Gå til hovedinnhold

Rekordkjøp av aksjefond – igjen

Desember bød på nye rekordnoteringer både på Oslo Børs og i USA. Våre fondskunder kjøpte aksjefond for nesten en milliard kroner i julemåneden, som også er nær rekord.  

Verdens aksjemarkeder fortsatte oppgangen i desember, tross smitteoppblomstring og delvis nedstegning i mange land.

Aksjemarkedet er i sin natur fremadskuende, og legger tydeligvis større vekt på positive nyheter om at vaksinene rulles ut i raskt tempo og at vi går mot en normal hverdag igjen.

Våre privatkunder har tro på videre børsoppgang, skal man tolke desemberstatistikken. Kundene nettokjøpte fond for 1.009 millioner kroner i årets siste måned. Aksjefond ble nettokjøpt for 996 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 18 millioner og kombinasjonsfond ble nettosolgt for 5 millioner.

Dette er den nest beste måneden for fondskjøp i Nordnets historie i Norge, kun slått av foregående måned.

Globale indeksfond steg 14 prosent i 2020

Verdensindeksen steg med hele 4 prosent i desember, og var opp 14 prosent totalt i 2020. Oslo Børs fikk også en god avslutning på året, og endte med en oppgang på rundt 4 prosent.

Norske fondskunder med et globalt indeksfond fikk altså hele 14 prosent avkastning i coronaåret. Det er smått utrolig, synes jeg.

USA er den regionensom har gjort det best i 2020, mens de europeiske børsene har hatt et relativt svakt år, trukket ned av børsene i London og Madrid. Lyspunktet i Europa er Norden, som har blitt løftet av en sterk dansk børs i 2020.

Grønne fond med over 100 prosent avkastning på kjøpstoppen

3 av de 10 mest kjøpte fondene i desember er grønne fond. Storebrand Fornybar Energi og Handelsbanken Bærekraftig Energi er nok en gang de to mest kjøpte fondene, som begge investerer i spesielt bærekraftige og grønne selskaper innenfor for eksempel solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft.

Begge disse fondene har nytt godt av reprisingen av fornybar-sektoren i år. Det er sjelden at aksjefond stiger med over 100 prosent på ett år, men det er tilfellet for både Storebrand Fornybar Energi og Handelsbanken Bærekraftig Energi. 

Jeg har stor tro på fornybarsektoren fremover, selv om den er høyt priset i dag. Reguleringer fra stater verden over vil føre til høy vekst i fornybarsektoren i mange år fremover. Derfor har jeg også et fornybar-fond som mitt nest største innehav i min private fondsportefølje.

Men: husk på at et fond eller en sektor som har steget med 100 prosent på ett år, også har stor fallhøyde. Slike spisse bransjefond bør være krydder i en diversifisert portefølje, hvor globale indeksfond bør utgjøre fundamentet. 

Odin Eiendom og DNB Health Care på salgstoppen

På salgstoppen ligger Odin Eiendom og DNB Health Care, dog med mindre volum enn fondene på kjøpstoppen.

Odin Eiendom byttet forvalter i sommer, noe som ofte er et salgssignal, siden det tar tid for en ny forvalter å komme inn i jobben. DNB Health Care har levert mindreavkastning mot referanseindeksen de to siste årene, og det gjør nok en del andelseiere utålmodige.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I DESEMBER:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I DESEMBER:
STOREBRAND FORNYBAR ENERGIODIN EIENDOM
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGIDNB HEALTH CARE
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGYKLP STATSOBLIGASJON
THEMATICA GLOBAL BATTERY & ELECTRIC VEHICLES FUNDNORDNET SMART 15
NORDNET INDEKSFOND GLOBALHOLBERG GLOBAL
DNB MILJØINVESTSKAGEN GLOBAL
MSDW INVF US GROWTH FUNDLANDKREDITT HØYRENTE
NORDNET INDEKSFOND EMERGING MARKETSDNB AKTIV RENTE
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VFORTE TRØNDER
ÖHMAN GLOBAL GROWTHDNB FUND ASIAN SMALL CAP

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.01.2021 08:40

Angående det å ha et globalt indeksfond som fundament i porteføljen. Har inntrykk av at flere og flere har en diversifisert portefølje bestående av aktivt forvaltede fond. Det viser seg jo år etter år at det gir mye høyere avkastning. Du har jo selv gått mer og mer over fra indeksfond til å ha mer og mer aktivt forvaltede fond i porteføljen din over tid.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.01.2021 10:58

HEi Jan. Har du god erfaring med å plukke aktive fond som gir meravkastning synes jeg du skal fortsette med det. Undersøkelser viser imidlertid at flertallet av aktive fond taper mot indeksfond etter kostnader. Undersøkelsr viser også at andelen indeksfond øker på bekostning av aktive fond, både i Norge, Europa og USA. Se f eks: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-11/passive-u-s-equity-funds-eclipse-active-in-epic-industry-shift
Men det finnes gode aktive fond som gir meravkastning på lang sikt – det gjelder bare å finne dem 🙂 Lykke til med sparingen.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
04.01.2021 19:39

Hei Bjørn Erik 😀

Ser du anbefaler globale indeksfond som fundament i porteføljen.

Personlig har jeg ikke indeksfond pr.i dag, men en betydelig post i Storebrand Global Solutions.
Finnes det gode grunner til at jeg heller burde bytte dette inn i et indeksfond?
Global Solutions har vel rundt 0.5% høyere kostnader enn indeksfond, men samtidig har det vel også levert betydelig bedre avkastning over flere år.

Forøvrig veldig interessant og lærerikt å følge dere i Nordnet, både med blogginnlegg og i Pengepodden! 😊

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.01.2021 10:51

Hei Mats. Takk for godt spørsmål. Hvis du sitter på gode aktive fond i dag som har slått indeksen/indeksfond over tid etter kostnader, ville jeg fortsatt med det. Hvis ett eller flere aktive fond taper mot indeksen to år på rad, mener jeg det er et salgssignal. Da kan du enten erstatte fondet med et indeksfond eller en annet godt aktivt fond. JEg har også Storebrand Global Solutions i min Shareville-portefølje, og det fondet har vært bra i lang tid. Det er et spesielt bærekraftig fond, som har nytt godt av økt oppmerksomhet omkring ESG-investeringer. Her kan du lese om… Les mer »