Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Oljeprisfall & XXL-kollaps

I denne episoden av #pengepodden investor er Mads og Bjørn Erik på plass i studio. Først får du høre Mads sin relativt dyster stemningsrapport fra aksjemarkedet, med en fordypning i oljeprisen. Du får også høre Mads sine tanker om utviklingen i XXL-aksjen. Videre tar Bjørn Erik og Mads for seg hvordan stemningen i aksjemarkedet påvirker Nordnet-kundene, og du får høre mer om hvilke grep de tar. Avslutningsvis får du også noen gode tips til podcaster og bøker du kan kose deg med i jula.

Høy volatilitet og oljeprisfall

(fra 01:58) Mads oppsummerer markedet med ord som «høy volatilitet» og «urolig». I 2018 har svingningene og risikoen kommet tilbake i aksjemarkedet igjen.

Oljeprisfallet kommenteres, og noe av årsaken til fallet er økt produksjon av skiferolje i USA og noe lavere veksttakt i verdensøkonomien, som igjen gir lavere vekst i oljeetterspørselen. Mads tror at oljeprisen blir liggende på dagens nivåer en stund ut i 2019, men at nye regler kalt «IMO2020», som innebærer at rederiene må bytte fra tungolje til marin dieselolje, kan føre til økt oljepris på litt lengre sikt.

Mads forteller at aksjekundene i Nordnet har kjøpt aksjer i de store oljeselskapene i høst, og solgt selskaper som blant annet Norwegian og Storebrand. Bjørn Erik forteller en liten negativ nyhet for Storebrand som gjelder den kommende pensjonskontoen – en nyhet som har gått de fleste hus forbi.

Bjørn Erik forteller videre at Nordnets fondskunder trosser uroen og kjøper aksjefond. I oktober, da uroen på børsene startet, så vi tendenser til panikksalg av aksjefond. Men de to siste månedene har kundene kjøpt for mer aksjefond enn de solgte i oktober.

Spareøkonomen sier også at kundene viser økende interesse for absoluttfond, som Sissener Canopus og DNB TMT Absolute Return og vårt eget Nordnet Smarte Porteføljer. Sistnevnte er ikke er absoluttfond, men et multi asset fond med fast risikonivå.

Profit warning fra XXL – Mads driver bunnfiske

(fra 21:14) Mads kommenterer profit warningen til XXL, som kom denne uken. Aksjen er utbombet, og Mads avslører at han har kjøpt litt XXL-aksjer på denne nyheten som et kortsiktig bet. PGS er et annet kortsiktig bet han omtaler.

Boktips og podcast-forslag for julen

(fra 30:09) Mads sine boktips starter med en klassiker: «Market Wizards» av Jack Schwager – en bok med intervjuer av mange kjente investorer. «Man vs money» av Stewart Cowley er en annen anbefaling. En annen klassiker er «How to trade in stocks» av Jesse Livermore.

Bjørn Erik forteller at han har sansen for selvbiografier av finanskjendiser. Røkkes biografier nevnes selvsagt. «Sirkus Stordalen» er en annen bok som han likte. «Bli best med mental trening» av Erik Bertrand Larssen er en selvrealiseringsbok som Bjørn Erik fikk mye ut av.

Mads hører på hele 20-30 podcaster i uka. Hans beste tips er:

 • Invest like the best
 • McKinsey
 • Goldman Sachs
 • JP Morgan
 • Boligbobla
 • Lederliv
 • Nordea
 • Odd Lots fra Bloomberg
 • Masters of Finance
 • Sysla
 • E24

Bjørn Eriks pod-tips er:

 • Tid er penger med Peter Warren
 • Finanslunsj med Fåne og Staavi (Finans Norge)
 • Pengerådet med Dine Penger og Hallgeir Kvadsheim
 • Stormkast med Valebrokk og Stordalen

Spørsmål fra lytterne: Skatteregler 2019

(fra 41:05) Kåre har et spørsmål om beskatningen av Investeringskonto Zero fra 2019. Han lurer på om det virkelig er slik at kontantinnskudd skal holdes utenfor beregningen av aksjeandel.

Bjørn Erik svarer at det er korrekt oppfattet. Bankinnskudd /kontanter holdes utenfor ved beregning av aksjeandel. Den viktigste endringen for investeringskonto fra 1.1.19 er at skatten på avkastning ved uttak vil variere etter aksjeandelen på investeringskontoen. Dette beskrives grundig i dette blogginnlegget: Skatteregler for Investeringskonto i 2019.

Et annet spørsmål er hva som er nytt for aksjesparekonto i 2019. Bjørn Erik forteller at aksjeutbytte vil få utsatt skatt på aksjeutbytte i 2019. Sjekk ut alle spørsmålene som har kommet inn om de nye skattereglene:

Nye skatteregler for Investeringskonto Zero

Hør forrige episode av #pengepodden: Slik posisjonerer Alfred Berg Gambak seg for 2019

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.12.2018 23:30

Takk for en interessant episode, og mange gode tips!

Men: Blir det ikke feil å kalle salget av fond i oktober for “panikksalg”? Det har jo vist seg å være et fornuftig valg foreløpig, de som har gjort det traff jo nesten toppen. Panikksalg er vel heller noe som skjer etter lang tids nedsalg, hvor man bare gir opp, det var ihvertfall ingen stor panikk i markedet i oktober.
Jeg reagerer ihvertfall litt på å karakterisere alt salg av fond som “panikksalg”. Noen prøver å time markedet litt, og her ser det ut som de har lyktes.