Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Ny prismodell for fond & kildeskatt på investeringskonto

MERK! Informasjonen i dette innlegget kan være utdatert. Det er til enhver tid prisene oppført i prislisten på Nordnet.no som er gjeldende. Se prislisten her.

I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik fått besøk av Anders Skar, daglig leder i Nordnet Norge. Anders er tilbake fra pappaperm, og skal i denne episoden forsvare Nordnets nye prismodell for fond, som trer i kraft denne uken. Problematikken rundt refusjon av kildeskatt på Investeringskonto Zero blir også tatt opp i siste del.

Lytt til episoden.

Ny prismodell for fond

(fra 03:24) Anders innleder med å fortelle om årsaken til at Nordnet og flere andre distributører og forvaltere innfører en ny fondsprismodell i år. MIFID II er stikkordet – et felles europeisk regelverk som har som mål å gi bedre investorbeskyttelse, økt transparens, og bedre kostnadsoversikt for kundene.

Den nye prismodellen for fond dissekeres og diskuteres. Bjørn Erik spør hvorfor Nordnet har valgt å ha samme plattformavgift for aktive aksjefond og passive aksjeindeksfond, som medfører at de populære indeksfondene blir dyrere. Han spør også om hvorfor rentefond har en lavere plattformavgift enn aksjefond, når man kan argumentere med at Nordnet har like mye jobb med en rentefondskunde som en aksjefondskunde. Hør hva Anders svarer.

Anders innrømmer at det vondt å gå i bresjen for å øke prisen på indeksfond – og at det er vondt å få kritikk. Han mener likevel at det er riktig vei å gå, siden aktive aksjefond har vært for dyre på plattformen, mens indeksfond har vært for billige. At kunder med aktive aksjefond skal subsidiere de med indeksfond mener han er galt.

Anders understreker at den nye prismodellen ikke er hugget i stein, og at det gjenstår å se hvordan andre distributører tilpasser seg det nye regelverket.

Gutta forteller også at Nordnet lanserer fire nye internasjonale indeksfond denne uken; Nordnet Indeksfond Global / USA / Europa om Emerging markets. Disse indeksfondene blir de billigste på Nordnet-plattformen, siden de har 0 i forvaltningskostnad, kun plattformavgift. Lanseringen er et defensivt trekk, for å fremdeles være noenlunde konkurransedyktige på pris på indeksfond, forteller Anders.

Ut fra støyen i sosiale medier skulle man tro at veldig mange kunder flytter fra oss i disse dager. Hva er realitetene? spør Bjørn Erik. Hør episoden og finn ut hvordan utviklingen ser ut.

(PS: Bjørn Erik og Anders glemte å nevne at tilbakebetaling av returprovisjon og belastning for plattformavgift skjer én gang i kvartalet. Første tilbakebetaling og belastning skjer i midten av oktober i år. Noen kunder vil oppleve å få beregnet en høyere plattformavgift enn de får i returprovisjon. Noen av disse vil oppleve å ikke ha dekning på kontoen, typisk hvis saldoen er 0. På PBK- og IPS-kontoer og Investeringskonto Zero, vil dette løses ved at en liten andel av det største fondsinnehavet selges for å dekke den negative saldoen. For Aksjesparekonto og Aksje- og fondskonto vil disse kundene få negativ saldo og få beskjed om dette, men den negative saldoen vil ikke forrentes de første ukene.)

Kildeskatt på utbytte Investeringskonto Zero – Hva skjer?

(fra 41:40) På Investeringskonto Zero har kildeskatt på utbytte på amerikanske aksjer vært uproblematisk for våre kunder, siden Nordnet Livsforsikring har refundert kildeskatten til kundene. Men det ser dessverre ut til å bli vanskelig å fortsette med denne praksisen fremover. Gutta forklarer bakgrunnen for denne kinkige situasjonen, og forteller at Nordnet er i dialog med Skatteetaten for å finne en løsning som er fordelaktig for kundene.

Vi har skrevet et eget blogginnlegg om kildeskatt på investeringskonto.

På tampen diskuteres Nordnets planer om å returnere til Stockholmsbørsen. Finn ut hva landssjefen, og spareøkonomen tror om mulighetene for dette.

Sjekk ut forrige ukes episode av #pengepodden: Veien videre for oljefondet med Nicolai Tangen i sjefsstolen

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
12 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.09.2020 13:00

Hei, Har noen spørsmål ang. Nordnets nye indeksfond. Vurderer om jeg skal bytte til disse eller flytte noen av mine konti til annen bank. Det nye globale indeksfondet til Nordnet har “som mål å følge den samlede nettoavkastningen i amerikanske dollar til MSCI World Index”, mens KLP Global Indeks har MSCI World Index Developed Markets NOK som referanseindeks. Tar vi valutarisiko NOK -> USD ved å investere i det nye globale indeksfondet til Nordnet? Blir indekseringen annerledes enn den KLP bruker i sitt fond? Lurer også på dette med motpartsrisiko “Fondet eksponeres for motpartsrisiko som kan oppstå når bytteavtalemotparten ikke… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.09.2020 21:09

Interessant poeng. For KLP-fondene står det: “[…] Dette oppnås gjennom å ha eierandeler i de underliggende selskapene som gjenspeiler vektingen i referanseindeksen.” For de nye Nordnet indeksfondene derimot: “[…] egenkapitalinstrumenter eller andre verdipapirer med egenkapitaltilsnitt fra selskaperi industriland. Fondet vil overføre den økonomiske interessen i slike egenkapitalinstrumenter og motta eksponering for indeksens samlede nettoavkastning under en bytte avtaletransaksjon.” Ikke det at jeg er noen ekspert på dette, men syns det virker tryggere å ha eierandeler direkte i de underliggende selskapene. Kan ikke forstå annet enn at man påtar seg ekstra motpartsrisiko i disse fondene i forhold til f.eks. KLP eller… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.09.2020 14:07

Ser nå at Nordnet har en forklaring på dette under https://www.nordnet.no/no/marked/fond/indeksfondEr disse fondene fysiske eller syntetiske?

Fondets underliggende aktivaer er plassert på en adskilt konto i en annen bank, og er dermed ikke forbundet med noen motpartsrisiko.

Ikke? Hvis JP Morgan går konk vil vel kreditorene gå etter denne kontoen like mye som andre eiendeler i banken?

Gjest
Gjest
09.09.2020 09:54

Lurer på hvordan dere rettferdiggjør å ta flyttegebyr for å flytte f.eks. AKS- og IPS-kontoer vekk fra Nordnet, gitt denne, for oss som har indeksfond, svært drastiske prisøkningen (typisk 100% prisøkning for mange indeksfond)? Dette virker på meg å være i strid med Forbrukertilsynets rettningslinjer: https://www.forbrukertilsynet.no/lov-og-rett/veiledninger-og-retningslinjer/forbrukertilsynets-veiledning-om-avtalevilkar-digitale-tjenester Da særlig følgende punkter: Forbrukeren skal ikke låses til en endret avtale som har dårligere vilkår eller høyere priser enn den opprinnelige avtalen.Vilkår som kan være urimelige:Vilkår som lar deg endre priser eller vilkår uten at forbrukeren har rett til å komme ut av avtalen kostnadsfritt. En 100% prisøkning bør vel i denne sammenheng… Les mer »

Sist endret 3 år sideniden
Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.09.2020 13:10

Nei, det er ikke fair. Sendte klage til Forbrukertilsynet nå, og det oppfordrer jeg også andre til å gjøre.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.03.2021 07:57

hei. Jeg har vært litt treig, men klaget først til nordnet og har selvfølgelig fått avslag. Hva sa Forbrukertilsynet?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.03.2021 07:58

hei. Jeg har vært litt treig, men klaget først til nordnet og har selvfølgelig fått avslag. Har du klaget videre?

Gjest
Gjest
07.09.2020 20:13

For ikke så lenge siden forsvant den gunstige belåningen. Nå blir alt av indeksfond, og lavavgiftsfond generelt, vesentlig dyrere. For eksempel DNB global indeks 100% dyrere, selv om du har over 5mill i fond, over 100% dyrere enn i dag om du havner i liten kunde kategorien. Inntjeningen, i eksempelet over, til dere øker fra 0.06% til 0.25%-0.3%. En økning på opptil 500%. Håper det er noe jeg har misforstått, fint om noen i så fall kan korrigere. Vær snill, ikke ta den om sponsing av «indeksfond», blir bare pinlig. Dere setter opp prisen på kategorier som er populære og… Les mer »

Gjest
Gjest
07.09.2020 13:14

“At kunder med aktive aksjefond skal subsidiere de med indeksfond mener han er galt.” Så at kunder med passive indeksfond, enten Nordnet sine egne fond som kun medfører plattformavgift på 0,30% Evt. 0,15% og eller indeksfond fra andre aktører som også medfører noe returprovisjon tilbake til kundene skal subsidiere kundene med aktive fond mener han da er riktigere? Om dere skal benytte denne subsidieringsargumentasjonen for å forklare hvorfor og rettferdiggjøre at dere blir Norges dyreste distributør av indeksfond, kan dere da droppe vekslingspåslag ved handel av fond, etf’er, aksjer og andre verdipapirer? Ihvertfall i forbindelse med automatisk veksling. Blir vel… Les mer »

Gjest
Gjest
03.09.2020 18:42

Hei Anders, det ble ikke sagt noe om håndtering av plattformavgift på PKB/IPS i denne podden dessverre.

Hva er status her? Hva slags løsninger ser dere på og når kan de være på plass?

mvh Roger

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2020 10:59

Hei Roger. Det stemmer at vi glemte å nevne dette. Vi har nå lagt til et avsnitt om dette i teksten over: “Bjørn Erik og Anders glemte å nevne at tilbakebetaling av returprovisjon og belastning for plattformavgift skjer én gang i kvartalet. Første tilbakebetaling og belastning skjer i midten av oktober i år. Noen kunder vil oppleve å få beregnet en høyere plattformavgift enn de får i returprovisjon. Noen av disse vil oppleve å ikke ha dekning på kontoen, typisk hvis saldoen er 0. På PBK- og IPS-kontoer og Investeringskonto Zero, vil dette løses ved at en liten andel av det største… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.09.2020 11:40

Hei Bjørn Erik, takk for svar. Er det jeg som kunde som må/skal selge av fondet selv for å dekke kostnaden manuelt? Eller er det Nordnet som selger en liten andel av det største fondsinnhavet for meg, for å dekke kostnaden? Det var litt utydelig i innlegget ditt. Uansett, ingen av løsningene er spesielt gode. Enten som må jeg manuelt følge med på IPS/PKBen hvert kvartal for å sørge for at jeg ikke får ekstra gebyrer? Eller så selger dere en “liten andel” for meg. Hvordan beregnes denne “lille” andelen? Kommer dere til å klare å selge akkurat nok for… Les mer »