XXL-sjefen sier en ting, tallene sier noe annet


Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

XXL leverte dårlige tall da de slapp sin rapport denne uken, og markedet sendte aksjen ned 17 % på noen dager. Børsene har steget til nye høyder, så det er ingen tvil om at dette har vært en skuffende uke for aksjonærene i XXL. I mine øyne er årsaken til de skuffende tallene ganske åpenbare.

Man kan faktisk trekke noen paralleller til Norwegian. Det å vokse i utlandet krever mye ressurser og er dyrt. Skal XXL klare å bygge opp et solid brand i et land som Østerrike koster det voldsomt med penger både i markedsføring, men også i kampanjer. Brutto marginene i Norge er over 40 %, mens i Østerrike er de rundt 28 %.

Selskapet opplyser at de skal bruke 70-90 millioner i IT-oppgraderinger. I tillegg skal de bygge om to butikker, som vil koste det samme som å starte nye. De to seneste oppstartkostnadene var 38 millioner for 2 butikker. Når XXL opplever det som resten av retail bransjen rammes av, nemlig at kundene handler på nett, vil selskapet måtte trå litt mer forsiktig fremover. De har allerede uttalt at de vurderer å legge ned noen butikker. Med en kontantbeholdning på 137 millioner skal ikke mye gå galt før situasjonen blir enda verre. Selskapet skylder alltid på lang vinter, kort sommer, lang sommer, kort vinter, tidlig påske, sen påske. Disse svingningene tror jeg dessverre bare vil bli forsterket med årene, og det handler nok mer om klimaendringer.

Finn ut hvilke tall jeg ser på i denne episoden av markedspuls live: Sterke rapporter – XXL skuffer

Ser man på balansen til XXL, er den i mine øyne veldig strukket. De har goodwill på nesten 3 mrd, lager på 3 mrd og 1 mrd i gjeld.  Er man litt slem så kutter man goodwill i 0, og justerer lager for gjeld. Da betaler du 9.5 mrd kroner som er børsverdien for noe som på papiret er verdt 2 milliarder (3 mrd- 1 mrd = 2 mrd). I denne vurderingen er jeg noe slem, men skulle markedet begynne og tvile på at XXL blir stående igjen som vinneren i bransjen, da kan verdien på merkevaren falle. Da ser XXL-aksjen plutselig veldig dyr ut.

Les rapporten her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer