Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i Juni

Juni var måned var preget at rentebonanza og det mye omtalte G-20 møtet i Japan. Selv om sentralbankene stort sett var relativt skeptiske til økonomien fremover, har markedet priset inn lavere renter og økte børskurser fremover.

Børsmåneden juni var øvrig preget av de geopolitiske temaene som markedet har vært opptatt av i lang tid. Juni måned endte til slutt ned 1,3 prosent. Sentralbankene har nok en gang vært i fokus denne måneden. Selv om Donald Trump har vært hardt ute på Twitter og ment at sentralbanksjef Jerome Powell motarbeider økonomien, holdt FED renten uendret, men så risikoen for rentekutt som mer sannsynlig fremover. Mario Draghi på sin side var mye mer «duete» i sin oppfatning av det europeiske markedet. Draghi fortsatte med sitt vante mantra «whatever it takes» og signaliserte flere rentekutt samt også muligheten for nye kvantitative lettelser. Dette har ført til store bevegelser både i rentemarkedet og i valutamarkedet.

Tøff måned både for de lange rentene og oljeprisen

Rentemarkedet har på sin side hatt en tøff måned. «Verdens viktigste rente», den amerikanske 10 årlige renten er ned over 12 prosent i juni måned og nå under 2 prosent. I lys av handelskrigen og svakere vekst i verden, priser nå rentemarkedet inn en markant lavere rente og vekst i verden i årene som kommer.

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i juni måned, da Iran har avfyrt raketter mot både fartøy og bygninger. Det startet med missiler mot 3 store tankbåter, som ble fulgt opp med rakettangrep mot Shell og Exxon oil sine hovedkontor i Basra. Det som fikk begeret til å renne over for Trump var dog nedskytingen av en amerikansk drone tidligere denne måneden. Donald Trump har flere ganger brukt sterke ord og truet med å gå til full krig mot Iran via sin Twitter konto. Dette førte til en oppgang på rundt 7 prosent for oljeprisen i juni måned.
Personlig forstår jeg ikke reaksjonen til oljeprisen. I et mer normalt marked ville oljeprisen steget 20-30 prosent bare på denne risikoen for en eventuell krig. Markedet på sin side virker å være mer bekymret for en eskalerende handelskrig og lavere økonomisk vekst, som igjen vil føre til svakere etterspørsel etter olje.

Jeg sitter selv med endel oljeaksjer og har fremdeles tro på oljen i det litt lengre bildet.

Min portefølje

United States Oil Fund (ETF)
Panoro Energy
Sparebank 1 Midt Norge

Hemfosa Fastligheter
Elkem

Hoylu

Min portefølje Juni måned vs Oslo Børs

Porteføjen min har i liket med markedet steget i juni måned. Det har sin forklaring i at jeg har hatt en relativt stor eksponering mot sykliske aksjer som Elkem og Panoro Energy, samt også innkjøpet av USO som er en ETF som går direkte på oljeprisen. Denne har også steget i området 8-10 prosent som en konsekvens av oljeprisen. Jeg har dog ikke fått med meg like mye som indeksen, som har hatt en meget bra måned, drevet at at aksjer som Mowi og DNB har steget kraftig siste måned. Disse veier tungt i indeks og når man ikke har disse enkeltaksjene selv blir avkastningen noe dårligere. Jeg er derimot fornøyd og ligger i knappe 5 prosentpoeng forran markedet hittil i år.

Jeg har også gjort noen forandringer i min portefølje denne måneden. Jeg kjøpte USO, som er et rent spill på oljeprisen. Dette er en ETF som går direkte i WTI oljen (skiferolje)- dette gjør jeg av flere faktorer. Den første er at oljemarkedet blir stramt fremover, vi går inn i et kvartal med kjøresesong i USA samt høyere forbruk av olje. I tillegg til at etterspørselsbalansen ser bra ut. Den andre faktoren er den pågående situasjonen i Iran der det har blitt avfyrt raketter og fyrt av flere skremmeskudd mot vestlige skip og bygg. Dette vil normalt skape store bevegelser i oljeprisen og jeg tror denne uroen kan fortsette.

Jeg har også solgt unna Nyfosa, som var en ren spin-off fra transaksjonsdelen til Hemfosa, som er et selskap jeg har vært investert i lenge. Selskapet har vært en fantastisk investering for meg og jeg velger nå å ta litt profitt i dette selskapet og har til gjengjeld økt eksponeringen i Hemfosa.

Veien videre

Vi går nå inn i en ny rapporteringsperiode der selskapene skal levere 2 kvartalstall. Dette gjør at markedet skifter fokus fra makro og rente til inntjeningen i selskapene. Vi har tidligere sett en nedjustering av selskapenes inntjeningsestimater gjennom året og det knytter seg nå stor spenning til om estimatene er for høye.

Jeg tror på en resultatsessong der vi i stor grad får mye blandet drops. De selskapene som leverer bedre enn ventet vil sannsynligvis få godt betalt i form av kursstigning, mens jeg frykter for store kursfall for de selskapene som enten guider veksten ned eller kommer med svake rapporter.

La oss håpe at rapporteringsesongen gir oss større glede enn hva det norske “sommerværet” har gitt oss så langt.

Riktig god sommer til alle!

Disclaimer

Mine innlegg skal ikke tolkes som hverken kjøps eller salgsanbefalinger. Dette er gjort for å gi innsikt i selskapene til deg som leser. Jeg eier aksjer i Panoro Energy, Elkem og Hoylu som nevnes i denne teksten.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer