Gå til hovedinnhold

Hvordan bygge en solid utbytteportefølje på Oslo Børs?

Introduksjon

Hei, Nordnet-lesere! Har dere fått med dere den siste trenden i aksjemarkedet? Det virker som utbytteaksjer har blitt “det nye store” blant norske investorer. Men før vi kaster oss over denne trenden, la oss først ta et skritt tilbake – hva betyr det egentlig å investere i utbytteaksjer? Hvordan finner man de mest attraktive utbytteaksjene, og enda viktigere, hvordan bygger vi opp en solid portefølje av dem?

Ikke vær bekymret – du har landet på rett sted! Vi i InvestWiser er her for å gi deg svarene du trenger. I dette blogginnlegget skal vi guide deg gjennom prosessen og gi deg et innblikk i vår nye plattform, spesielt utviklet for å hjelpe deg på din investeringsreise. Ta en titt på nettsiden vår her og prøv plattformen helt gratis i dag for å navigere gjennom utbytte reisen på en enklere og raskere måte: investwiser.net.

For å gjøre det mer forståelig, har vi inkludert to korte videoer som demonstrerer hvordan vi har filtrert aksjemarkedet på Oslo Børs for å finne utbytteaksjer, og hvordan vi har satt sammen en utbytteportefølje med utvalgte selskaper. Disse videoene gir deg en visuell presentasjon av hele investeringsprosessen og vil bli vist underveis i innlegget, slik at du kan få en god oversikt på kort tid. Dette gir deg også et inntrykk av hvordan plattformen ser ut og hvordan den brukes. Men husk, denne informasjonen er kun ment som inspirasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd.

Så hent deg en kopp kaffe, slapp av og bli med oss på vår utbytte-reise!

Del 1: Utbytteaksjer – hva er det og hva betyr det å investere i dem?

Utbytteaksjer – dette er et begrep du kanskje har hørt i samtaler, fanget opp i en podcast eller lest om i en finansartikkel. La oss forklare det på en enkel måte. Utbytteaksjer er aksjer i selskaper som deler en del av overskuddet sitt med aksjeeierne – og du kan være en av dem!

Når du investerer i utbytteaksjer, kjøper du en andel i et selskap som faktisk betaler deg for din investering. Det er som om selskapet sier “takk for at du satser på oss”. Du kan bruke dette utbyttet som du vil – investere det i flere aksjer, spare det til fremtiden eller unne deg noe ekstra.

Fordelen med utbytteaksjer er at de gir deg to muligheter for avkastning: aksjekursen kan stige, og du får utbytte. Det kan være er en smart måte å bygge formuen din på, selv i urolige markedsperioder. Og vet du hva? Utbyttet betales vanligvis ut kvartalsvis, halvårlig eller årlig – det er som å få en liten bonus bare for å eie aksjen!

Men å forstå utbytteaksjer er bare begynnelsen. Det neste spørsmålet er “hvordan finner jeg de beste utbytteaksjene?”. Vi har gode nyheter. I neste del av vår utbytte-reise skal vi vise deg hvordan vår innovative plattform, InvestWiser, kan hjelpe deg å finne de mest attraktive utbytteaksjene.

Del 2: Hvordan finner vi attraktive utbytteaksjer?

Nå begynner jakten på utbytteaksjer på Oslo Børs! Med hele 341 aksjer å velge mellom, hvorav 140 har betalt utbytte det siste året, kan det virke som å lete etter en nål i høystakken. Men fortvil ikke, for InvestWiser-plattformen er her for å hjelpe. Ved å bruke deres aksjescreener kan vi filtrere markedet basert på våre egne kriterier. Dette gjør det mye enklere å finne de aksjene som oppfyller våre krav og passer til vår strategi.

La oss illustrere med fem forskjellige kriterier som kan være fornuftige å bruke for å identifisere potensielle utbyttekandidater:

  1. Tilgjengelighet: Vi fokuserer kun på selskaper notert på Oslo Børs’ hovedmarked. Dette gjør dem tilgjengelige for handel via aksjesparekontoen, som er det mest populære valget blant norske investorer. Dessverre inkluderer vi ikke Euronext Growth og Expand denne gangen.
  2. Likviditet: Vi sikter mot selskaper med en markedsverdi på over 1 milliard kroner for å sikre “likviditet”. Dette betyr at aksjene kan kjøpes og selges uten å forårsake store prisbevegelser. Selskaper av denne størrelsen tiltrekker vanligvis et større antall investorer, noe som letter handelen. Vi forsøker å unngå mindre selskaper, da handel med deres aksjer kan være mer utfordrende.
  3. Utbytte: Vi leter etter selskaper som har oppnådd en direkteavkastning på minst 3% det siste året. Dette indikerer hvor mye avkastning aksjonærene får fra selskapet i form av utbytte og er et tydelig tegn på at selskapene deler overskuddet med aksjonærene.
  4. Volatilitet: Vi ser etter selskaper med lav til moderat volatilitet i aksjekursen. Volatilitet er en indikator på hvor mye og hvor raskt aksjekursen kan endre seg. Vårt mål er å unngå aksjer med store prisbevegelser, da dette ofte kan være et tegn på høy risiko eller spekulative forhold.
  5. Fundamental og teknisk analyse: Vi foretrekker selskaper som rangerer over gjennomsnittet i vår QVM-modell. Modellen, utviklet av oss, vurderer kvalitet, verdi og momentum for hvert selskap. Den utfører en omfattende analyse som tar hensyn til alt fra selskapets inntjening til kursutvikling, både fundamentale og tekniske faktorer. Ved å sammenligne selskaper innen samme sektor får vi en pekepinn på hvilke selskaper som har en solid fundament og gode tekniske forhold.

Vi har laget en kort, lydløs video som viser den raske og enkle prosessen med å filtrere markedet basert på våre spesifikke krav, som vi beskrev tidligere, for å lage en liste med potensielle kandidater. Ved å benytte disse kriteriene har InvestWisers aksjescreener gjennomgått alle de 341 aksjene notert på Oslo Børs. Blant disse aksjene har 140 betalt utbytte det siste året, og 112 er notert kun på Oslo Børs’ hovedmarked. Av disse har 87 selskaper levert en direkteavkastning på over 3%. Videre har 73 av dem en markedsverdi på over 1 milliard kroner og viser lav til moderat volatilitet i aksjekursen. Hele 60 selskaper rangerer over gjennomsnittet i vår QVM-modell sammenlignet med konkurrentene i samme sektor. Med andre ord oppfyller 60 av de 341 selskapene alle våre kriterier.

Imponert? Det håper vi! Og det beste er at du også kan være med på denne spennende reisen med InvestWiser. Så fest setebeltet, for neste stopp er å lære hvordan du kan bygge opp en solid utbytteportefølje med disse utvalgte utbytteaksjene vi har funnet!

Del 3: Hvordan setter vi sammen en solid utbytteportefølje?

Nå begynner det virkelig å bli spennende! Vi har funnet hele 60 selskaper som passer kriteriene våre, og nå er tiden inne for å sette sammen en solid utbytteportefølje. Men vent litt! Å velge utbytteaksjer handler om mer enn bare å jakte på selskaper med høyest direkteavkastning. Vi vil diversifisere porteføljen vår – med andre ord, spre risikoen vår.

La meg forklare nærmere. Når vi diversifiserer porteføljen, reduserer vi risikoen ved å ikke satse alt på én hest. Hvis en aksje eller til og med en hel sektor skulle støte på problemer, betyr det ikke at hele porteføljen vår faller. Vi har nemlig ikke lagt alle eggene våre i én kurv! Noen sektorer er mer sykliske og svinger mer enn andre, så utbyttebetalingene kan variere, men også være høyere til tider. På den andre siden har vi mer defensive sektorer som svinger mindre og utbetaler mer stabile utbytter, men kanskje litt mindre. Ved å inkludere ulike sektorer i porteføljen vår, oppnår vi en balanse mellom de som svinger litt opp og ned og de som er mer stabile.

Så hvordan bygger vi denne porteføljen? Vi begynner med å sortere de 60 selskapene etter poengsummen de har fått i vår QVM-modell. Vi har imidlertid satt noen regler for diversifisering: maks fire selskaper fra samme sektor og maks to selskaper fra samme bransje. På denne måten fordeler vi investeringene våre på flere sektorer og bransjer, noe som gjør oss mindre sårbare hvis en aksje, bransje eller sektor skulle støte på problemer. Ved å følge disse diversifiseringsreglene får vi til slutt en portefølje med 25 selskaper. Vi har ikke tatt noen egne valg her, vi har bare brukt InvestWiser-plattformen systematisk for å følge de reglene vi har satt. Porteføljen er jevnt fordelt, slik at hvert selskap utgjør like mye. På den måten får ingen selskaper for stor andel av porteføljen vår.

Her er de 25 selskapene som utgjør vår utbytteportefølje:

Her har vi også laget en kort, lydløs video som gir deg en visuell oversikt over vår porteføljeanalyse. I videoen kan du se hvordan vi bruker plattformen til å velge et selskap fra vår tidligere opprettede screener, analysere det og legge det til i porteføljen vår. Med disse utvalgte selskapene og i tråd med våre diversifiseringsregler, har vi vist hvordan du kan bygge en solid og variert utbytteportefølje. Det er viktig å merke seg at ingen av de nevnte selskapene er ment som kjøpsanbefalinger. Vårt håp er å inspirere deg og vise deg hvilke muligheter som ligger i å investere i utbytteaksjer, samt hvor enkelt investeringsreisen kan være med vår InvestWiser-plattform. Her er noen interessante fakta om porteføljen: Hver aksje utgjør 4% av porteføljen, ingen bransje utgjør mer enn 8%, og ingen sektor utgjør mer enn 16%. Halvparten av porteføljen består av mellomstore selskaper (52%), en fjerdedel består av store selskaper (24%), og en fjerdedel består av små selskaper (24%). Porteføljen har gitt en avkastning på 13% det siste året, hvor 7% er resultatet av kursoppgang og 6% er utbetalt utbytte fra selskapene i porteføljen.

Del 4: Avslutning

Og der har du det! Med InvestWiser-plattformen kan du enkelt oppdage utbytteaksjer og sette sammen en solid utbytteportefølje. Vi har gått gjennom trinnene for å forstå hva utbytteaksjer er, hvordan du finner de attraktive mulighetene, og hvordan du sprer risikoen ved å diversifisere porteføljen. Men igjen, denne informasjonen er kun ment som inspirasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd.

Vi har supre nyheter! Plattformen du nettopp har fått en liten smakebit av, er nå endelig lansert. Og vet du hva? Vi vil veldig gjerne ha deg med på denne spennende reisen! Her kan du utforske de unike mulighetene og verktøyene våre som hjelper deg å navigere i utbytteaksjemarkedet. Del gjerne dette innlegget med andre som også kunne tenke seg å være med på utbytteaksje eventyret. Takk for interessen!

Besøk nettsiden vår her for å bruke plattformen vår helt gratis!


Skrevet av Gründer og CEO Didrik Lysvoll.

Husk at investeringer alltid innebærer risiko, så det er viktig å gjøre grundige undersøkelser og vurdere din egen risikotoleranse før du tar investeringsbeslutninger. Vi ønsker deg masse lykke til med utforskningen av utbytteverdenen og med å ta kontroll over din egen investeringsreise! Analysene utarbeidet av InvestWiser i dette innlegget skal anses som en inspirasjonskilde og markedsføring, og vi garanterer ikke fullstendigheten eller riktigheten av analysen. Investeringsbeslutninger tatt med analysen står fullt og helt for investors regning og risiko. InvestWiser påtar seg ikke ansvar for noe tap, verken direkte eller indirekte, som oppstår som følge av bruk av InvestWisers analyser.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Kim
Kim
29.07.2023 11:48

Har du en annen versjon av investwiser enn den offisielle? Klarer ikke finne frem til samme oversikt

Sebastian
Sebastian
24.05.2023 10:59

Tror jeg for første gang faktisk forstår elementer som innebærer å handle med aksjer nå. Fantastisk innlegg!

Martin
Martin
Svar på  Sebastian
24.05.2023 13:53

Ønsker du å spare penger? start med å studere NØYE før du investerer,finn ut hvilket nivå du vil utgjøre som en investor,hva strategi som passer hverdagen din best og få en god oversikt på hva selskaper som er børsnotert,og sil ut dem som er dårlige ifra dem som er bra,-dette gjøres ved å lese seg godt opp i kvartalsrapporter,gjerne fra 3-4 år tilbake,m.a.o. du må like å lese!

starter du med dette,så unngår du med god sannsynlighet å tape sparepengene dine,- Lykke til!

Geir
Geir
Svar på  Martin
24.05.2023 23:08

Har ikke lest en cm., det har gått helt greit det og. Kjøper kjente selskaper og i delte bransjer.

Nordnet
Nordnet
Svar på  Sebastian
02.06.2023 13:39

Så gøy å høre at du likte innlegget! Vi skal sørge for å gi tilbakemeldingen din videre til Didrik. 🙂