Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hva er en kvalitetsaksje? Roger Berntsen vs Thomas Nielsen

I denne nesten to timer lange #pengepodden-episoden får vi høre en uhøytidelig diskusjon om kvalitetsaksjer mellom Roger «Bull Berntsen» og Thomas Nielsen, porteføljeforvalter i First Veritas. Debattleder er spareøkonom Bjørn Erik.

Thomas og Roger er begge selverklærte kvalitetsinvestorer. De foretrekker selskaper med stabil og høy avkastning på egenkapitalen – og som har lav gjeldsgrad. Men de har likevel valgt å investere i svært ulike selskaper. Det skyldes at de definerer kvalitetsaksjer noe ulikt, noe du får høre mer om.

Lytt til episoden.

Hva er en kvalitetsaksje?

(fra 03:05) Bjørn Erik tar utgangspunkt i MSCIs globale kvalitetsindeks, MSCI World Quality Index. Både kortsiktig og langsiktig avkastning for denne indeksen er bedre enn MSCI World Index (verdensindeksen). Standardavviket er marginalt lavere. En sjelden og gunstig kombinasjon, med andre ord. Hvordan kan det gå an, spør Thomas.

MSCI bruker tre fundamentale nøkkeltall for å definere og plukke ut kvalitetsaksjer:

  • Høy egenkapitalavkastning
  • Stabil årlig inntjeningsvekst
  • Lav gjeldsgrad

Thomas og Roger forklarer hvordan deres modeller er i forhold til MSCIs definisjon.

Enkeltselskaper

(fra 39:59) Det svenske gamingselskapet Evolution er den største posisjonen i First Veritas. Thomas forteller hvorfor han anser dette selskapet som et kvalitetsselskap. Selskapet har hatt god vekst i mange år, høy egenkapitalavkastning, høy cash conversion og høye og stabile marginer. Roger mener at nedsiderisikoen i denne aksjen er høy grunnet nye reguleringer og lave inngangsbarrierer (moat) samt at selskapet ødelegger sluttkundens økonomi og gjør verden dårligere, og er derfor ikke et kvalitetsselskap i hans øyne.

De andre selskapene som diskuteres er:

Interesserte kan laste ned foilene som blir vist under sendingen her.

Les mer om First Veritas her.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer