskapKjøpt i kroner
Equinor 10 054 632
Norsk Hydro 6 087 107
Borr Drilling 3 457 197
Schibsted ser. A 2 820 045
Hexagon Composites 2 583 501
Seadrill 2 581 303
Storebrand 2 564 920
NORBIT 2 226 530
Equinor ASA 2 141 592
DNB 2 138 373

Mest solgte aksjer

SelskapSalg i kroner
TGS-NOPEC Geophysical Company -22 512 066
B2Holding -21 031 928
Aker BP -13 425 558
Bonheur -10 194 762
SalMar -4 531 028
NEL -4 409 383
Golden Ocean Group -4 068 663
Avance Gas Holding -4 013 104
Europris -3 880 424
AF Gruppen -3 872 858

Ny teknologifond-favoritt blant Private Banking-kundene

Mens Nordnets private banking-kunder storkjøpte aksjefond i juli, solgte kundene omtrent like mye i august. Markedet kan betegnes som schizofrent. Rentemarkedet spår resesjon og børsfall, mens de globale aksjemarkedene er tett på all time high.

Våre Private Banking-kunder nettosolgte fond for 80 millioner kroner i august. Aksjefond ble solgt for 87 millioner, mens rentefond ble kjøpt for 1 millioner og kombinasjonsfond ble kjøpt for 6 millioner.

10 års statsrente i USA, som omtales som verdens viktigste rente, er på historisk lave nivåer. De siste dagene har denne renten bikket under 1,5 prosent. Nedgangen har ført til at den amerikanske rentekurven har invertert, altså at korte statsrenter er høyere enn lange. Dette er normalt et tegn på resesjon og nedgangstider.

På en annen side er aksjemarkedene i USA nær all time high. Aksjekursene holder seg oppe mye takket være fallende renter, som gir lavere finansieringskostnader for næringslivet, samt gjør renteplasseringer mindre attraktivt til aksjer.

Ny teknologifond-favoritt

Våre private banking-kunder, i likhet med våre retailkunder, har fått øynene opp for et nytt teknologifond i år: JPMorgan US Technology (riktignok ligger dette fondet på salgstoppen denne måneden).

Etter at DNB Teknologi i mange år har vært favorittfondet innenfor denne sektoren på grunn av knallgod avkastning, ligger fondet bak indeksen i år. Dette har ført til at vi det siste halvåret hatt større nettokjøp i JPMorgan US Technology enn DNB-fondet. JPMorgan-fondet har enda bedre avkastning enn DNB-fondet, både på kort og lang sikt.

Gull på kjøpstoppen

Våre private banking-kunder har i år fått øynene opp for gullinvesteringer, som vi skrev om i dette innlegget. Det finnes også verdipapirfond som investerer i gull / gullgruveselskaper / edle metaller. I august er det et slikt fond på topp 10-listen over de mest kjøpte fondene i Norge: BGF World Gold A2 (forvalter: Black Rock). Like under topp 10 finner man et lignende fond: Franklin Gold & Precious Metals A. Hittil i år har disse to fondene steget med mellom 40 og 50 prosent (per 01/09/2019).

Mest kjøpte fondMest solgte fond
HANDELSBANKEN HØYRENTEKLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
FONDSFINANS KREDITTJPMORGAN US TECHNOLOGY
ODIN EIENDOMKLP OBLIGASJON 5 ÅR
BLACK ROCK IIF WORLD GOLD FUNDALFRED BERG GAMBAK
LM BRANDYWINE GLOBAL INCOME OPTIMISER FUNDFORTE TRØNDER
UBS (Lux) BF EUR PNORDNET SUPERFONDET NORGE
PARETO HØYRENTESTOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR
KLP KREDITTOBLIGASJONHANDELSBANKEN NORDISKE SMB
ALFRED BERG NORDISK EIENDOMFONDSFINANS HIGH YIELD
DNB OBLIGASJONJPMORGAN US SMALL CAP GROWTH

Se de tidligere aksje- og fondsstatistikkene her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer