Skoleduellen – Bodø banker rivalene

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 17. desember.

Børsgruppen Nord Bodø gjorde det best, i en uke da tolv av de 15 deltagerne i Nordnets porteføljekonkurranse tapte penger.

Hovedindeksen var tilnærmet uendret i forrige uke, men likevel maktet tolv av de 15 deltagerne i Skoleduellen å tape penger. Hovedårsaken var høy eksponering mot riggsektoren. Seadrill og Odfjell Drilling, to av analytikernes favorittaksjer, stupte henholdsvis 20 og fem prosent.

Dette er Skoleduellen:

I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100 000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Nord Bodø til topps

Børsgruppen Nord Bodø (Handelshøgskolen ved Nord universitet, Bodø) klarte seg relativt bra, med en opptur på 1,4 prosent.

Laget har ingen riggaksjer i porteføljen, og flere av dets investeringsvalg leverte solid avkastning. Både Akva Group og Scanship var opp rundt fire prosent.

Paradoksalt har Bodø-studentene nesten ingen kontanter. De er med andre ord fullt investert, til tross for børsens vedvarende nedtur. I den motsatte enden av spektret finner vi Børsklubben NHH (Norges handelshøyskole), Børsklubben UiT (Universitetet i Tromsø) og Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder), som alle har rundt en firedel av kapitalen trygt plassert i kontanter.

Reduserte risikoen

Flere av lagene tok i forrige uke grep for å redusere risikoen, enten ved å senke børseksponeringen eller ved å erstatte volatile aksjer med mer stabile versjoner.

UiA-gruppen dumpet både Flex LNG og Elkem, til fordel for DNBs OBX- fond og Fjordkraft Holding. DNB- fondet er et passivt forvaltet instrument som simpelt hen investerer i de 25 mest omsatte aksjene på Oslo børs. Dette er de samme selskapene som inngår i OBX-indeksen. Med dette kjøpet forsøker UiA-laget følgelig å øke sin diversifisering og unngå at store fall for enkeltaksjer, som Seadrill, fullstendig ødelegger den samlede avkastningen.

Fjordkraft er en defensiv investering. Kraftselskapets aksjekurs har hittil i år beveget seg mellom rundt 30 og 35 kroner, med en betydelig opptur siden begynnelsen av november.

Ut av B2Holding

Også Børsklubben UiT kjøpte aksjer i DNBs børsnoterte OBX- fond, mens B2Holding ble kastet ut av porteføljen.

Sistnevnte har hatt en skrekkelig kursutvikling, etter at toppen ble nådd i mars. Fra en rekord på 21,65 kroner er nivået nå nede på bare 13,34 kroner. Finansmyggen har imidlertid fått en rekyl på rundt åtte prosent fra årets foreløpige bunn forrige mandag. Børsmeldingene viser at innsiderne øker sitt eierskap, men finanssektoren har generelt gjort det elendig i den seneste tiden. I USA er flere av de store bankene nå godt under kursnivåene for tolv år siden. Goldman Sachs, som er blant de mest anerkjente, har stupt fra 275 dollar i mars til bare 175 dollar i forrige uke.

Selger Elkem

Det er ikke lenge siden flere av gruppene snakket svært varmt om Elkem.

I forrige uke ble aksjen imidlertid dumpet av både UiA og Juridisk Finansklubb UiB (Universitetet i Bergen).

I tillegg fjernet DNB Markets Elkem fra sin ukesportefølje med anbefalte aksjer. Kursen er allerede mer enn halvert siden tidlig i oktober og i de seneste tolv månedene utgjør nedturen over 90 prosent.

For øvrig kvittet den juridiske finansklubben seg også med Europris.

Siden oppstart

Se skolegruppenes kommentarer: Nordnetbloggen – Skoleduellen

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 17. desember, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer