Gå til hovedinnhold

Jacob Schram er ny sjef i Norwegian – våre kunder er på kjøperen

November har vært en actionfylt måned med selskapenes kvartalsresultater i fokus. Etter en oktober måned der Nordnets kunder reduserte sin eksponering mot aksjer, er kundene igjen tilbake på kjøpern. Jacob Schram kan glede seg over at Nordnets private sparere liker valget av ny toppsjef i Norwegian, og troner på topp av de mest kjøpte aksjene.

Kunder i Nordnet omsatte aksjer for 12,7 milliarder kroner i november og netto ble det kjøpt for 87 millioner kroner. Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 37 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 60 millioner kroner.

– I midten av november fikk markedet (noe uventet) beskjed om at den tidligere sjefen for bensinstasjonskjeden Circle K, Jacob Schram tar over som ny toppsjef i Norwegian. Jeg tror helt klart tanken bak denne ansettelsen er at Norwegian skal skvise mer penger ut av kunden per flytur. Dette skal gjøres ved å tilby mer varer og tjenester på hver enkelt flytur, i tillegg til ekstratjenester som plassreservasjon, fast-track og lignende.

– Dette klinger godt med Norwegian sin «nye» strategi om å transformere seg fra et vekstselskap til et lønnsomt selskap. I og med at konkurransen i forhold til billettpriser er sterk, må selskapene finne andre måter å tjene penger på. Her kommer Schram sin erfaring i fra bensinstasjoner inn, der hele businessmodellen kretser rundt dette. I utgangspunktet fyller man kun bensin på en bensinstasjon, men som vi alle vet, er det veldig lett å raske med seg en Cola og Pølse når man først er der inne. Dette tror jeg er et grep som kan virke til fordel for Norwegian, da de kan spille på identisk strategi.

Børsmåneden november var øvrig preget kvartalspresentasjoner og nyheter knyttet til handelskrigen mellom USA og Kina. Novembermåned endte ned 0,7 prosent. Grunnen til dette har vært et noe blandet kvartalsbilde, samt at børskjempene DNB og Equinor har falt henholdsvis 2 og 9 prosent i november måned. Ser man til USA så har det vært en meget god utvikling med ny «all-time-high». Dette har sin rot i at de velkjente FANG aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet(Google)) og 75 prosent av de andre amerikanske selskapene har slått analytikernes inntjenings-forventninger. I tillegg til dette ser man at markedet nå anser risikoen for en rentehevning i USA som svært lite sannsynlig i nær fremtid. Med en snitt P/E på rundt 18 for verdens børser og en risikofri rente på 1,7 prosent er det fortsatt ingen alternativer til den meravkastningen aksjemarkedet gir.

Samtidig har markedet tatt godt imot at både USA og Kina ser ut til å få på plass «fase 1-avtalen» av en forhåpentligvis endelig handelsløsning på sikt. Dette har fått investorer til å fornye troen på selskaper som tidligere har vært preget av handelskrigen, deriblant Caterpillar, Norsk Hydro og FEDEX.

Nordnets kunder har i november måned kjøpt store selskaper som har falt mye, som Norwegian, BW Offshore og Lerøy Seafood. På salgssiden blinker Nel seg igjen ut som en soleklar kandidat.

– I tillegg til Norwegian, ser vi at BW Offshore er en av de mest nettokjøpte aksjene i November. Aksjen er i november måned ned over 8 prosent, men etter oppløftene kvartalstall guider når flere analytikere aksjen opp mellom 30-40 prosent, dette tror jeg våre kunder anser som attraktivt.

På salgstoppen troner NEL, Aker BP og Grieg Seafood de mest solgte aksjene i november måned.

– Til tross for en klønete formulering i fra Nikola ledelsen etter lanseringen av sin batteriteknologi som førte til voldsomme kursreaksjoner i Nel, er våre kunder fortsatt negative til aksjen.

Derimot forteller Nordnets investeringsøkonom at de fleste av Nordnet sine kunder har tjent mye penger ved å eie Nel aksjen i 2019.

– Selv om det har vært en rekke hendelser i Nel aksjen hittil i år, er aksjen opp over 75 prosent. Dette til tross for en klønete formulering fra Nikola i November, som førte til en intradags-bevegelse på over 20 prosent, eksplosjonen i Sandvika og noe skuffende kvartalsresultater. Jeg tror derimot at våre kunder anser årets reise som mer enn vellykket og vi har i stor grad sett en gevinstsikring i Nel de siste månedene.

Mest kjøpte aksjer (netto, kroner)

Norwegian37,4 millioner
BW Offshore34,2 millioner
Lerøy Seafood33,9 millioner
Ocean Yield30,7 millioner
Flex LNG30,1 millioner
SalMar23,5 millioner
DNO23,0 millioner
Seadrill16,8 millioner
Funcom14,4 millioner
Idex Biometrics13,2 millioner

Mest solgte aksjer (netto, kroner)

Nel60 millioner
Aker BP37,8 millioner
Grieg Seafood33,7 millioner
Equinor31,5 millioner
Avance Gas23,0 millioner
Europris20,2 millioner
Norwegian Finans Holding19,7 millioner
Subsea 714,8 millioner
Photocure12,3 millioner
Storebrand11,1 millioner

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer