Rekordkjøp av aksjefond i desember

Våre fondskunder nettokjøpte aksjefond for 372 millioner i desember. Det er rekord i 2019, og viser at fondskundene tror på videre børsoppgang.

2019 har vært et uvanlig godt år for norske fondskunder.

Globale aksjefond er den største fondskategorien i nordmenns fondssparing, foran norske aksjefond, ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening. Et globalt aksjeindeksfond har steget om lag 30 prosent i 2019 målt i norske kroner, noe som er uvanlig mye. Det tilsvarer renteinntektene på minst ti år med banksparing.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 403 millioner kroner i desember. Aksjefond ble kjøpt for 372 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 17 millioner. Rentefond ble kjøpt for 14 millioner. Et så høyt nettokjøp av aksjefond er rekord for en enkeltmåned i 2019.

Knallsterk desember-børs

Desember ble nok en sterk børsmåned globalt, og de amerikanske børsene nådde nye rekordnoteringer for n’te gang i år. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steg 3 prosent, og Euro Stoxx 50 steg 2 prosent. Oslo Børs endte måneden opp 3 prosent.

Sentralbankene har nøkkelrollen

Ved utgangen av 2018 var det pessimisme og mørke skyer som preget finansmarkedene. Høsten 2018 falt det amerikanske aksjemarkedet med nesten 20 prosent, og flere analytikere snakket om et forestående krakk. Men så snudde stemningen.

De fleste peker på helomvendingen til den amerikanske sentralbanken ved inngangen til 2019 som den utløsende faktoren. Fra å signalisere flere renteøkninger, snakket plutselig USAs sentralbanksjef Powell om at han ikke hadde noe hastverk med å øke rentene, men tvert imot ville endre sin plan hvis nødvendig.

Historien viser at hver gang børsene har falt, har den amerikanske og den europeiske sentralbanken gått inn med tiltak for å stoppe fallet.

Ordtaket «Don’t fight the Fed» er fortsatt gjeldende, mener spareøkonomen, og viser til at det normalt har vært god avkastning på den amerikanske børsen i etterkant av rentekutt fra Fed.

DNB Teknologi og globale indeksfond på kjøpstoppen

De tre mest kjøpte fondene i desember er DNB Teknologi, DNB Global Indeks og KLP AksjeGlobal Indeks V.

Disse fondene har ligget på kjøpstoppen lenge blant våre kunder.

Salgslisten toppes av Alfred Berg Gambak, Black Rock World Gold Fund og Nordnet Superfondet Norge.

Salg av norske aksjefond er en trend vi har sett en stund. Fond som investerer i gull var populært blant våre kunder høsten 2018 og inn i 2019, men har gått av moten nå som børsene peker oppover igjen.

MEST KJØPTE FOND I DES:MEST SOLGTE FOND I DES:
DNB TEKNOLOGIALFRED BERG GAMBAK
DNB GLOBAL INDEKSBLACK ROCK IIF WORLD GOLD FUND
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VNORDNET SUPERFONDET NORGE
ODIN EIENDOMFONDSFINANS KREDITT
DNB NORGE INDEKSHOLBERG LIKVIDITET
NORDNET SMART 15FORTE TRØNDER
CARNEGIE FASTIGHETSFOND NORDENSKAGEN PENSION HØYRENTE
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVARHOLBERG RURIK
DNB GRØNT NORDENSKAGEN VEKST
FORTE OBLIGASJONKLP OBLIGASJON 5 ÅR

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer