Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg

I denne episoden går Bjørn Erik, Roger og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer per 3. kvartal (opptak gjort 18. oktober). Det siste året ligger alle tre bak indeks, så her er det mye selvransakelse og «selvpisking».

Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs. Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Finn ut hvordan de ulike økonomene forvalter pengene sine og hvem som har prestert best den siste tiden.

Mads: – 18 % siste år, 12 % bak Oslo Børs hovedindeks

(fra 02:43) Mads sin Shareville-porteføljen består av 8 selskaper sentrert rundt råvarer, bank og teknologi.Se Mads sin portefølje i kakediagrammet under og på Shareville.

Mads sin korte oppsummering er: Laks: håpløst, Tech: håpløst, Bank: greit nok, Olje: foreløpig dårlig. I kvartalet har han solgt Subsea 7 med pluss 8% avkastning – for å få litt mer cash om ting skulle forverre seg.

Roger: – 19 % siste år, 13 % bak Oslo Børs hovedindeks

(fra 14:54) Roger har tre porteføljer påShareville:

  • «NORWEGIAN STOCKS»: – 19 % % siste 12 mnd, 13 % bak Oslo Børs hovedindeks
  • «US MEGATRENDS»: – 17 % siste 12 mnd , 12 % foran Nasdaq-indeksen (i USD)
  • «US TECH»: – 30 % siste 12 mnd, 1 % bak Nasdaq-indeksen (i USD)

Roger får litt tyn av Bjørn Erik fordi hans norske aksjeportefølje ligger langt bak Oslo Børs indeks det siste året. Treårsavkastningen ligger nå på nivå med Oslo Børs, mens Roger tidligere kunne skilte med solid meravkastning.

Rogers portefølje ble hardt rammet av den uventede grunnrenteskatten for havbruksnæringen, som ble foreslått i statsbudsjettet for 2023. Roger har hatt solid overvekt i laks i mange år, og tjent godt på det, men med 30 til 50 prosent verdifall i Mowi, Salmar og andre fiskeoppdrettere den siste måneden, ble hans portefølje ekstra hardt rammet. Roger argumenterer for at en slik grunnrentebeskatning er uheldig og feil. Hør hans argumenter.

Roger valgte å sikre gevinst iEquinorog Aker BP i midten av mars, etter en kraftig kursoppgang i disse selskapene.

Roger snakker også kort om de to amerikanske porteføljene, som også har hatt svak utvikling i år. Geopolitikk og stans i salg av «advanced chips» til Kina (NVIDIA, AMD) nevnes.

Bjørn Erik: Minus 10 % siste år, 7 % bak Verdensindeksen

(fra 30:50) Bjørn Eriks fondsportefølje er ligger 7 prosentpoeng bak verdensindeksen (les: et globalt indeksfond inklusive EM) siste 12 måneder. Se Bjørn Eriks Shareville-portefølje her og i kakediagrammet under. Forrige kvartal kunne han i det minste si at han var litt foran verdensindeksen siste 3 år, men det kan han ikke lenger, innrømmer han.

Mindreavkastningen i Bjørn Eriks portefølje kommer enkelt sagt av at flertallet av hans aktive fond har gjort det dårligere enn verdensindeksen siste året. Det eneste fondet som har bidratt med meravkastning siste året er Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, et globalt verdiorientert aksjefond som har klart seg bra gjennom nedturen.

I september har Bjørn Erik gjort flere endringer i porteføljen:

– Solgt halve beholdningen av Nordnet indeksfond Global – og byttet til KLP AksjeGlobal Valutasikret. Dette er et veddemål på at norske kroner skal styrkes. Generelt anbefaler ikke spareøkonomen å valutasikre aksjefond, men nå prøver han seg altså på et kortsiktig veddemål.

– Solgt Landkreditt Utbytte, som har sakket noe akterut når det gjelder prestasjoner. Kjøpt et annet norsk utbyttefond, Fondsfinans Utbytte, som nå har fått tre års historikk og 5 av 5 stjerner hos Morningstar.

– Solgt siste del av BGF Next Generation Technology, som har vært et meget volatilt fond. Kjøpt mer i Storebrand Renewable Energy.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.10.2022 08:29

Hei. Kan dere invitere en aktør til å være en motvekt når det gjelder denne foreslåtte grunnrenteskatten for oppdrett? Jeg opplever deres podcaster og markedspulsepisoder som veldig ensidig når det gjelder deres egne synspunkter og argumentasjon, og det hadde derfor vært veldig interessant og imøtekomment med en part som kan komme med motargumenter. Takk.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
24.10.2022 09:45

Hei. Har du noen forslag til gjester vi kan invitere?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.11.2022 06:46

Dere har nok bedre oversikt over aktuelle gjester dere kan invitere for å belyse ulike tema og sider av en sak. Hva med Karen Ulltveit Moe?