Markedskommentar uke 2

Porteføljene i skoleduellen 2017/2018 har svingt mye. Hovedindeksen var i 2017 opp 19,2%, godt drevet av noen få, men store selskaper som blant annet Statoil, Telenor og DNB. Vi ønsket en portefølje bestående av relativt stabile selskaper i et marked drevet av stor likviditet. Vår store taper ble Havyard Group. En antagelse om økende aktivitet innenfor verft-sektoren kostet oss dyrt.

Havyard spesialiserer seg innenfor fem segmenter. MMC First Process (MMC FP), Norwegian Electric Systems (NES), Havyard Ship Technology (HST), Havyard Design & Solutions (HDS) og Havyard Production (HPR). Innenfor MMC FP er det fortsatt høy aktivitet innenfor brønnbåter, men Havyard venter at denne etterspørselen vil svekkes i årene fremover. Innenfor MMC FP jobber Havyard med profitabiliteten og med outsourcing. Når det kommer til NES har nedgangen i offshore-sektoren ført til økt fokus på hybrid-elektrisk fremdriftssystem og klimavennlige løsninger for sjøtransport som Havyard mener vil gi god profitabilitet fremover. I segmentet HST har det vært lav aktivitet i 2017, men Havyard har en større backlog for 2018 og 2019 som forhåpentligvis skal gi høyere aktivitet og profitabilitet. Segmentet HDS har fått et oppsving etter offshore-nedturen og selskapet har solgt sitt første design for ferger. Ved HPR har det vært høyere aktivitet og ekspansjon i Danmark og Frankrike i 2017. Her har backloggen økt vesentlig.

For Havyard vil det være spenning knyttet til utdelingen av fremtidige kontrakter. Havyard er avhengige av å være konkurransedyktige og vinne anbud. Flere kontrakter har den siste tiden gått til utenlandske verft som ikke alltid har samme arbeidsvilkår som de norske verftene. Blant annet er det store forskjeller i HMS-tiltak i norske og utenlandske verft. Dette fører til at utenlandske verft, som for eksempel i Tyrkia har et fortrinn ovenfor norske verft grunnet kostnadsforskjellene. Vi har valgt å holde aksjen, på tross av synkende kurs. Hittil i år har aksjen tatt seg betraktelig opp og vi håper markedet bedrer seg fremover samtidig som Havyard forhåpentligvis blir tildelt nye kontrakter.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer