Schizofrent marked gjør fondskundene nervøse

Mens Nordnets fondskunder storkjøpte aksjefond i juli, solgte kundene omtrent like mye i august. Rentemarkedet spår resesjon og børsfall, men de globale aksjemarkedene er tett på all time high.

Våre privatkunder nettosolgte fond for 148 millioner kroner i august. Aksjefond ble solgt for 173 millioner, mens rentefond ble kjøpt for 9 millioner og kombinasjonsfond ble kjøpt for 16 millioner.

10 års statsrente i USA, som omtales som verdens viktigste rente, er på historisk lave nivåer. De siste dagene har denne renten bikket under 1,5 prosent. Nedgangen har ført til at den amerikanske rentekurven har invertert, altså at korte statsrenter er høyere enn lange. Dette er normalt et tegn på resesjon og nedgangstider.

På den annen side er aksjemarkedene i USA nær all time high. Aksjekursene holder seg oppe mye takket være fallende renter, som gir lavere finansieringskostnader for næringslivet, samt gjør renteplasseringer mindre attraktivt til aksjer.

Jeg vil bruke et ord som schizofreni for å beskrive denne uvanlige situasjonen. Det blir spennende å se hvem som får rett: Rentepessimistene eller aksjeoptimistene.

Hvilke fond tror du på? Opprett konto hos Nordnet i dag.

Store valutaeffekter i globalfond

Verdensindeksen er i år opp 13,5 prosentmålt ved utgangen av august, godt hjulpet av USA-børsenes kraftige oppgang. Eier du som norsk sparer imidlertid et globalt indeksfond (som følger MSCI World), er avkastningen din hele 19,5 prosent. Forskjellen på solide seks prosentpoeng skyldes kronesvekkelsen, som har vært uvanlig stor i år.

Valutakursbevegelser er svært vanskelig å spå – enda vanskeligere enn å spå aksjemarkedet, vil jeg hevde.

Jeg får ofte spørsmål fra kunder om det er smart å velge et valutasikret aksjefond.

Hovedrådet mitt er å gjøre det enkelt og velge standardløsningen, altså uten valutasikring. På lang sikt skal det ikke lønne seg å velge et valutasikret aksjefond fremfor det samme fondet uten valutasikring, siden valutasikring koster litt ekstra – og på lang sikt er valutasikring et nullsumspill.

Men er du en aktiv sparer som forsøker å slå indeksen, som meg selv, kan det være fristende å velge valutasikring i en periode fremover. Det skyldes at norske kroner er rekordsvak, og «alle» forventer at norske kroner skal styrke seg mot dollar og euro. Jeg kan nevne at det siste globalfondet jeg kjøpte, var valutasikret. Så langt jeg han tapt på å forsøke å være smart…

Ny teknologifond-favoritt

Våre fondskunder har fått øynene opp for et nytt teknologifond i år: JPMorgan US Technology.

Etter at DNB Teknologi i mange år har vært favorittfondet innenfor denne sektoren på grunn av knallgod avkastning, ligger fondet bak indeksen i år. Dette har ført til at vi det siste halvåret hatt større nettokjøp i JPMorgan US Technology enn DNB-fondet. JPMorgan-fondet har enda bedre avkastning enn DNB-fondet, både på kort og lang sikt.

Gull på kjøpstoppen

Våre kunder har i år fått øynene opp for gullinvesteringer, som vi skrev om i dette innlegget. Det finnes også verdipapirfond som investerer i gull / gullgruveselskaper / edle metaller. I august har ligger to slike fond på topp 10-listen over de mest kjøpte fondene i Norge: BGF World Gold A2 (forvalter: Black Rock) og Franklin Gold & Precious Metals A.

TOPP 10 KJØPTE FOND I AUGUST:TOPP 10 SOLGTE FOND I AUGUST:
ODIN EIENDOMKLP AKSJEGLOBAL INDEKS II
HANDELSBANKEN HØYRENTENORDNET SUPERFONDET NORGE
FONDSFINANS KREDITTALFRED BERG GAMBAK
ALFRED BERG NORDISK EIENDOMFORTE TRØNDER
BLACK ROCK IIF WORLD GOLD FUNDJPMORGAN US TECHNOLOGY
NORDNET SMART 15STOREBRAND GLOBAL MULTIFAKTOR
FRANKLIN GOLD & PRECIOUS METALS FUNDKLP OBLIGASJON 5 ÅR
ROBUR FASTIGHETKLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
DNB EUROPA INDEXHOLBERG LIKVIDITET
SKAGEN GLOBALDELPHI NORDIC

Det er kostnadsfritt å bli kunde hos Nordnet. Opprett konto i dag.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
17.09.2019 19:54

Synes dere på Nordnet skal velge ord som ikke kan være med på å bidra til stigmatisering av mennesker med schizofreni.

Hva menes med denne overskriften egentlig? Uforutsigbart marked? Uvanlig marked? Har vi et marked med vrangforestillinger, hallusinasjoner og tankeforstyrrelser?