Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Odin Eiendom – Hvordan skape gull av murstein?

I denne episoden av #pengepodden har vår spareøkonom Bjørn Erik besøk av forvalteren i et av Nordens beste eiendomsfond, Odin Eiendom – Øystein Bogfjellmo. Innledningsvis får du høre mer om fondets investeringsstrategi. Du får også høre mer om utviklingen i nordiske eiendomsaksjer, og de diskuterer hvorvidt toppen er nådd eller ei. Hør episoden og lær mer om spennende investeringsmuligheter i eiendomssektoren.

Lytt til episoden.

Øystein Bogfjellmo i Odin Eiendom, Bjørn Erik Sættem, spareøkonom.

Investeringsstrategi

(fra 06:27) Øystein forteller at han, i likhet med de andre forvalterne i Odin, i hovedsak ser på tre faktorer: Historiske resultater til det enkelte selskap, dagens posisjon og verdsettelse av selskapet.

Bjørn Erik spør om hvorfor fondet har et nordisk investeringsmandat, og hvilke nøkkeltall Øystein legger mest vekt på når han vurderer et eiendomsselskap. Vekstutsikter, finansiering og spredning på leiekontrakter er viktig, forteller han.

Øystein forteller også om fondets geografiske spredning, og poengterer at Sverige er desidert størst – og har gitt best avkastning de siste årene. Han går også inn på fordelingen i de ulike segmentene, som kontor, logistikk, handel, hotell og bolig.

Odin Eiendom har i dag 23 selskaper i porteføljen. Gutta diskuterer fordeler og ulemper med å ha en mer spiss portefølje, slik som den nye konkurrenten First Nordisk Eiendom har valgt.

Hvorfor har nordiske eiendomsaksjer slått indeksen ned i støvlene?

(fra 28:15) Er forklaringen så enkel som at rentene har falt i mange år, og eiendomsselskaper er mer rentesensitive enn andre børsnoterte aksjer, spør Bjørn Erik.

Nei, det er slettes ikke hele forklaringen, svarer Øystein. Nordiske eiendomsselskaper har hatt en meget god underliggende verdiskapning i mange år. Hør hvilke andre forklaringer han har.

De største posisjonene i fondet

(fra 38:50) Balder, Sagax og Nyfosa er de største postene i fondet. I alle disse (svenske) selskapene er lederne betydelig eier i selskapet og veldig hands on, og det er noe Øystein vektlegger.

Han forteller også kort om de norske eiendomsaksjene i porteføljen: Entra, Self Storage Group og Eiendomssspar. Hør mer om hva han tror er veien videre for disse selskapene.

Toppen nådd?

(fra 46:25) Eiendom i Norden har gått som ei kule i mange år. Dels pga lavere renter har gitt multippelekspansjon – dvs høyere P/E. Kan kunder risikere å komme inn i fondet ditt på topp, spør Bjørn Erik. Hør hva Øystein svarer.

Eiendomssektoren anses som en defensiv sektor, som normalt faller mindre når børsene faller, forteller Øystein videre.

Om forvalteren har tatt noen grep for å posisjonere seg for svakere markedsforhold – f eks på grunn av Coronaviruset – får du også svar på mot slutten.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Haalaand dobbelt & Action i Norwegian

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer