4 nordiske aksjer det snakkes om nå

Mange investorer velger å se forbi Oslo Børs når de skal handle aksjer. Handel i utenlandske aksjer har fordeler som diversifisering, tilgang på bransjer som ikke er like store i Norge og du kan få en dobbel effekt om valutaen går riktig vei.

Se nettkurs med tips for handel i utenlandske aksjer.

Amerikanske aksjer, og særlig FAANG-aksjene er populære, men det finnes også en rekke muligheter i nabolandene våre. Basert på de mest kommenterte aksjene på Shareville har vi tatt frem fire nordiske aksjer som det snakkes mest om og har bedt investeringsøkonomen vår, Mads Johannesen, gi en kommentar på hvorfor akkurat disse debatteres så mye. Merk at innlegget er ment som inspirasjon og ikke på noen måte er kjøpsanbefalinger eller råd.

Hennes & Mauritz AB

Av medlemmene på Shareville er et flertall svensker. Da er det kanskje ikke overraskende at folkeaksjen Hennes & Mauritz (ticker: HM B) topper listen over mest kommenterte nordiske aksjer. Flere negative medieoppslag og en overdreven satsning på fysiske butikker har gjort at aksjen har falt nesten 50 % de siste 3 årene. Hittil i år er aksjen opp 11,43 % og kanskje har trenden snudd?

Kommentar fra investeringsøkonom Mads Johannesen:

Selskapet har i flere år slitt med dårlig drift og svake marginer. Delvis på grunn av at de ikke har taklet overgangen fra fysisk butikk til netthandel. I en verden som blir stadig mer digitalisert, har HM fortsatt å åpne fysiske butikker. Dette er dyrt og lite optimalt for en lønnsom vekst.

Selskapet har også lenge befunnet seg i «dødens dal», med det mener jeg at deres klær er for dyre til å være billige og for billige til å være eksklusive. Sånn sett befinner de seg i en vanskelig mellomposisjon, noe som har ført til svakere salg over en lengre periode. Med de riktige strategiske beslutningene, som satsning på netthandel og klær som gir en eksklusiv følelse, men samtidig er rimeligere enn Hermes, Boss må til for å snu den negative salgsveksten.

Les mer og handle Hennes & Mauritz-aksjen

Nokia Corporation

Fra en folkeaksje til en annen, det tidligere mobilimperiet fra Finland lever i beste velgående. Faktisk har Nokia-aksjen (ticker: NOKIA) vært blant de mest handlede aksjene på Helsinki-børsen de siste 20 årene. Riktignok har de byttet ut 3310 med nettverksløsninger og de tjener gode penger på en sterk patentportefølje. Det siste året har de fått vind i seilene og er opp ca. 24 %.

Kommentar fra investeringsøkonom Mads Johannesen:

Etter inntoget av smarttelefoner ble Nokia raskt utkonkurrert av nye aktører som Apple og Samung. Dog har selskapet i det stille vokst seg store på å tilby nettverk til det nye revolusjonerende 5G-nettet som etter planene skal lanseres snarlig. Her har selskapet en unik posisjon, spesielt mot det kinesiske markedet som vil gi selskapet stor kundevekst i tiden fremover.

Les mer og handle Nokia Corporation

Novo Nordisk

Listens danske alibi og tredje folkeaksje ut er Novo Nordisk (ticker: NOVO B). Det desidert største selskapet i Danmark er et globalt helseselskap som forsker, utvikler, produserer og markedsfører farmasi-produkter. Aksjen, som har hatt en tøff periode ser nå ut til å være på vei opp med en utvikling på 8 % hittil i år.

Kommentar fra investeringsøkonom Mads Johannesen:

Novo Nordisk er verdensledende på diabetesmedisin. Dessverre er det slik at med en økende velstand i verden, der stadig flere mennesker får tilgang til hurtigmat, fører med seg livsstilssykdommer. En av de sykdommene som øker voldsomt er nemlig diabetes, og her er Novo Nordisk ledende. Selskapet er til tross for sin størrelse, sårbare for eventuelle dårlige resultater på sin forskning, men til tross for dette er de allerede en verdensledende tilbyder av diabetesmedisin. Utbredelsen av diabetes er prosjektert til å øke i tiden fremover og dette gjør at framtidsutsiktene til Novo Nordisk er lyse.

Les mer og handle Novo Nordisk

Fingerprint Cards AB

Outsideren på listen er Fingerprint Cards AB (ticker: FING B). På listen over mest kommenterte nordiske aksjene er denne på andre plass, kun slått av HM. Med en fantastisk vekst hittil i år på 80 % ser dette ut som en svært varm potet. Som navnet avslører driver selskapet med biometrisk scanning av fingeravtrykk.

Kommentar fra investeringsøkonom Mads Johannesen:

Selskapet opplevde en voldsom stigning i sin aksjekurs i 2015 da deres fingeravtrykk-teknologi var banebrytende og ble en foretrukket leverandør til store smarttelefontilbydere. Etter flere år med sviktende salg, rot i ledelse og pengeproblemer blir det spennende å se om selskapet klarer å komme med mer innovativ teknologi.

Les mer og handle Fingerprint Cards AS

Dersom vi avslører at Equinor ikke er den mest kommenterte norske aksjen, greier du å gjette hvilken det er? Se hele listen over mest kommenterte nordiske aksjer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer