Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Pål Ringholm: De lange linjene i rente- og aksjemarkedet

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Pål Ringholm, tidligere kredittanalytiker i Sparebank1 Markets, og nå investeringsdirektør i PKH. Tema er de lange linjene i rente- og aksjemarkedet. Podcasten kan også sees som video på Youtube – klikk på bildet over.

Lytt til episoden.

Pål har akkurat gitt ut en ny bok: «Rik på gjeld», som Bjørn Erik har lest i sommer. Foilene de snakker om (og som vises Youtube-videoen) er hentet fra denne boken.

De lange linjene i verdens rente- og aksjemarkeder

(fra 07:12) Den globale gjelden i prosent av BNP har økt i mange år, og gjeld driver sykluser, forteller Pål. Han tror at den høye gjelden, kombinert med høy inflasjon og renteoppgang, vil føre til resesjon i store deler av verden.

Pengemengden i verden har også økt voldsomt siden finanskrisen. Pål forteller om konsekvensene av den massive pengetrykkingen. Han mener det var en tabbe at sentralbankene satte renten for lavt for lenge, og trykket for mye penger – noe som har resultert i veldig høye aktivapriser.

De fleste indikatorer viser at aksjemarkedet fremdeles er høyt priset. Pål omtaler fire fundamentale aksjemarkedsindikatorer, som alle viser at verdsettelsen er på rekordnivåer. Når du har betalt for mye for fremtidig kontantstrøm blir avkastningen dårlig. Han uttaler at du skal være «urimelig heldig» om du skal få positiv avkastning på amerikanske aksjer de neste ti årene, selv etter nedgangen det siste halvåret. Aksjer i Emerging Markets (vekstmarkeder) er han imidlertid mer positiv til, siden verdsettelsen her er langt lavere.

Bjørn Erik forsøker å argumentere med at den langsiktige nøytrale renten har falt de siste tiårene, og at det er et argument for at aksjemarkedet ikke er så høyt verdsatt likevel, men Pål er ikke enig. De siste 140 årene er sammenhengen mellom aksjekurser og renter lik 0.

Pål er også skeptisk til boligmarkedet, som han mener har stor fallhøyde.

Taktisk allokering – Pål sitt syn på aksjer og renter på mellomlang sikt

(fra 38:45) Pål mener det er fornuftig med en undervekt i amerikanske og europeiske aksjer, og en overvekt i Emerging Markets.

Innenfor rentepapirer mener Pål man fortsatt skal være forsiktig med lang durasjon (lang bindingstid på obligasjoner/ obligasjonsfond). Innenfor high yield er internasjonal high yield trolig mer attraktivt enn norsk high yield.

Bjørn Erik er en forkjemper for høy aksjeandel i pensjonssparingen, og argumenterer for at det er vanskelig å time riktig for når man skal redusere aksjeandelen i pensjonsporteføljen. Han viser til Nordnets analyse av historisk avkastning siste 150 år for ulike spareprofiler med aksjer og renter for ulike årskull. Pål understreker at aksjer er best på virkelig lang sikt, men at starttidspunktet på sparingen er viktig.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer