Gå til hovedinnhold

Nordnets nyttårsraketter

Julerally, nyttårsraketter og desembereffekten. Kjært barn har mange navn. Egentlig er desembereffekten den tidligere januareffekten som har forflyttet seg en måned. For å utnytte denne effekten anbefaler flere analytikere og meglerhus såkalte nyttårsraketter.

Logikken bak nyttårsrakettene er følgende: aksjer som har falt mye i inneværende år, vil fortsette å gjøre det ekstra svakt før jul. Grunnen til dette er at investorer som da sitter med tap på posisjonen, selger før nyttår for å skrive av på skatten ved årets slutt. Samtidig vil en del fondsforvaltere selge slike aksjer, for å bli kvitt sine «skampletter» for året. Alt dette skaper et ytterligere salgs-press på aksjer som allerede har falt mye i løpet av året.

Når mange selger, vil man kunne få kjøpt slike aksjer billig i perioden før jul. I januar starter investorer og forvaltere med blanke ark. Da gjenopptar man mer risikable posisjoner og ny kapital kommer til, og taperaksjene får en pen opptur. Dette er i alle fall teorien.

Det som kanskje ikke er snakket nok om, er dog at man ser den samme effekten på aksjer som har steget mye. Selv om vi i Nordnet ikke har gjort noe omfattende forskning på området, er det naturlig å anta at det er mye av de samme mekanismene, med motsatt fortegn. Med det menes at de aksjene som har steget mye gjennom året, er aksjer som investorer, fond og institusjoner vil ha i sin portefølje ved årets slutt. Ved å ha disse aksjene i porteføljen, vil man ikke få plagsomme spørsmål på hvorfor man ikke «har den aksjen som har steget x-antall prosent».

Summen av dette vil da skape et positivt kjøps-press på aksjene som allerede har steget mye. Derfor har vi jeg satt sammen en liste over fire aksjer som har falt mye, fire aksjer som har steget mye og fire aksjer som jeg har tro på i nettopp denne perioden. Det er viktig å understreke at dette ikke er noe vi i Nordnet har forsket på, ei heller kan garantere noe som helst for med tanke på avkastning. I 2020 gjør jeg også en liten vri og tar også med aksjer fra Euronext Growth (Mercur Market) børsen.

Derimot er det en liste du som investor kan titte på, og kanskje du bestemmer deg for å ta et lodd i denne perioden. I motsetning til i fjor så velger jeg å ikke ta en posisjon i disse aksjene, da dette er så kort tidsrom og for å unngå eventuelle interessekonflikter så tenker jeg at dette er redelig.

Jeg unngår også for ordens skyld aksjer med veldig liten likviditet og selskaper som er under en konkursprosess. (Herunder Norwegian og Seadrill).

Den 15 januar vil jeg «stenge» disse posisjonene og komme tilbake til hvordan disse aksjene har gjort det. Både målt opp mot Oslo Børs indeks og hvilke av de ulike gruppene som har prestert.

Med denne listen ønsker vi alle investorer en riktig god avkastning på sine jule-porteføljer og en god start på 2021!

De fire dårligste aksjene i 2020 (eks konkursbeskyttelse og aksjesplitter)

SelskapBransje
Insr Insurance GroupForsikring
Borr DrillingRigg
Shelf DrillingRigg
Golden Energy Offshore Services (GEOS)Offshore/Supply

De fire beste aksjene i 2020

SelskapBransje
ArcticZymes TechnologiesHelse
Rec SiliconESG
5th Planet GamesIT
MagnoraESG

Mine utvalgte aksjer

SelskapBransje
GoodtechTeknologi
Aker BPOlje
NELESG
Nordic SemiconductorIT

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Espen Utaker
Espen Utaker
17.12.2020 15:38

Interessant, men du skriver ikke så mye om du har tro på at de aksjene som har steget mye, kommer til å stige videre eller synke i verdi over nyttår? Mulig det bare er jeg som ikke helt forstod det. Men ut fra logikken om at “svake” aksjer kan stige i verdi etter nyttår, så vil vel de aksjene som har gått bra den siste tiden, ha større sjanse for å synke i verdi etter nyttår. Eller?