Vil høyere renter gi aktive aksjefond bedre sjanser til å slå indeksfondene? Hvilke tekniske faktorer påvirker i aksjemarkedet? Er ESG-fond kun markedsføring? Dette er temaene når vår spareøkonom Bjørn Erik får besøk i studio av Robin Wigglesworth, redaktør i Financial Times sin Alphaville-blogg.
Robin har jobbet i FT i over ti år. Han har også gitt ut en bok om indeksfondenes historie, med tittelen Trillions.
Lyttertips: #pengepodden 30.09.2021 – Tar indeksfondene over verden?Med Robin Wigglesworth.
Bjørn Erik forteller at en del aktører, blant andre Mohamed El-Erian, sjeføkonom i Allianz, hevder at vi nå går inn i en periode hvor aktive fond vil slå indeksfond, bl a grunnet høyere renter, lavere likviditet, og fordi small og mid cap selskaper forventes å gjøre det bedre enn large cap selskaper. Robin er ikke uventet uneig i denne påstanden. Hør hvorfor.
Tekniske mekanismer som påvirker aksjemarkedet
(15:20) Det snakkes og skrives mye om markedsutsikter i finanspressen, men det er lite oppmerksomhet omkring tekniske faktorer og investeringsstrategier som påvirker aksjemarkedene. Dette har Robin skrevet mye om i FT.
Bjørn Erik og Robin diskuterer strategier som forsterker børsoppganger og forsterker børsfall, typisk momentumstrategier og risk parity strategier, og hvor mye disse påvirker aksjemarkedet og enkeltaksjer.
Strategier som virker motsatt – og som stabiliserer markedene – er rebalanseringsstrategier som oljefondet og de fleste innskuddspensjonsporteføljer følger.
Robin nevner at opsjonsmarkedet har blitt viktigere og viktigere de siste årene, spesielt i USA, og at dette trolig er den tekniske faktoren som påvirker aksjemarkedet mest i dag.

Er ESG-fond kun markedsføring?
(36:16) ESG-fond har hatt en voldsom vekst de siste årene, spesielt i Europa. Alle investorer vil ha ESG- eller bærekraftige fond, virker det som. Men Robin er en tydelig kritiker av ESG-arbeidet som fondsforvaltningsindustrien jobber med.
Mye av arbeidet innenfor ESG er reinspikka sprøyt, sier Robin. Det er en god ide i teorien, som har blitt markedsført som en verdens-reddende greie. Det er forlokkende at du kan tjene penger og redde verden samtidig, men det er ikke realitetene. Dette er egentlig bare markedsføring fra forvaltningsbransjen, og en måte å selge dårlige fond dyrere, uttaler han.
Bjørn Erik forteller at Nordnets internasjonale indeksfond i september 2021 ble gjort om til ESG-fond, hvor referanseindekser ble endret til en tilsvarende ESG-indeks. For eksempel ble referanseindeks for det globale indeksfondet endret fra MSCI World Index til MSCI World ESG Leaders, som inneholder de 50 prosent antatt mest bærekraftige selskapene i hver sektor i MSCI World indeksen, basert rangeringer fra MSCI ESG Research. Avvikene mellom ESG-indeksen og moderindeksen er marginale. Totalkostnaden i fondet var også uendret.
En annen innvending Robin har mot ESG-fond er at det er vanskelig å måle på en objektiv og nøytral måte hvilke selskaper som er bærekraftige. Robin viser til en forskningsartikkel “Aggregate Confusion”,som viser at ESG ratings av de ulike børsnoterte selskapene fra ESG-analyseselskapene Sustainalytics, Moody’s, S&P Global, Refinitiv og MSCI viser store sprik, dvs lave korrelasjoner.
Bjørn Erik er enig i denne svakheten, og viser til at Tesla er med i Nordnet Indeksfond Global ESG, men er ekskludert fra Nordnet Indeksfond USA ESG, som følger S&P 500 ESG Index. Det motsatte er tilfelle med Apple og Amazon, som er med i USA-fondet og ekskludert i global-fondet…
Avslutningsvis spør Bjørn Erik om ESG-hysteriet vil føre meravkastning i non-ESG selskaper, for eksempel skitne olje- og kullselskaper, syndige aksjer som tobakk og gambling og alkohol? Hør hva Robin svarer.
Kan vi få tilbake et Nordnet fond med kun MSCI World?