Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Null avkastning de neste 10 årene?

Flere fremtredende økonomer har den siste tiden kommet med meget dystre spådommer om fremtidig avkastning i finansmarkedene. Nylig uttalte oljefondsjef Nicolai Tangen til Nettavisen: ”Jeg tror at over de neste fem til ti årene, så vil du ikke tjene penger noe sted.” Mads, Roger og Bjørn Erik dissekerer denne påstanden.

Her gjelder det å være ydmyk, for ingen vet med sikkerhet hva fremtiden vil bringe, understreker Bjørn Erik.

Alle tre stusser over Tangens uttalelser. Kanskje han glemte seg litt og uttalte seg i rollen som en ex-hedgefondforvalter? Vil han måtte gå tilbake på denne uttalelsen, slik han måtte da han uttalte at han gjerne skulle hatt 100 % arveavgift i Norge?

Bjørn Erik viser videre til Pål Ringholm, investeringsdirektør i PKH, som i #pengepodden for en måneds tid siden uttalte noe lignende: ”Du skal være ”urimelig heldig” om du skal få positiv (real)avkastning på amerikanske aksjer de neste ti årene, selv etter nedgangen det siste halvåret.”

Argumenter for null avkastning i aksjemarkedet de neste 10 årene diskuteres.

  • Vi har hatt fallende renter i 30 år – nå er rentene på full fart opp, og skaper motvind
  • Aksjer er høyt priset etter det fleste nøkkeltall (selv etter et fall på 15-20 % i globale aksjemarkeder hittil i år)
  • Lavere global vekst, resesjon og muligens stagflasjon
  • Rekordhøy inflasjon
  • Rekordhøy gjeldsgrad

Men, verden går fremover. Skal du ta del i verdiskapningen i fremtiden må du eie aksjer i bedrifter, mener Roger.

Fordelingen mellom land og regioner diskuteres også. Husk på at det amerikanske aksjemarkedet utgjør over 60 % av verdens børsverdier (les: et global indeksfond), minner Bjørn Erik om. Vil Emerging Markets (vekstmarkeder) være et bedre sted å være de neste 10 årene, diskuterer de.

Bjørn Erik anbefaler Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2022 for å se på lange tidsserier (siden 1900) for avkastning i de ulike lands aksjemarkeder, inflasjon, renter og annet snadder.

Sannsynlighet for positiv avkastning dveles også ved. Bjørn Erik viser til at den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har hatt positiv nominell avkastning tre av fire år (75 prosent) i perioden 1926 til 2020. Øker vi måleperioden til tre år, øker andelen treårsperioder med positiv avkastning til 84 prosent. Videre har 88 prosent av femårsperiodene gitt positiv avkastning, og 95 % av tiårsperiodene. Ingen 20 årsperioder i det amerikanske aksjemarkedet har gitt negativ nominell avkastning siden 1926. Se søylediagram her.

Null avkastning i obligasjonsfond?

(fra 42:32) Nicolai Tangen har heller ikke tro på rentefond og obligasjoner de neste 10 årene. Han argumenterer i intervjuet med Nettavisen at det er en stor risiko for at rentene vil bli høyere, og da er ikke obligasjonsmarkedet stedet å være.

Bjørn Erik viser til at globale obligasjonsfond med lang durasjon har falt med 10-15 % hittil i år, fordi rentene har steget voldsomt. Han slår et slag for lavrisiko pengemarkedsfond, som nå gir en løpende avkastning på 3-4 %. Da kan du i det minste holde tritt med forventet prisstigning.

Null avkastning i boligmarkedet?

(fra 51:07) Boligprisene har steget kraftig siden boligkrakket i perioden 1988-1993. Kan vi også forvente 0 avkastning i boligmarkedet de neste 10 årene?

Økonomene i studio konkluderer med at langsiktige investorer bør ha en høy aksjeandel i sin langsiktige sparing. Lytterne bør ikke selge sin bolig for å leie de 10 neste årene, i tro om at boligprisene skal falle. Det er vanskelig å time markedet, men aktive sparere som tar taktiske veddemål kan gjerne forsøke.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.09.2022 20:58

Hva ville man hatt i årlig avkastning det første tiåret om man kjøpte aksjer i september 1972?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.09.2022 09:57

Hei Eivind. Det finnes få aksjeindekser som har sammenhengende historikk tilbake til 1970-tallet. Den brede amerikanske indeksen SP500 er en av få. Jeg har data for denne indeksen tilbake til 1871. MErk at den ordinære SP500 indeksen IKKE er justert for utbytte. Dvs at den viser for lav avkastning. Over flere tiår utgjør et utbytte på 2-3 % årlig enorme forskjeller. Det finnes en SP5000 TR (Total return) index, som jeg har brukt. Denne viser: Den nominelle avkastningen (før inflasjon) ville vært helt ok fra 1972-1982: 70-80 % akkumulert nominell avkastning. Men inflasjonen var høy i denne 10 års peridoen,… Les mer »