Tjen penger på oljeprisoppgang

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Det er mange ulike måter å eksponere seg mot oljepris og oljesektoren. Som privatinvestor har du ulike veier å gå for å nå ønsket eksponering.

Jeg kommer inn på de ulike mulighetene i teksten under, men oppsummert kan du:

  • kjøpe fond (både aktive og indeksbaserte fond).
  • kjøpe deg direkte inn i oljeprisen via ulike børsnoterte produkter.
  • investere direkte i selskaper innen olje og oljeservice.

Vi kan jo begynne å snakke litt om sjansene for at oljeprisen skal opp fremover. Dette er jo selvsagt spekulasjoner, men alt koker ned til tilbud og etterspørsel. I juli  2014 var oljeprisen i 115 USD, i år har den vært nede i 30 USD, men har begynt å klatre. I dag er den 48 USD, og markedet er nærmere balanse enn på 2 år.

Bilde fra: premiumtimesng.com

OPEC har utspilt sin rolle etter min mening. OPEC har som formål å balansere oljemarkedet nettopp for å unngå den situasjonen markedet har havnet i.Kartellet ble etablert i september i 1960 av fem land. Saudi Arabia, Irak, Kuwait, Iran og Venezuela. Senere har det kommet til 8 land til. Av rundt 95 millioner fat olje som produseres, står OPEC for 1/3. De største andre landene er USA og Russland. Norge produserer 1,9 millioner fat olje.

Nå som oljeprisen har vært lav lenge er det kun tidsspørsmål før lavere investeringer og bortfall av høy kostnads produksjon vil bremse tilbudssiden. Det er i dag rundt 1,5 millioner fat olje for mye som produseres hver dag. Med lave priser ser du at land som Kina importerer rekordmye olje. I april importerte Kina over 8 millioner fat olje hver dag. Markedet spekulerer i om mye av dette går til strategiske lager, men ingen kjøper olje for lager, om man tror prisene skal ned. Dette gjør Kina fordi de mener oljeprisen er så lav at det er gunstig å bygge lager nå.

Hvorfor jeg tror oljeprisen skal opp

Jeg er trygg på at oljen skal opp, men en kan aldri vite når det inntreffer. Får verden en finanskrise nå, vil etterspørselen også falle. Da har vi et problem. Men så lenge etterspørselen et stigende, og tilbudssiden justerer seg vil markedet kommer i balanse. I 2015 steg etterspørselen med 1.5 millioner fat. Dette har også naturlige årsaker som befolkningsvekst, Kinesere som kjøper sin første bil og så videre.

Om du vil ha et mer avslappet forhold til oljeinvesteringen din så kan du velge aktivt forvaltede oljefond. Eksempler på slike fond er Odin EnergiSEB Prime Oil & Energy. Eller så finnes det en rekke børsnoterte indeksfond der ute også som gir deg eksponering mot olje-  og energimarkedet. Du har for eksempel Market Vectors Oil Services ETF (ticker OIH) som er notert i USA (inneholder alle de store oljeservice aksjene i USA), eller du har OBOSX DNM som er et børsnoterte fond som handles på Oslo Børs utstedt av DNB. Her finnes det mye forskjellig og du finner raskt mange alternativer om du søker litt på internett.

Du kan også investere direkte i utviklingen i oljeprisen om du ønsker det. Ikke at du får levert oljen på døra, men du kan kjøpe børsinstrumenter som gjenspeiler oljeprisen. Her finner du en rekke warranter, mini-futures og sertifikater. Jeg anbefaler at du tenker på tidshorisonten din, og ut i fra det velger deg et instrument. Nå kan du kjøpe girede produkter, i noen tilfeller helt opp til 5 ganger investert kapital. Har du 100 000 kroner, får du eksponering på 500 000 kr. Men disse produktene er litt skumle, fordi de har høye kostnader underliggende, slik at mye av avkastningen forsvinner over tid. Du må også passe på spreaden i aksjen, da mener jeg forskjellen mellom kjøper og selger. Er den stor, er produktet dyrere for deg. Så når du leter etter slike produkter, pass på og finn den som flest handler.

Et eksempel på et slik ugiret produkt er Nordea Long Olje. Den har ingen giring, så den skal slavisk følge oljeprisen opp og ned i %. Stiger oljeprisen 3 %, så skal investert beløp stige 3 %.

Bilde fra: Berardo62

Bør du investere i rene oljeprodusenter eller oljeserviceselskaper?

Da kommer vi inn i risikoelementet. Statoil som er en oljeprodusent, får økning i oljeprisen rett på bunnlinjen. Innen oljeserviceselskaper tar det lenger tid før det havner på bunnlinjen. Oljeprodusentene har barbert budsjettet innen leting, seismikk og utbygging av felter. Det fører til at ordreinngangen til oljeservice selskaper som er underleverandør til oljeprodusentene har stoppet helt opp. Dette gjenspeiles i ansatte kutt vi opplever i  for eksempel National Oilwell, FMC eller Aker Solutions. Vi trenger en stabil høyere oljepris før Statoil, Shell og BP for å nevne noen øker budsjettene sine og at felt som er ulønnsomme i dag blir plukket opp av skuffen og vurdert på ny.

Ikke minst må bankene og obligasjonsmarkedet få tilbake tiltro til at vi får en vedvarende høyere pris før de er villige til å låne penger til nettopp utbygging.

Mange av disse oljeserviceselskapene har altfor mye gjeld og må refinansiere seg for å overleve. Noen kommer ikke til å overleve, og andre vil. Jeg vil være forsiktig med å anbefale investorer å kjøpe oljeservice aksjer, da sjansen for å tape penger er stor. Men oppsiden er også betydelig om du kjøper riktig selskap. Mange av disse selskapene har falt opptil 90 %, og det er klart det kan være fristende å kjøpe noen av dem.

På generelt grunnlag vil jeg si at disse selskapene bør i så fall utgjøre en mindre del av porteføljen din. Jeg er langt mer positiv til disse selskapene når refinansieringen er gjort, og en ser at selskapet har kontroll på gjelden. Mange elsker Seadrill som selskap. Det opplever vi i Nordnet at den er blant den aksjen som handles mest blant kundene våre.

Når det gjelder prisingen på de ulike selskapene er det vanskelig å få noe fornuftig ut av. Mange av selskapene ser vanvittig billig ut fordi de lever på gamle ordrer, mens aksjen har falt 90 %. Problemet er at de ikke får nye kontrakter, og man er avhengig av høyere olje pris for å få fart på ordreinngangen. Andre selskaper som Statoil ser veldig dyr ut, men markedet forventer høyere oljepris, og selskapet tviholder på utbyttepolitikken sin. Statoil har de siste årene før oljen falt, handlet på rundt 10-12 ganger inntjening. I dag handles den på rundt 40 ganger forventet inntjening. Så markedet signaliserer at dagens inntjening skal høyere, og indirekte forteller deg som investor at oljeprisen skal opp.

Jeg har troen på at vi får mye høyere oljepris i fremtiden, og mer tro på i nær fremtid enn lang fremtid.

En kombinasjon av ren olje, oljeprodusenter og oljeservise selskaper er en spennende strategi, men selvsagt ikke uten risiko.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.05.2016 17:00

Jeg sliter litt med å finne Nordea long olje som du skriver om i artikkelen. Er dette noe Nordnet tilbyr?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
25.05.2016 08:52

Hei Henrik. Her finner du en oversikt over alle Nordeas LONG-produkter: https://www.nordnet.no/kampanjer/nordea-long.html. Du kan også søke på de i søkefeltet på nordnet.no. Bare skriv inn LONG så skal de dukke opp med ND på slutten. /Pernille