Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Krig, vekstmarkeder og kvinner i finans – med Alexandra Morris

I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik besøk av Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagenfondene. Tema er todelt: Hvordan vil krigen i Ukraina påvirke aksjemarkedet og hvordan få flere kvinner inn i finansjobber.

Alexandra Morris har jobbet nesten 30 år i finansbransjen, «på begge sider av bordet». De siste seks årene har hun vært investeringsdirektør og leder for forvalterne i Skagenfondene.

Lytt til episoden

Krig og aksjemarkedet

(fra 02:36) Alle taper på krig. Russlands invasjon av Ukraina er først og fremst en humanitær katastrofe. Konsekvensen av en langvarig krig er også dramatisk for verdensøkonomien og aksjemarkedene. Hittil i år, per 9. mars, er verdensindeksen ned ca 10 prosent. Unntaket er råvaretunge Oslo Børs, som er omtrent flat.

Alexandra påpeker at ingen vet hvordan dette vil gå. Vi vet imidlertid at veksten i verdensøkonomien var god ved inngangen til året, og at pandemien så ut til å være under kontroll. Vi vet også at de fleste selskaper har en utrolig evne til å tilpasse seg. Det så vi tydelig under pandemien, forteller hun.

Bjørn Erik viser til oversikter over børsutviklingen ved store geopolitiske hendelser de siste 80 årene (se f eks dette innnlegget), som viser at de fleste kriger normalt har kun kortsiktige effekter på børsene. Rask nedgang med påfølgende rask oppgang er altså normalen. Alexandra vil ikke gi prognoser på varigheten på krigen, men minner om at det er i krisetider man ofte gjør de beste kjøpene.

Russiske aksjer i 0

(fra 12:03) Skagen Kon-Tiki og Skagen Vekst hadde en stor overvekt i russiske aksjer i forkant av krigen. SKAGEN Kon-Tiki, vekstmarkedsfondet, hadde hele 8,7 prosent av porteføljen i russiske aksjer, sammenlignet med 3,3 prosent av MSCI Emerging Market Index per midten av februar.

De siste ukene har russiske aksjer falt 80-90 og kanskje 100 prosent, og Skagen og de fleste andre fondsforvalterne i Norge har besluttet å trekke seg ut av russiske aksjer. Skagen Kon-Tiki har tapt betydelig på denne overvekten, og er ned ca minus 15 prosent YTD, mot MSCI EM-indeksen minus 10 prosent.

Sett i etterpåklokskapens lys: Har dere tatt for stor risiko ved å ha en så stor overvekt i Russland, spør Bjørn Erik. Hør hva Alexandra svarer.

Er det rett og slett mulig å få solgt russiske aksjer nå? Nei, svarer Alexandra.

Om utsiktene til vekstmarkeder (EM)

(fra 20:06) Skagenfondene har fremsnakket EM i mange år, og trodd på et comeback for EM. Dette har så langt ikke skjedd. Siste 1, 3, 5 og 10 år har MSCI EM gitt lavere avkastning enn MSCI World (DM). Hva nå, spør Bjørn Erik ?

Alexandra svarer at hun har tro på vekstmarkeder fremover også («betydelig sannsynlighetsovervekt»), men at hun alltid anbefaler en bred portefølje og lang sparehorisont.

Hvordan få flere kvinner i frontfinans?

(fra 29:09) Alexandra har vært med å grunnlegge «Kvinner i frontfinans» og tatt initiativ til ”Kvinner i Finans Charter”. Hun forklarer hva disse to foreningene jobber for.

Bjørn Erik viser til topplederbarometeret fra Core, som forteller at kvinner utgjør 14 prosent av topplederne i de 200 største selskapene i norsk næringsliv. I bank-sektoren er det 22 prosent av bankene som har kvinnelig banksjef, ifølge Finanswatch. Altså en noe høyere andel i norske banker enn i næringslivet for øvrig.

De to diskuterer hvordan vi skal få flere kvinner inn i ledende stillinger i finansbransjen? Alexandra forteller litt om arbeidet de gjør i de to nevne foreningene. Ordlyd i stillingsannonser blir diskutert. Kvinnelige rollemodeller og mentorordninger nevnes.

Ryktet til finansbransjen, eksemplifisert med den mørke Exit-serien, blir diskutert.

Avslutningsvis får vi høre at kvinner i gjennomsnitt får høyere avkastning enn menn på sin langsiktige sparing i aksjer og fond. Årsaken er blant annet at kvinner unngår de mest risikable aksjene, er mer langsiktige og at de ikke forsøker å time markedet i like stor grad som menn.

Lytt til forrige episode av #pengepodden: Hva er en kvalitetsaksje?

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer