Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Voldsom interesse for egen pensjonskonto!

1. februar gikk startskuddet for egen pensjonskonto. Anders og Bjørn Erik går gjennom regelverket og forteller hva du bør legge vekt på ved valg av pensjonsleverandør. Er det smart å velge fond selv i pensjonskontoen?

Nyheten innebærer at 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor får en egen pensjonskonto, hvor aktiv innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold blir samlet. Den enkelte kan også velge å flytte pensjonskontoen sin til en annen leverandør eller reservere pensjonskapitalbevis mot flytting.

Det er voldsomt stor interesse og mange som flytter pensjonen sin til Nordnet de første dagene, forteller Anders.

Det er et enormt stort marked som nå åpnes for konkurranse, rundt 200 milliarder kroner i innskuddspensjon samt ca 120 milliarder i pensjonskapitalbevis.

Enkelt å flytte

(fra 12:28) Bjørn Erik og Anders går gjennom de tre valgene ved egen pensjonskonto:

  1. Forholde deg passiv.
  2. Velge Nordnet eller andre som hjem for egen pensjonskonto.
  3. Reserverer pensjonskapitalbeviset fra å bli flyttet inn på egen pensjonskonto

Du får også høre mer om kostnadsberegningen ved selvvalgt leverandør.

Hvorfor velge Nordnet som din pensjonsleverandør er et naturlig tema. Det store utvalget av fond og ETFer, en god mobil-app er opplagte argumenter. Nordnet alderstilpasset pensjon, som er en av de mest offensive spareprofilene i markedet trekkes også frem.Nordnets løsning for egen pensjonskonto blir gjennomgått, og hvordan man setter opp spareavtaler innenfor pensjonskontoen.

Lett å gå seg vill i fondsjungelen?

(fra 34:58) «Pensjon skal være kjedelig! Hopper du fra vinnerfond til vinnerfond er det oppskriften på dårlig pensjon», siterer Bjørn Erik fritt fra hans tidligere kolleger i Storebrand. Faren ved å gå seg vill i fondsjungelen, og velge høyrisikofond som har steget mye den siste tiden, dveles ved. Anders mener dette kan være en risiko, men at de fleste som tar aktive valg vet hva de gjør. En mye større risiko er at mange sløve kunder sitter med en altfor lav aksjeandel i jobb-pensjonen sin, mener han.

Hør også hva gutta svarer på spørsmålet «Hvilken pensjonsforvalter ville du anbefalt foruten Nordnet?»

Sjekk også ut forrige episode av #pengepodden: Investeringsmuligheter i vindskraftindustrien

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Nils-Kåre
Nils-Kåre
13.02.2021 13:56

Når dere nevner ETFer nevner dere alltid kurtasje, og at man må sitte med ETFen så og så lenge før det lønner seg med ETFer istedenfor vanlige mutual funds. Men alle mutual funds har jo kurtasje i form av svingfaktor, og dere nevner jo aldri dette eller tar høyde for svingfaktoren og svingprising. Så du betaler jo kurtasje også når du kjøper mutual funds, men fordi mutual funds er notorisk god på å skjule kostnader for kunden, så ser man aldri dette. Men dere må jo kjenne til svingprising i Nordnet? Det er ikke noen hemmelighet at fondene har svingprising.… Les mer »

Knut
Knut
09.02.2021 10:45

Hvis jeg velger egen pensionskonto, kan jeg kjøpe å selge fond daglig (tatt det på spissen)? “Daytrading”
Eller har jeg tatt et valg av fond så må de stå?
Kan jeg stoppe en mnd kjøpsavtale og heller begynner å kjøpe annet fond?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Knut
09.02.2021 16:08

Hei Knut. Du kan bytte fond så ofte du vil på din pensjonskonto. Du kan i praksis daytrade med pensjonskontoen din i ETFer (børsnoterte fond). ETFer handles på børsen akkurat som aksjer. Som aksjer må du betale kurtasje og valutavekslingsagebyr ved utenlandsk-registrerte ETFer. Husk at hyppig handel med aksjer og ETFer innebærer høye transaksjonskostnader. Du kan også stoppe og endre din månedlige “spareavtale pensjon”. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Tor
Tor
04.02.2021 17:58

Hei! Jeg har 2 produkter hos dere som kvalifiserer til Egen Pensjonskonto, en gammel IPA og en Pensjonskapital bevis. Ser at den gamle IPA’en kvalifiserer til egen pensjonskonto men blir ikke automatisk flyttet. På den så har jeg også noen enkelt aksjer, hvis jeg ikke gjør noe vil da denne IPA’en løpe videre med det produktutvalget som er tilgjengelig idag eller vil den også få begrenset utvalg som er på egen pensjonskonto(fond og ETF’er)?

Alex
Alex
04.02.2021 17:38

Hei,

Under podcast om short squeeze og GME ba dere om innspill til ting dere kan snakke om. Jeg finner ikke igjen episoden her, men her kommer det et innspill non-the-less.

Hva med å snakke litt om handel av OTC papirer? Vurderinger, risiko, finne selskapsverdi og fremtidsutsikter. Gjerne ta eksempel i Freyr som har opplevd svært mye omtale i media i det siste.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Alex
09.02.2021 16:20

Takk for innspill. Du sikter nok til Markedspuls-podcasten vår. JEg viderebringer ditt innspill til Mads og Roger 🙂 Hilsen Bjørn ERik, spareøkonom

Alex
Alex
04.02.2021 17:30

Hei podden,
I episoden om gamestop og short squeeze ba dere om innspill til saker dere kan drøfte og selvom jeg ikke finner episoden igjen her kommer her et innspill.
Kan dere snakke litt om handel av otc? papirer, vurderinger/risiko dere foretar dere ifm dette. Gjerne med utgangspunkt i Freyr som har opplevd svært mye omtale i media i det siste.