Gå til hovedinnhold

Gir innovative selskaper høyere avkastning?

Innovasjon gir ofte positive assosiasjoner, men er det en god idé å investere i innovative selskap?

Hvert år gjennomfører Boston Consulting Group (BCG) en undersøkelse av de mest innovative selskapene i verden. Prosjektet gjennomføres ved at 1.600 mennesker som til daglig jobber med innovasjon, deltar i en undersøkelse der fire ulike parametere er av betydning for den endelige rangeringen. Undersøkelsen kan leses i sin helhet her og er oppdatert i april 2021.

De fire parametrene om brukes er:

  • Global Mindshare
  • Industry Peer Review
  • Industry Disruption
  • Value Creation

Historisk avkastning på Boston Consulting Groups topp 50-liste fra 2005 til 2020

Som vi kan lese av grafen så har de 50 mest innovative selskapene ifølge BCG, slått verdensindeksen målt ved MSCI World i perioden 2005 til 2020 med god margin. Vi minner imidlertid om at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning.

Hvilke selskap er kåret til de 50 mest innovative i 2021?

Apple er fortsatt nr. 1 på listen, akkurat som i 2020. Topp 4 er faktisk akkurat som året før, bortsett fra at Tesla hoppet fra 11. plass i 2020 til 5. plass i 2021.

Topp 5:

  1. Apple
  2. Alphabet
  3. Amazon
  4. Microsoft
  5. Tesla

Teknologi-aksjer utgjør naturligvis en stor andel av listen, men vi ser at også forbruksvarer og helse er godt representert. For eksempel ser vi det amerikanske medisinselskapet Pfizer på topp 10-listen i år – antakeligvis grunnet deres utvikling av vaksine mot Covid-19.

USAs innovasjonskraft

27 av de 50 mest innovative selskapene på listen er amerikanske og det er langt ned til de neste landene. Japan og Tyskland deler 2. plassen med fire selskap. Dersom du har tro på at innovative selskap er en god investering, bør du altså ikke bare ha norske selskap, men spre investeringen over flere land.

Oversikt over de mest innovative sektorene i 2021

Teknologi og forbruksvarer veier likt med 32% hver, noe som kanskje er overraskende. Heldigvis ser vi at det finnes innovative selskap i alle sektorer som gjør at risikospredning også lar seg gjøre på tvers av sektorer dersom man ønsker å investere i innovasjon.

Gode råd til investorer som synes innovasjon er viktig

Det er mange måter å investere i innovative selskap. En av måtene er å kjøpe et globalt indeksfond eller en ETF og dermed oppnå eksponering mot en naturlig andel av de mest innovative selskapene på en billig og enkel måte.

Nordnet Indeksfond Global ESG har for eksempel en kostnad på inntil 0,3% og handles uten kurtasje.

Basert på listen kan du sette sammen en portefølje med aksjene du synes er mest interessante, eller velge noe helt annet som du synes er bedre. Som alltid er det din egen investeringsstrategi som avgjør. Lykke til!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer