Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg i 2021

I denne episoden går Roger, Bjørn Erik og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer i 2021 (per 16.des). Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs. Finn ut hvordan de ulike økonomene forvalter pengene sine og hvem som har prestert best i 2021.

Se porteføljene til våre tre eksperter påShareville:BullBerntsen,BjornNordnetogMadsNordnet.

Rogers Norske aksjeportefølje: + 39 %, 20 % foran indeks

(fra 02:51) Roger har tre porteføljer på Shareville:

  • «NORWEGIAN STOCKS»: + 39 % per 16.12.21, 20 % foran indeks
  • «US MEGATRENDS»: + 40 % per 16.12.21, 21 % foran Nasdaq-indeksen
  • «US TECH»: + 29 % per 16.12.21, 1 % foran Nasdaq-indeksen

Roger har god grunn grunn til å være fornøyd med alle sine tre porteføljer i år, som alle har slått indeksen. Meravkastningen i den norske porteføljen har kommet fra de fleste selskapene i porteføljen, og spesielt fra hans to største posisjoner Equinor og Norsk Hydro.

Mads: 0 %, 20 % bak indeks

(fra 15:18) Mads er slettes ikke fornøyd med avkastningen i år. «Helt forferdelig», oppsummerer han nullavkastningen. Mads solgte ut en del sykliske selskaper i fjor, litt for tidlig. Hans tre nyeste kjøp, Kahoot, Maha Energy og Frontline, har heller ikke hjulpet for avkastningen hittil. De lange posisjonene hans, Sparebank1 SMN og Sagax, har imidertid utviklet seg meget bra i 2021.

Bjørn Erik: Pluss 9 %, 14 % bak indeks

(fra 29:45) Bjørn Erik har heller ingen grunn til å være fornøyd med resultatene i 2021, med kun 9 % avkastning YTD, mot 23 % for et globalt indeksfond inklusive EM. Les Bjørn Eriks kvartalskommentar her.

Fundamentet i fondsporteføljen består av globale indeksfond, som utgjør ca halvparten av totalen. Han forteller at mindreavkastningen YTD skyldes overvekt i teknologifond og fornybarfond. Denne overvekten ga en liten meravkastning i fjor, men har gitt en langt større mindreavkastning i år. I november solgte han First Veritas og BGF World Technology. Han kjøpte DNB Finans, som er et aktivt globalt sektorfond, samt økte i Nordnet Indeksfond Emerging Markets.

Prognoser for 2022

Bjørn Erik oppsummerer kort hvordan Mads, Anders og han selv traff med deres prognoser i fjor. Gutta spådde Oslo Børs opp mellom 5 og 15 %, noe synes å være litt lavere enn fasiten (ca 20 % opp per 16. desember).

Mads tipper Oslo Børs opp hele 17 % i 2022, tross økte renter. Råvarer og verdiselskaper vil trolig gjøre det best også neste år. Roger mener at inflasjonsutviklingen vil være viktig for børsene. Hans anslag for Oslo Børs i 2022 er pluss 5 % – og at Oslo Børs gjør det bedre enn verdensindeksen. Bjørn Erik tipper 10 % oppgang, og tror verdens sentralbanker har kontroll på inflasjonen og at vi får en myk landing for verdensøkonomien.

Oljeprisen i 2022 vil bli liggende om lag på dagens nivå, på rundt 75 dollar, mener Roger.

Den norske styringsrenten vil øke i takt med Norges Banks prognoser, noe som tilsier 2-3 renteøkninger a 0,25 % i løpet av 2022.

Boligprisene vil stige også i 2022, med 2 til 4 % i snitt. Oslo litt mer enn resten av landet, tror Bjørn Erik.

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer