Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Vil renteoppgangen punktere globale vekstaksjer?

Lytt til episoden

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik fått digitalt besøk av forvalterne i Öhman Global Growth, Filip Boman og Ylwa Häggström. Temaet er om renteoppgangen vil punktere meravkastningen i vekstaksjer, og hvilke vekstaksjer som blir vinnerne.

Nordnets kunder i Norge har investert over 200 millioner i Öhman Global Growth, så det er et populært fond på plattformen. Og det er ikke så rart – for dette fondet er et av få som har bedre langsiktig avkastning enn DNB Teknologi, forteller Bjørn Erik.

Innledningsvis forteller Filip og Ylwa om investeringsstrategien til fondet. Mandatet er globale vekstaksjer. Porteføljen består av ca 40 selskaper i alle sektorer. Teknologiselskaper utgjør 50 prosent av porteføljen, helse utgjør 17 prosent og kommunikasjon utgjør 12 prosent. Flesteparten av selskapene har positiv kontantstrøm i dag, men de har også noen selskaper som ikke tjener penger i dag – typisk innen biotek.

Bjørn Erik spør om hvor lenge de typisk eier en aksje – og når de selger.

Sammenligning med DNB Teknologi

(fra 17:38) Bjørn Erik gjør en enkel sammenligning mellom Öhman Global Growth og DNB Teknologi. Førstnevnte er ikke et rent teknologifond, men investerer i vekstaksjer på tvers av sektorer. Siste 3,5 og 10 år har Öhmans fond en noe høyere avkastning enn «storebror». Men siste 12 måneder har Öhmans fond hatt en negativ avkastning på minus 6 prosent, mens DNB Teknologi har 11 prosent pluss. DNB Teknologi har en mer defensiv stil, med et større innslag av verdiselskaper med lavere P/E og P/B-multipler. Det forklarer en del av avkastningsforskjellene, mener Bjørn Erik.

Markedet, utsikter, verdsettelse

(fra 24:29) Teknologisektoren har hatt mer enn 10 år med meravkastning hvis vi ser på MSCIs globale indekser. Forskjellen er enorm: MSCI World Information Technology Index har gitt 20 % annualisert avkastning siste 10 år, mot 11,5 % for Verdensindeksen.

Det siste året har vi sett tendenser til en sektorrotasjon der høyt verdsatte vekstselskaper, typisk IT-selskaper, har gitt svak avkastning. Dette skyldes hovedsakelig økte renter og mindre pengepolitiske stimulanser – økt diskonteringsrente medfører at fremtidige overskudd blir mindre verdt.

Hør om Filip og Ylwa har gjort noen endringer i porteføljen som følge av denne rotasjonen fra vekst til verdi – og om de tror verdiselskaper vil gjøre et comeback på bekostning av vekstselskaper.

«Mean reversion» blir diskutert. Blir de neste 5 til 10 årene best for verdiaksjer, spør Bjørn Erik. Filip tror på en viss normalisering av vekst/verdi-verdsettelsen, men at vekst vil gi bedre avkastning enn verdi på lang sikt. Hør hvorfor.

Fornybarsektoren, Tesla og Autostore

(fra 35:20) Ylwa dekker fornybar energi og elektrifisering. Hun forteller om hvordan hun forsøker å finne gode selskaper innenfor dette temaet. Et av selskapene de har tro på er Alfen NV, et nederlandsk selskap som blant annet produserer ladestasjoner til elbiler – som tjener penger i dag.

Autostore er det eneste norske selskapet i porteføljen. Forvalterne har fremdeles tro på dette selskapet, tross svak utvikling den siste tiden.

Bjørn Erik spør avslutningsvis om deres syn på Tesla.

Les mer om fondet: Öhman Global Growth

Lytt til forrige episode av #pengepodden: Slik får du økonomisk frihet

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer