Gå til hovedinnhold

Skoleduellen – Nedturen ble snudd på hodet

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 5. november.

Etter en skrekkelig periode kom studentene tilbake med knallsterke avkastningstall. Børsgruppen UiA ble ukens vinner i Nordnetsporteføljekonkurranse.

En uke med tap for 15 av 16 deltagere ble etterfulgt av en rekyl hvor 15 av 16 konkurrenter leverte positiv avkastning.
Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder) gjorde det aller best, med en opptur på 8,6 prosent i Nordnets porteføljekonkurranse.
Blant lagets investeringer var DOF, DNO og SpareBank 1 SMN opp med over 5 prosent, mens Elkem steg hele 17 prosent.

Tallene skaper turbulens

Til tross for den kraftige børsrekylen, er STØH Kapital (Trondheim Økonomiske Høgskole) langt ifra overbevist om at faren er over i markedet.
«Det kan oppleves som en sprett fra bunnivået, men dette er likevel ikke en god indikasjon på markedets videre utvikling,» skriver de nøkterne studentene på Nordnetbloggen.

«I vår portefølje har de fleste selskapene lagt fram sine kvartalsrapporter med gode resultater, men likevel er det frykt i markedet, og noen ledere fra forskjellige selskaper har hintet til at kommende kvartaler kan bli svakere.»
STØH Kapital påpeker at forventningene i forkant av rapporteringssesongen var skyhøye og at selskapene som ikke innfrir ofte har opplevd kursfall på 10-15 prosent.

Elkem ble børsvinneren

Elkem var blant aksjene som stupte, i kjølvannet av sin resultatfremleggelse.
Børsgruppen NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) fortsatte å ha tro på selskapet og ble i forrige uke belønnet med en solid innhenting.

«Analytikerne har allerede vært tvunget til å justere opp inntjeningsestimatene for Elkem i år, men vi tror forventningene fremdeles er for lave,» skriver studentene.

De ser et «sterkt oppsidepotensial, hvis selskapet innfrir forventningene.» Lagets Elkempost var imidlertid relativt liten, så NMBU-laget endte opp med en mindreavkastning på 0,2 prosentpoeng i forhold til Hovedindeksen.

Hamstret Hunter Group

Også Hunter Group gjorde det bra i forrige uke, med en kursoppgang på over 7 prosent. Dét hevet avkastningen for Aksjegruppen OsloMet, som nylig lastet opp med aksjer rederiet.

«Dette er et spill på de store endringene som skjer innenfor shippingindustrien og som trer i kraft fra 1. januar 2020,» forklarer studentene.

En viktig endring er at skip må installere scrubbere, dersom de skal brenne drivstoff med mer enn 0,5 prosent svovelinnhold. Hunter Group har bestilt syv oljetankere utstyrt med nettopp denne typen miljøutstyr, og dette ventes å gi dem et konkurransefortrinn.

Seadrill blir populær

For øvrig ble Seadrill brått mer populær blant studentene. Aksjen eies nå av tre rivaler, inkludert analytikerne.
Samtlige av sistnevnte opererer med en «strong buy»-anbefaling.

«Vi gir nå innpass til enda et Fredriksen-selskap posisjonert for et sterkt underinvestert marked,» erklærer Børsklubben NHH (Norges Handelshøyskole) på Nordnets blogg.

«Seadrill stiller med en diversifisert riggflåte, god rabatt mot de underliggende verdiene, holiday på alle banklån frem til 2020 og ingen låneforfall før 2022.»

Laget hevder at det er tegn på at bunnen i riggmarkedet er forbi, idet kapasitetsutnyttelsen er stigende. Det regner med økte letebudsjett for neste år, som følge av høyere oljepriser, de seneste årenes underinvestering og rekordhøye kontantstrømmer.

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 05. november, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer