Gå til hovedinnhold

Kundene kjøper tilbake aksjefondene de solgte i mars

Verdens børser steg kraftig i april, og har tatt igjen halvparten av kursfallet fra første kvartal. Våre fondskunder kjøpte nesten like mye aksjefond i april som de solgte i mars.

Mens mars ble en blodrød måned på verdens børser som følge av corona-pandemien, fikk vi en kraftig rekyl opp i april.

Børsoppgangen skyldes dels bedre kontroll på smittespredningen, samt massive og raske stimulanser fra myndigheter og sentralbanker verden over.

Våre privatkunder snudde seg fort rundt, og kjøpte aksjefond med begge hendene da de så at markedet pekte oppover igjen.

Aksjefond ble nettokjøpt for 673 millioner kroner i april, nesten like mye som kundene solgte for i mars (760 millioner). Rentefond ble nettokjøpt for 131 millioner og kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 1 million i april.

Aksjefondet som lå på salgstoppen i mars, DNB Teknologi, er det samme fondet som ligger på kjøpstoppen i april. Å selge aksjefond når det faller og kjøpe tilbake det samme fondet når det stiger igjen er sjelden en oppskrift på å tjene penger. De fleste klarer normalt ikke kjøpe tilbake fondet på lavere kurser.

En mulig forklaring på adferden er at kundene ville sikre gevinster i mars når kursene stupte og alt så mørkt ut. Da markedene snudde opp igjen, opplevde kundene risikoen som lavere, og kjøpte tilbake fondene.

Kronesvekkelsen medfører at globale indeksfond er i pluss i år

Verdensindeksen steg om lag 12 prosent i april, og har dermed tatt igjen halvparten av kursfallet fra første kvartal. USA-børsene ledet an oppgangen, hvor den brede SP500-indeksen steg hele 13 prosent i april. Europa var opp ca 7 prosent og Oslo Børs ca 9 % prosent i april.

Norske kroner har falt ca 15 prosent i verdi mot de store valutaene i år. Kronefallet skyldes oljepriskollaps samt at investorer flykter fra små valutaer som norske kroner til trygge havner som dollar i usikre tider.

Kronesvekkelsen fungerer som en støtpute for eiere av internasjonale verdipapirfond. Målt i norske kroner er faktisk verdensindeksen i pluss hittil i år. Et globalt indeksfond som KLP AksjeGlobal Indeks I har gitt pluss 5 prosent avkastning i norske kroner per utgangen av april. Det valutasikrede søsterfondet, KLP AksjeGlobal Indeks IV, er derimot ned 12 prosent i samme periode. Differansen skyldes ene og alene kronesvekkelsen.

Lesetips: Bør du velge et valutasikret fond?

DNB Teknologi og tre indeksfond på kjøpstoppen

På kjøpstoppen for april finner vi DNB Teknologi, Nordnet Indeksfond Norge, og to globale indeksfond fra KLP, det ene valutasikret. Se hele listen under.

Det er to teknologifond og to helsefond blant de 10 mest kjøpte fondene i april. Teknologi og helse er de to bransjene som har klart seg best gjennom coronakrisen, så det er ikke overraskende at våre kunder kjøper disse bransjefondene. Det er relativt få fond som er nettosolgt i april, og volumene er beskjedne. 2 av de 3 fondene på salgstoppen er obligasjonsfond.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I APRIL:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I APRIL:
DNB TEKNOLOGIKLP LANG HORISONT
NORDNET INDEKSFOND NORGEÖHMAN GLOBAL HÅLLBAR
KLP AKSJE GLOBAL INDEKS IVKLP OBLIGASJON 5 ÅR
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VSKAGEN KONTIKI
DNB HEALTH CARESTOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR
KLP STATSOBLIGASJONNORDNET SMART 5
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGYFIDELITY US DOLLAR CASH
ODIN EIENDOMARCTIC RETURN CLASS L
DNB GLOBAL INDEKSODIN GLOBAL
BLACK ROCK WORLD HEALTHSCIENCEPARVEST JAPAN SMALL CAP

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.05.2020 17:20

Hei igjen! 😃

Ble inspirert etter et innlegg fra deg tidligere, og kjøpte bgf next generation technology.

Hva er dine tanker rundt USD/NOK fremover?
Skal man tilbake til gamle nivåer så vil det jo spise en god del av fortjenesten på et slik fond… 🤔

Mvh
Mats

Gjest
Gjest
06.05.2020 16:45

Hei!
Spørsmål angående fond i utlandet / valuta. Kan det være smart å ta ut / selge litt i verdier som står i f.eks dollaren. Dermed høste gevinst ved en svekket krone for så å kjøpe inn igjen når / hvis kronen øker.
Takk 🙂

Gjest
Gjest
06.05.2020 12:01

Hei og takk for fint innlegg.

Hva tenker du om eiendomsfond og eiendomsaksjer nå som de forventer nedgang i pris og antall solgte? Bør man holde og kjøpe mer når de faller? Eller selge seg ut nå med gevinst og kjøpe seg inn igjen på ett lavere nivå.? Jeg har selv Odin eiendom C og Swedbank robur fastighet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.05.2020 13:11

Hei Julian.
Jeg synes det er vanskelig å over- / undervekte enkeltsektorer som eiendom. Timingrisikoen er stor. Rentenedgangen er selvsagt positivt for eiendomsaksjer og eiendomsfond, mens lavere økonomisk aktivitet er negativt.
Jeg hadde besøk av forvalteren i Odin EIendom i Pengepodden helt i starten av coronakrisen. Hør intervjuet med ham her: https://www.nordnet.no/blogg/pengepodden-odin-eiendom-hvordan-skape-gull-av-murstein/
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.05.2020 13:14

Tusen takk, skal høre den nå. Ha en fin dag og uke videre 😊