Gå til hovedinnhold

Spådommer 2022

Da har jeg vært så heldig å få publisere min faste spalte om året som kommer, hos Nordnetbloggen. Gjennomgang av fjoråret finner dere her. Vi hopper rett i det:

Olje – Kan bli den største overraskelsen for mange. Jeg tipper den vil ligge over $100 i lange perioder på grunn av energikrisen, som kommer til å ri verden som en mare. Husk at det nesten bare er Kina som bygger ut kapasitet på bolig, infrastruktur, råvarer etc. i påvente av vekst de vet kommer. Den vestlig verden ligger alltid på etterskudd. Da vi tror vi har løst denne energikrisen, vil vi allerede være på vei inn i en ny. Hvorfor? Fordi verden vokser, økonomien vokser og etterspørselen etter energi kommer til å vokse, i resten av vår livstid.

Oslo Børs – Sterke råvarer og økt investeringslyst, som følge av tilstramminger hos Norges Bank, vil føre til at Oslo Børs stiger 15-20%. Oi, tenker du; Betyr ikke høyere renter at økonomien svekkes og penger investeres i rentemarkedet i stedet for aksjemarkedet? Ikke neste år, da tenker investorene at renten stiger marginalt fra et bunn nivå fordi økonomien er knallsterk. Ikke nok til å friste store penger over i rentemarkedet, men akkurat nok til å inngi tillit slik at man tør å investere i aksjer.

Bitcoin – Kan vise seg å bli en skuffelse. De første tekniske svakhetstegnene gjorde seg gjeldene allerede i år. Personlig tror jeg første bølgen institusjonelle investorer gikk til Bitcoin, der det var enkelt å forstå investeringen og de fant masse kompetanse de kunne ta i bruk. Denne kompetansen internt hos fond og store aktører, blir nå utviklet og oversatt til andre deler av kryptomarkedet som spill, defi, smart kontrakter og NFT’er.

Kryptovaluta – Total marketcap kan gå fra $2.3 trillioner til over $3 trillioner, uten at Bitcoin beveger seg nevneverdig, fordi det kommer nye og større prosjekter i markedet. Store eksisterende vinnere kan være Ethereum, Solana og andre L1 løsninger da amerikansk investeringslyst og tydeligere reguleringer bringer institusjonelle penger inn den brede kryptobransjen, snarere enn bare Bitcoin.

NFT – første runde dreide seg avatarer og tilgang til ekslusive klubber. I 2022 kommer det nye bruksområder fra store selskaper og merkevarer, sportsklubber m.m.

WEB3 – Vi kommer til å se konturene av hva som vil utfordre de store sosiale nettverkene, men nettverkene kommer til å svare raskt. Twitter kommer til å omfavne kryptovaluta, Facebook kommer til å lansere metaverse (og en form for kryptoøkonomi, de har ikke gitt seg der).

Bolig i Norge – Siden jeg startet denne spalten for 12 år siden, har det KUN blitt vanskeligere og dyrere å bygge boliger. Ettersom Norge vokser som følge av innvandring og økonomisk vekst, så har boligprisene steget kraftig. Dette er et tilbud og etterspørsel spill, ikke et «tredje boligsektor» eller “bolignorm” spill. Boligprisene vil stige inntil vi bygger nok boliger som overgår etterspørselen.

Media – Alle store “ikke-media” selskaper har interesse av å eie sin egne nyhetsflyt, skape sine egne communities, for å selge produkter og skape sitt eget brand. Nordnet har lykkes med bloggen og sin strategi, men nå vil alt tilspisse seg. En internasjonal trend som vil vokse frem er at store selskaper vil kjøpe nisjeaviser, communities, telegramgroups, små konstellasjoner, bloggsamarbeid og podcastnettverk. Store selskaper kommer til å betale mer og gjøre mer spenstige oppkjøp i jakten på dine “eyeballs”. Minner om da Telenor solgte Amedia for samme sum som Amedia hadde på bunnlinje året etter, som til nå har vokst 10x og kunne gitt Telenor et fotfeste land og strand rundt for sin kommersielle virksomhet.

Takk for meg, dere finner meg på Rapporten Podcast.

Richard Paulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer