Gå til hovedinnhold

– Selvsagt har jeg flyttet til aksjesparekonto

Foto: Kamilla Faksvåg Post.

Nordmenn har flyttet aksjefond for hele 93 milliarder kroner til aksjesparekonto. Ulrik Post-Pedersen er en av dem. – Endelig kan jeg bytte ut svake fond med bedre og billigere fond uten å betale skatt, sier murmesteren fra Molde.

Aksjesparekonto blitt tatt imot med åpne armer blant Nordnets kunder etter lanseringen i september 2017. Muligheten til å flytte aksjer og aksjefond uten å betale skatt og samtidig få utsatt skatt på fremtidige bytter har gjort kontotypen populær. Selv om norske sparere har flyttet 93 milliarder i aksjefond til aksjesparekonto ved halvårsskiftet, gjenstår over 50 milliarder fondskroner som potensielt kan flyttes innen fristen går ut før nyttår.

Vi hjelper deg med å flytte aksjer og fond til aksjesparekonto.

Ulrik har flyttet fondene til aksjesparekonto

Vår spareøkonom Bjørn Erik har tatt en prat med en av Nordnets kunder, som har tatt i bruk aksjesparekontoen.

Ulrik Post-Pedersen (46) har spart månedlig i aksjefond i over 15 år. Nå er verdien av fondsandelene ca. 700000 kroner. Over halvparten er gevinst.

– Det er moro å se at en spareavtale på mellom 1000 og 2000 kroner i måneden har blitt til så store beløp, sier Ulrik.

Foto: Erik Birkeland
Foto: Erik Birkeland

Tobarnsfaren har spart i ulike fond i Skagen Fondene, og avkastningen var kanonbra i mange år. Men de siste årene har Skagens fond slitt i motbakke, og har Ulrik byttet til andre fond.

– Jeg har fordelt pengene på billige indeksfond samt et par gode aktive fond som har slått indeksen de siste årene, uttaler han.

Ulrik forteller at han ikke er spesielt interessert i sparing, men har likevel fått med seg at det er viktig å sette penger til side – og å spare langsiktig i aksjefond for at pengene skal vokse. Han har brukt fondsrangeringer for å finne fond, samt at han kikket på hvilke anbefalinger Fondsrådgiveren på Nordnet.no gir.

– Jeg har egentlig ikke noe spesielt sparemål. Jeg tok ut noe av innskuddet – skattefritt – for to år siden, da vi kjøpte hytte på Bjorli. Resten vil jeg forsøke å spare til jeg blir pensjonist, sier han.

Har begynt å spare for barna

Ulrik er daglig leder og eier av moldefirmaet Fliseksperten AS og Ildstedet, et murer- og flisleggingsfirma med ni ansatte. Han har en innskuddspensjonsavtale for seg og sine ansatte. Firmaet har økt innskuddssatsen i flere omganger, og ligger nå på makssatsen på syv prosent av lønn. Likevel mener han at det er behov for privat sparing i tillegg.

– Nå har jeg faktisk stoppet spareavtalen for meg selv, og fortsatt sparingen i aksjefond for våre to barn, som er åtte og ni år. De har nok minst like stort behov for starthjelp i voksenlivet som jeg har behov for penger når jeg blir gammel, smiler han.

Frist for flytting: 30. november eller 21. desember

Fristen for å flytte aksjer og aksjefond fra et annet selskap til en aksjesparekonto i Nordnet er 30. november. Har du allerede verdipapirene i Nordnet, er flyttefristen 21. desember. Les om hvorfor du bør få ut finger’n her.

Lurer du på hvordan du flytter aksjer og fond til aksjesparekonto?

Slik flytter du aksjer og fond til aksjesparekonto

Om aksjesparekonto:

Fordelen med aksjesparekontoen er at du kan selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt av gevinsten løpende. Du betaler først skatten når du tar ut gevinsten av kontoen. Innskuddet kan du ta ut skattefritt. Dermed kan du investere og få avkastning på et større beløp i hele spareperioden din. En annen fordel er at tilbyderne ordner all skatterapportering.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.10.2019 01:03

Hei! Prøver igjen her. Når vil overføring av aksjer og aksjefond mellom aksjesparekontoer være mulig hos dere? (Delflytting) Enten internt eller fra andre aktører? Legger ved informasjon fra skatteetaten: «Nytt for 2019: Overføring av aksjer og aksjefond mellom aksjesparekontoer Du kan overføre verdipapirer på ASK fra en aksjesparekonto til en annen uten at du må skatte av det. Dette gjelder både overføringer mellom kontoer hos samme tilbyder og mellom kontoer hos forskjellige tilbydere. Overføringen må skje med skattemessig kontinuitet. Ved slik overføring overføres samtidig en andel av ditt innskudd og ubenyttet skjerming fra tidligere år, på den avgivende kontoen til… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.11.2019 13:29

Hei Marie. Hei. Vi vet dette står i lovverket. Dette krever en del systemtilpasninger. Og det oppstår et problem hvis det er snakk om en ASK-konto med flere ulike verdipapirer som er flyttet fra ett selskap til et annet. Ved flytting oppgis nemlig kostprisen som en samlet sum, ikke per verdipapir. Dermed vet ikke det mottakende selskap kostprisen per verdipapir. Så vi undersøker hvordan selskapene skal løse dette. Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom