Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Nordiske SMB-aksjer er en “sweet spot”

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Hans-Marius Ludvigsen, forvalter i DNB Nordic Small Cap. Tema er nordiske aksjer.

Hans-Marius (32) er en av Norges yngste fondsforvaltere. Bjørn Erik spør om hvilke fortrinn han kan ha som ung forvalter vs en med mer erfaring, og hvordan han kompenserer for manglende erfaring.

Norden som investeringsunivers

(fra 09:17) De nordiske børsene har gjort det bedre enn Verdensindeksen i mange år – og nordiske SMB-aksjer (small cap-selskaper) har gjort det bedre enn store aksjer i Norden. Hans-Marius har noen hypoteser for hvorfor Norden har gitt god avkastning i lang tid. Høy verdiskapning per innbygger, høy vekst og stabile politiske systemer nevnes.

Small cap mot large cap diskuteres. Bjørn Erik understreker at small cap-fond normalt har høyere risiko (høyere svininger) enn large cap-fond i samme region.

Investeringsstrategien til fondet

(fra 14:50) DNB Nordic Small Cap har hatt en meget god start, med 100 % avkastning siden oppstart i november 2019. Siste 12 måneder er fondet opp 60 prosent, noe som er milevis foran referanseindeksen. Bjørn Erik presiserer at 1,5 år er kort historikk og at det er for tidlig til å si om resultatene skyldes flaks eller dyktighet.

Strategien er fleksibel, forteller Hans-Marius. Han ser etter selskaper som har en sterk markedsposisjon og som vokser raskt. Faktorprofilen til Morningstar viser small cap – høy vekst – momentum – høy kvalitet – høy volatilitet, og det stemmer godt, bekrefter Hans-Marius.

Han legger til at han benytter teknisk analyse til å finne aksjer som er i en stigende trend.

Porteføljen til DNB Nordic Small Cap består av rundt 120 aksjer, noe som er mer enn de fleste andre nordiske aksjefond. Dette skyldes dels at fondet er et small cap-fond, som har flere aksjer av diversifiseringshensyn. Bjørn Erik spør om det er vanskelig å følge med på over 100 selskaper.

Hvordan vil fondet stå seg mot indeksen i neste nedtur, spør Bjørn Erik. Hans-Marius forteller at fondet falt mindre enn indeksen under corona-smellen vinteren 2020, og at fondet hans fremdeles er ganske lite, og dermed er det lett å bevege seg inn og ut av aksjer raskt.

Hans-Marius går gjennom de 5 største posisjonene i fondet: Embracer (svensk video gaming selskap), Humble (svensk foodtech selskap), Spinnova (finsk high tech-tekstil-selskap), Link Mobility Group (norsk mobilmeldings-selskap) og Instalco (svensk installasjonsselskap).

Bjørn Erik spør hvilken sektor i Norden han har minst tro på de neste 1-3 årene. Hans-Marius svarer bank-sektoren, noe som overasker Bjørn Erik. Hør begrunnelsen.

Hans-Marius forteller hvilke forvaltere i DNB han sparrer mest med. Han har blant annet tett dialog med Øyvind Fjell, som leder nordiske aksjer og forvalter DNB Grønt Norden.

Bjørn Erik lurer på hvilke exit-strategier Hans-Marius har.

Som spareøkonom er Bjørn Erik opptatt av kostnader i fondene. Han misliker at DNB Nordic Small Cap kun har én andelsklasse, og at det er en klasse med suksesshonorar – på 20 %. Netto forvaltningskostnad er 0,93 %. Plattformavgiften i Nordnet (og DNB og Sbanken) er på inntil 0,3 %. Total kostnad er dermed 1,23 %, pluss evt suksesshonorar. Bjørn Erik synes at det faste honoraret i fond med suksesshonorar bør ligge vesentlig under gjennomsnittet for fond uten suksesshonorar, og at suksesshonoraret bør være maks 10 %.

PS: Etter sendingen fikk Bjørn Erik en melding fra DNB om at suksesshonoraret i dette fondet skal reduseres fra 20 til 10 %.

Boligkjøp og Twitter

(fra 48:31) Avslutningsvis blir det litt prat om privat boligkjøp samt hvorfor Hans Marius ikke er aktiv på Twitter.

Hør forrige episode av #pengepodden:Slutt på lange perioder med børsfall.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer