Gå til hovedinnhold

Utbytteaksjer som investeringsstrategi

Du har sikkert hørt om det til det kjedsommelige, cocktailen med lav rente og høyere inflasjon gjør at sårt oppsparte midler på høyrentekonto, blir stadig mindre og mindre verdt grunnet de lave rentene. Ser man bort i fra boligmarkedet, så har man som investor intet annet valg enn å gå i aksjemarkedet for å oppnå avkastning over inflasjon. I dette innlegget tar jeg for meg utbytteaksjer som investeringsstrategi.

Jeg karakteriserer meg selv som en trend-investor. Dette vil i korte trekk si at jeg er interessert i selskaper som er inne i en form for trend, dette kan være makro, selskap eller mer kortsiktige tekniske trender. Denne strategien har jeg valgt da den tiltaler meg som investor.

Det finnes en hel haug av strategier, og den ene er verken bedre eller dårligere enn den andre. Value-investing, teknisk analyse, trend og utbyttestrategier, for å nevne noen. Jeg vil i dette innlegget trekke frem utbyttestrategien, som jeg vet mange er interessert i.

Fokus på stabile utbytteaksjer

Fokuset på utbytteaksjer er ikke uberettiget, for tallenes tale er klare. Store stabile selskaper som betaler utbytte har gitt en meravkastning i området 2-3% over indeks i et historisk perspektiv. Akkurat dette med ”store stabile selskaper” er sentralt. Grunnen til at selskaper som for eksempel Orkla betaler utbytte er nettopp det at selskapet har begrenset med vekstpotensial.

Hva gjør man da for å virke attraktiv for investorer? – Jo, du betaler et jevnt og stabilt utbytte, slik at investorer kan forvente seg en avkastning på sin egenkapital lik selskapets kapitalbygging (ROE). Viktigheten av å velge store selskaper som driver innenfor en relativt u-syklisk bransje står sentralt i denne gamle DN-artikkelen hvor Peter Hermanrud deler sine utbyttefavoritter. Hermanrud trekker frem utbytteselskaper på Oslo Børs; Equinor, Telenor, Aker, Gjensidige, DNB, ABG, Atea, Veidekke og SR-Bank. Disse selskapene betaler per i dag gode og til og med økende utbytter.

Hvilke utbytteaksjer skal man velge? Jeg ser nærmere på utbytteselskaper innenfor enkelte sektorer i dette blogginnlegget.

Hvordan kan noen selskaper betale jevnt utbytte år etter år?

Jo, det er nettopp fordi enkelte selskaper er blitt så store og dominerende aktører innenfor sine sektorer, at de er bærekraftige og har en fri kontantstrøm som tillater de å disponere sine midler til å betale utbytte. Bærekraftighet er også et særs viktig begrep når det kommer til å velge utbytteaksjer.

Eksempel fra shipping:

Avance Gas er et LPG rederi som lever av å frakte LPG (liquid petrolium gas) fra enten Midtøsten eller den Amerikanske gulfen, til destinasjoner i Europa, Sør-Amerika, India og eller Asia. Shipping-businessen er som alt annet økonomisk system her i verden styrt av tilbud og etterspørsel. Måten man kan måle denne på er gjennom fraktrater.

Fraktrater er rett og slett hvilken pris hvert skip får for å frakte LPG fra A-til-B. Dette styres i hovedsak av etterspørselen etter LPG, men også etter hvor mange båter som finnes til en hver tid. Antar man at etterspørselen til en hver tid er der, vil markedet finne en balanse og likevektspris. Problemet i shipping er bare at rederne har en tendens til å kontrahere veldig mye tonnasje (skip) om man skulle oppleve økende etterspørsel etter deres skip.

Dette vil etter hvert føre til at det blir for mange skip ute på havet, og- Ja du gjettet riktig, prisene faller. Akkurat som en drosjekø i London, er det veldig mange drosjer og lite mennesker, kan du som forbruker gå til hver drosje og få stadig lavere pris. Slik er det også i shipping. Dette fører til at rederne vil få en stadig lavere pris og til slutt tape penger i lange perioder. Hva vil da skje med utbyttet til selskapet? Jo, dette vil mest sannsynlig kuttes, da selskapet før eller siden vil komme i likviditetsproblemer. For øvrig gjelder dette all sykliske industrier; olje, gass, shipping til og med laks . Derfor mener jeg det er viktig at man som utbytte-investor er påpasselig med sine valg av selskaper og bransjer man investerer i.

Få oversikt over hvilke selskaper som utbetaler utbytte på UtbytteGuiden.

Lykke til med utbytteinvesteringene!

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer