Oslo Børs har falt cirka 1% denne uken, fra mandag til fredag. Oljeprisen er ned nesten $2 i samme periode. De andre indeksene ute i Europa og i USA er flate. Det har dermed vært en særdeles lite begivenhetsrik uke, og det er godt mulig vi har fått en forsmak på sommeren allerede. Merk at børsen er stengt på mandag for 2. pinsedag.
Hovedutfordringen i slike markeder er å ikke trade seg bort. Aksjer som er sterke på nyheter en dag, kan falle rett tilbake dagen etter. Det har tydeligvis ikke vært store kjøpsordre som har flyttet markedet, og da er det vanskelig å få follow through på enkeltaksjer også.
Jeg har trukket frem GOGL, Agasti og Netflix de siste ukene. Tørrbulkaksjen har falt tilbake, etter en spike forrige uke, så her regner jeg ikke med at det er mange som har tjent penger. Agasti er et langsiktig case inn i Q2 presentasjonen. Leverer de tilnærmet likt det de gjorde i Q1, kommer ikke selskapet til å være verdt 370 millioner kroner, men betraktelig mer. Netflix har vært en drøm fra jeg startet å følge den. Jeg anser ikke momentumet for å være over enda, dette er året de skal underlegge seg over 50 nye land.
Nordea Avkastning, får en ripe i lakken fra Finanstilsynet fordi de ikke har gitt kundene en realistisk mulighet til mer”avkastning”. Fondet er stort, og den lille meravkastningen de har skapt fra 2010 til 2014, har blitt spist opp av avgifter til forvalteren Nordea. Jeg har skrevet om dette i boken min “hvordan tape penger i aksjemarkedet”, hvordan banker og tilbydere ofte tenker når de lanserer et aktivt fond.
“Vi har X antall kunder i X antall filialer, hva hvis alle kunderådgiverne der ber sparerne sette pengene sine i Fondet Avkastning. Da får vi inn forvaltningskapital som vi kan ta X i avgift og gebyrer på”
“Fantastisk, hvor mye kan vi ta?”
“Aktivt forvaltede fond pleier å ta rundt 2% i året og 1-2% tegningshonorar, mens indeksfond ligger på 0% tegning og 0.3% årlig”
“Da synes jeg vi skal lage et aktivt forvaltet fond”
“Yes, bare vi ikke taper penger, så beholder vi kundene år etter år”
“Supert, hva med å legge det så tett opp til indeksforvaltning som mulig, så slipper vi å forsvare svake eller gode resultater målt mot hva alle andre tjener?”
De fleste aktivt forvaltede fond er et resultat av at noen ønsker å tjene penger på forvaltningen, ikke nødvendig vis bare på kundenes resultater. Sales pitchen er at de er flinkere til å plukke aksjer, og skal derfor å mer fast betalt, uavhengig av resultatet.
Da er det mer renhåret hva Nordnet har gjort med superfondet: De tar eventuelle avgifter på kontoen for markedsføring, og gir kundene indeksforvaltning gratis.
God pinse.