Gå til hovedinnhold

Skoleduellen – Analytikerne tapte minst

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 15. oktober.

I forrige uke tapte alle deltagere i Nordnets porteføljekonkurranse penger. Analytikernes favorittaksjer klarte seg imidlertid best.

Det seneste årets kraftige oppgang i oljeprisene hadde gjort de fleste studentgruppene svært optimistiske til oljerelaterte aksjer. Mange var tungt eksponert mot sektoren, og dette ga i en tid god avkastning. I forrige uke lønte det seg imidlertid å holde seg unna volatile energi- og offshoreaksjer.

Selskaper som DNO, BW Offshore og Subsea 7 tapte 5-8 prosent av sin markedsverdi, og giganten Equinor var ned med over 4 prosent.

Dette er Skoleduellen:
I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100 000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Alle tapte penger

Det var uansett få trygge havner, og samtlige av deltagerne i Nordnets porteføljekonkurranse leverte negativ avkastning i uken. Etter periodens skrekkelig nedtur er bare tre av porteføljene verdt mer enn da skoleduellen startet. En av dem består av analytikernes fem favorittaksjer.

Proffene klarte seg dessuten best i forrige uke, med et fall på relativt beskjedne 1,6 prosent.

Hovedårsaken var Grieg Seafood, som trosset markedet med et kursløft på 4,2 prosent. Av de øvrige investeringene gjorde bare Star Bulk Carriers det verre enn Hovedindeksen.

Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder) ble særlig hardt rammet, med et ukentlig tap på nesten syv prosent. Studentene besluttet å øke eksponeringen mot olje- og gass-sektoren i begynnelsen av uken, gjennom kjøp av aksjer i DOF. Rederiet eier nesten 70 subseafartøyer, ankerhåndteringsskip og forsyningsskip.

«Investeringens hoveddriver er den stigende oljeprisen, som fører til at oljeselskapene får økt inntjening,» forklarte UiA-laget på Nordnet-bloggen.

«Dette fører til økte investeringer i leting og produksjon, derav flere rigger i arbeid.»

DOF-kjøpet fikk imidlertid en skrekkelig start, idet aksjekursen stupte over åtte prosent i de følgende dagene.

Litt ustø portefølje

STØH Kapital (Handelshøyskolen i Trondheim) gjorde det enda verre enn UiA, med en avkastning på minus 7,1 prosent.

Elkem sto for det verste bidraget, med et kursfall på nær tolv prosent.

På Nordnet-bloggen erklærer gruppen at den lunefulle aksjen likevel skal beholdes i porteføljen, ettersom den er lavt priset og «ser fundamentalt veldig bra ut».

«Dette er også det selskapet på Oslo børs som har hatt størst økning i estimatene,» tilføyer studentene.

Ser stabile priser

STØH Kapital fokuserte dessuten på utviklingen i oljemarkedet.

«Vi registrerer at IMF har senket sin vekstprognose for verdensøkonomien og forventer at oljeprisen vil reagere negativt på dette,» skriver de.

«På veldig kort sikt er prisen støttet av en nedstenging på 40 prosent i Mexicogulfen, etter orkanen Michael.»

Laget eier blant annet aksjer i Subsea 7, hvor det ryktes at nye, store kontrakter er rett rundt hjørnet.

I tillegg hevet Barclays nylig sitt kursmål fra 140 til 185 kroner – over 70 kroner over nivået fredag ettermiddag.

STØH regner også med en sterk kvartalsrapport fra Yara International i denne uken. Laget påpeker at produktet AdBlue, som renser diesel, kan gi et overraskende positivt bidrag til bunnlinjen. Også redusert ureaeksport fra Iran, som følge av amerikanske sanksjoner, kan gi kursløft, ifølge STØH.

SKOLEDUELLEN

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 15. oktober, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer