Gå til hovedinnhold

Roger Berntsen – Min investeringsfilosofi

De siste 15-20 årene har jeg viet store deler av mitt liv til studier av verdens beste investorer – Warren Buffett (1930) og Charlie Munger (1924)«Managing Partners» i Berkshire Hathaway Inc.

Mine aksjeporteføljer og investeringsfilosofi bærer naturlig nok preg av mitt forhold til nettopp Buffett og Munger. Nedenfor kan du lese litt mer om denne filosofien, slik jeg har valgt å tolket den;

Mine forbilders filosofi – min tolkning

Warren Buffett og Charlie Munger investerer kun i; (1) selskaper innenfor deres kompetansesirkel, (2) selskaper med en ledelseskultur hvis integritet og dybde er udiskutabel. At et selskap er innenfor deres kompetansesirkel innebærer at de vet å beregne dets verdi. Med dette som utgangspunkt kan Buffett og Munger reduserer risikoen ved sine investeringer til kun å handle om pris, derav Buffetts ordtak;

«Price is What You Pay. Value is What You Get».


En investor som til enhver tid er opptatt av forskjellen mellom et selskaps pris (aksjekurs) og dens reelle verdi vil som oftest gjøre investeringer på tidspunkter og/eller prisnivåer som begrenser sannsynligheten for tap. Buffett og Munger kaller forskjellen mellom pris og verdi for – «Marging of Safety» – eller sikkerhetsmargin på norsk. Begrepet stammer opprinnelig fra boken The Intelligent Investor av Benjamin Graham (1894-1976), Buffetts mentor og forbilde.

Når det er sagt, Philip A. Fisher (1907-2004), investor og forfatter av boken Common Stocks and Uncommon Profits, er kanskje den personen som har hatt mest innflytelse på Buffett og Munger hva gjelder investeringsfilosofi og tenkemåte som investorer. Fisher laget seg en metode for å finne fantastiske selskaper. Han kalte den for «Scuttlebutt»-metoden. Det innebærer en nøye gjennomgang av hvert enkelt selskap via en sjekkliste på 15. punkter. Disse 15 punktene tar for seg alt fra selskapets potensielle vekstutsikter og finansieringsbehov til ledelsens bredde (samlede kompetanse) og dens fokus på integritet.

Fishers bok, hvis fremhever det å lete etter fantastiske selskaper og kjøpe disse til fornuftige priser for så å «aldri» selge dem, er for øvrig min favorittbok. Å lese boken er lett (unnagjort på to timer), men å utøve den beskrevne filosofien er ekstremt ressurskrevende, både faglig og tidsmessig. Mao. det få investorer som har tålmodigheten til å kopiere Fisher.

Charlie Munger har, historisk sett, vært en større tilhenger av Fishers filosofi, enn Buffett selv. I Buffetts årlige brev av 1989 – til aksjonærene i Berkshire Hathaway – skrev han følgende;

«It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price. Charlie understood this early. I was a slow learner».


I dag skinner det igjennom at begge, både Buffett og Munger, er blant Fishers aller største tilhengere. Buffett blir oftere og oftere sitert for;

«My Favorite Holding Period is Forever».

Min kompetansesirkel

Min kompetansesirkel, eller investeringsunivers, omsluttes i dag av en rekke amerikanske, norske, svenske -og danske børsnoterte selskaper, derfor består mine porteføljer følgelig av utvalgte selskaper fra disse landene.

Følg meg på Shareville og la meg bli din «Managing Partner»

Ønsker du at jeg skal bli din «Managing Partner» i aksjemarkedet? Følg meg på Shareville – Brukernavn «BullBerntsen», da vil du få et innblikk i investeringene, tankene og idéne til en som har viet sitt liv til studier av historiens aller beste investorer.

Få med deg introduksjonsintervjuet mitt som Nordnets nye analytiker og aksjeekspert:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
CP Mills
CP Mills
22.10.2023 23:16

du er flink, men hva har du lært av Tomra-aksjen? Hva tenker du nå?

Gjest
Gjest
24.02.2022 20:47

Kan du anbefale noen bøker, annet en de du har nevnt, for videreutvikling av ens investeringsfilosofi?