Gå til hovedinnhold

Russland invaderer Ukraina, hva skjer?

Vi våknet opp i dag til nyheten om at russiske styrker har invadert Ukraina. Hva vil dette gjøre for aksjemarkedet fremover?

På generelt grunnlag er selvfølgelig en krig kun tap for alle parter, så konsekvensen av en langvarig og eskalerende krig er dramatisk for verdensøkonomien. Mindre handel på tvers av landegrenser, flere tollbarrièrer, politisk og geopolitisk usikkerhet. Markedet hater usikkerhet og vi har allerede sett store utslag på internasjonale børser og vår egen Oslo Børs. Hvor lenge denne krigen vil vare og om den eventuelt eskalerer ytterligere vites selvsagt ikke i skrivende stund, men ut ifra de signalene vi har i dag- så ser det foreløpig ut til å begrense seg til grensene.

NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer selvfølgelig Russlands akt og sier «vi har nå krig i Europa i et omfang som vi trodde hørte til historien», dette er sterke ord fra NATOs generalsekretær og signaliserer også at NATO vil sende styrker til Ukraina. Hva vil dette føre til på børsen?

Energikrise kan bli et utfall

Russland er stor tilbyder av olje og gass spesielt ned til Europa og sitter således på et trumf-kort i forhold til disse ressursene. Blir det ytterligere sanksjoner mot Russland kan man i ytterste konsekvens strupe tilbudet av russisk gass til Europa, som vil gjøre allerede høye gasspriser enda høyere. Gassprisene har naturligvis steget kraftig gjennom dagen i takt med oljeprisen. Med allerede håpløst høye strøm- og gasspriser setter ikke dette en stopper for den pågående inflasjonen vi har sett i en periode nå, og jeg er spent på hvordan sentralbankene skal håndtere dette om denne krigen eskalerer og blir langvarig.

Hvis man skal trekke noe positivt ut fra denne dramatiske situasjonen så er det Norge som nasjon sin posisjon i det europeiske energimarkedet. I dag ser vi flere internasjonale markeder falle med 3-5 prosent, mens Oslo Børs «bare» er ned i overkant av 2 prosent i skrivende stund. Dette er kun grunnet Equinor og Aker BP som går kraftig mot resten av markedet.

Rask nedgang – rask oppgang?

Deutche bank har gjennomgått hvordan S&P-500 har reagert på store geopolitiske hendelser de siste 80 årene. I følge banken varer børsnedgangen i forbindelse med en så stor begivenhet i gjennomsnitt 15 dager fra hendelsen inntraff, og den gjennomsnittlige nedgangen er på 6 prosent. Den største nedgangen skjedde da Nazi-Tyskland invaderte det som da var Tsjekkoslovakia i mars 1939 – da S&P500 falt med 20,5 prosent i løpet av de neste 22 handelsdagene. Situasjonen ble enda større da Hitler angrep Frankrike i mai 1940, da nedgangen var på 25,8 prosent i løpet av de neste 22 handelsdagene. Ett år senere var imidlertid S&P500 opp henholdsvis 18,9 og 9,2 prosent.

Konklusjonen til Deutsche Bank er at man ser at slike tragiske hendelser skaper store nedganger i et kort tidsrom i og rundt hendelsen. Samtidig så henter også markedet seg temmelig raskt inn igjen. I gjennomsnitt har S&P-500 steget med 7,7 prosent 6 måneder etter at en krise brøt ut og med 13 prosent et år etter en hendelse.

Hva skal man gjøre som sparer og investor?

Jeg vil da gjerne dele budskapet inn i tre. Er du en langsiktig fondssparer som sparer til pensjon og eller har et langsiktig perspektiv på pengene dine, synes jeg du skal sove godt om natten og heller øke den månedlige sparingen din om det faller enda mer. «Time in the market» slår alltid «timing the market».Dette forutsetter selvfølgelig at du er investert i solide selskaper eller godt diversifiserte fond som kommer gjennom enhver nedtur.

Er du derimot en investor som sitter med en knippe enkeltaksjer kan det være en idé å gjennomgå porteføljerisikoen du sitter på. Still deg spørsmål om selskapene er rigget for å stå i en storm og at selskapene ikke behøver penger for å overleve innen seks måneder. Om du har store tunge kvalitetsselskaper i bunn, så behøver det heller ikke være krise om man har et eller flere «høy beta» selskaper på toppen, men pass på risikoprofilen din i disse dager. Børsene vil etter all sannsynlighet leve sitt eget liv og være veldig nyhetsdrevet fremover som kan påvirke aksjer. Alternativet til deg som investor er å øke kontantandelen og eller øke renteandelen i porteføljen din, eller bruke derivater for å sikre porteføljen din mot børsfall.

Er du trader eller handler aksjer med minutter og timer som perspektiv tror jeg du kan få et svært interessant marked fremover. Her vi det oppstå muligheter både på opp- og nedsiden.

Forhåpentligvis vil dette være en kortvarig krig som ikke vil eskalere ytterligere. Det er som nevnt tidligere svært få som tjener på at det er krig, enten det er økonomisk eller politisk.

Har du eksponering mot det russiske markedet i porteføljen din kan det lønne seg å følge situasjonen nøye. Nordnet har gått ut med en anbefaling til alle kunder om å opptre ytterst forsiktig når det gjelder investeringer eksponert mot Russland, les mer her.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer