Fond med endret returprovisjon i 2020

Den 1. september endret Nordnet sin prismodell for fond, med bakgrunn i blant annet det europeiske regelverket MIFID II. Det er også en del fondsselskaper som av den grunn har endret sine priser i år.

I den nye prismodellen tar vi betalt direkte fra kunde, i stedet for via returprovisjoner i fondene som distribueres. Det etableres med dette et tydeligere skille mellom prisen på fondene og forvaltningen som gjøres der – og prisen på distribusjon, plattform og verktøyene og tjenestene du får tilgang til via Nordnet.

Målsettingen med regelverket er blant annet økt transparens, samt et marked hvor distributører konkurrerer med sin plattformavgift for det produktet/den tjenesten de leverer, og fondene konkurrerer på avkastning og forvaltningsavgift.

Les også: Ny prismodell for fond

En del fondsselskaper har redusert returprovisjonene

I den nye modellen så vil enten all returprovisjon betales tilbake til kunden, eller så vil fondsselskapene tilby rene andelsklasser uten returprovisjon (med en lavere forvaltningsavgift). Det er selvfølgelig fondsselskapene, og ikke Nordnet, som bestemmer forvaltningsavgiften på sine fond.

«Det er selvfølgelig fondsselskapene, og ikke Nordnet, som bestemmer forvaltningsavgiften på sine fond»

Mange fondsselskaper tilpasser seg nytt regelverk og nye prismodeller, og har enten endret eller planlegger å endre returprovisjon og dermed prisen på sine fond. Det er verdt å nevne at prisen på fond (enten det er snakk om rene andelsklasser eller hvor stor returprovisjon som gis tilbake til kunde) skal være lik for distributørene/plattformene i markedet (siden disse skal konkurrere på sin plattformavgift).

I PDF-vedlegget finner du en oversikt over alle fond hvor fondsforvalter har endret returprovisjon på Nordnet sin plattform siden innføringen av den nye prismodellen. Som det fremgår av tabellen er de aller fleste endringene en reduksjon av returprovisjonen. Sammenligner man «gammel» forvaltningsavgift med den nye «total årlig pris inntil» ser man at en del fond på denne listen har blitt billigere for kundene (42 fond), selv etter kutt i returprovisjoner, men flertallet (76) har blitt dyrere. (10 fond har uendret pris mot kunde). NB: Ser man på samtlige ca 850 fond på Nordnetplattformen har det store flertallet (ca 80 %) blitt billigere for kundene med ny prismodell.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
bjørnis
bjørnis
27.11.2020 15:39

Hei Bjørn. Fint at du lager en slik oversikt. Takk for det. Nå er fasiten her etter den nye prismodellen: De fondene som anbefales av uavhengige eksperter er indeksfond. De ble dyrere. Og jaggu ble de aktive fondene dyrere også. Men dere lager altså en slik oversikt 3 måneder etter at endringene trådte i kraft? Det er ikke godt nok. Dere har ikke varslet kundene deres om denne prisøkningen. Og prisen er FORTSATT feil på Shareville. Og kan du dele hvilke vurderinger dere gjorde av hva fondsforvalterne ville gjøre da dere begynte med tilbakebetaling av returprovisjon? Det betydde jo at… Les mer »

Bjørn Erik Sættem
Svar på  bjørnis
14.12.2020 10:10

Hei. Nordnet har ikke informasjonsansvar for fondsforvalternes prisendringer – i dette tilfellet redusert returprovisjon. Vi har kommunisert vår plattformavgift som ble innført 1. september. Når det er sagt, har Finanstilsynet vært tydelige på at bortfall av distribusjonskostnader må komme andelseierne til gode i form av lavere honorarer. Kunder bør derfor rette skytset mot forvalterne, ikke distributørene. Les denne kommentaren til Finanstilsynet, som sto på trykk i DN 24.11.20: https://www.finanstilsynet.no/nyhetsarkiv/nyheter/2020/dyre-fond-og-finanstilsynets-rolle/ Når det gjelder våre vurderinger ved innføring av ny prismodell, så er de gjort rede for av Anders i dette innlegget. I kortform er det MIFID2 som er bakgrunnen: https://www.nordnet.no/blogg/ny-prismodell-for-fond/ Hilsen… Les mer »

Geir
Geir
27.11.2020 21:29

Sparker ikke dette bena under hele den opprinnelige platformavgift argumentasjonen til Nordnet om at “indeksfond blir “noe dyrere” (Anders Skar sin gjentatte argumentasjon selv om indeksfondene doblet seg i pris) og aktive fond blir billigere” ? Jeg kan ikke forstå annet enn at de andre fondsforvalterne vil følge etter de som allerede har endret returprovisjon? For kundene virker hele plattformavgiften samt at det at Nordnet går på børs (kortsiktig fokus på inntjening) som en katastrofe. For de som var eiere og tok NN på børs er det sikkert bare fryd og gammen, men for den lille investor, som Nordnet tidligere… Les mer »

Thomas
Thomas
Svar på  Geir
28.11.2020 08:56

Jeg skjønner ikke hvorfor noen har fond hos nordnet, selv flyttet jeg alt ut ved endringene, kunne vært interessant å høre fra noen som har fond hos nordnet hvorfor de er der.

Det blir som å velge et dyrere huslån bare fordi man ikke orker flytte.

Så langt jeg har sett er nordnet dyrere på 100% av alle fond jeg har sjekket for total eierkostnad

Bjørnis
Bjørnis
Svar på  Thomas
28.11.2020 22:34

De sa at aktive fond skulle prises lavere. Jeg har endel i aktivt obligasjonsfond så da lot jeg det bli i Nordnet. Stor tabbe av meg å stole på dem. Og de har ikke informert kundene sine om dette

Xave
Xave
Svar på  Thomas
14.12.2020 20:39

Hvilken plattform anbefaler du?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Geir
14.12.2020 10:12

Hei. Nordnet har ikke informasjonsansvar for fondsforvalternes prisendringer – i dette tilfellet redusert returprovisjon. Vi har kommunisert vår plattformavgift som ble innført 1. september. Når det er sagt, har Finanstilsynet vært tydelige på at bortfall av distribusjonskostnader må komme andelseierne til gode i form av lavere honorarer. Kunder bør derfor rette skytset mot forvalterne, ikke distributørene. Les denne kommentaren til Finanstilsynet, som sto på trykk i DN 24.11.20: https://www.finanstilsynet.no/nyhetsarkiv/nyheter/2020/dyre-fond-og-finanstilsynets-rolle/ DEt er også verd å nevne at siste ord om fondsprismodeller ikke er sagt. Storbankene har ikke endret sine fondsprismodeller ennå (DNB har begynt). Mye vil skje på dette området det… Les mer »

Aksjemannen
Aksjemannen
29.11.2020 14:37

Enda mer til huset…