Gå til hovedinnhold

#pengepodden – “ESG er reinspikka sprøyt!” med Robin Wigglesworth

Vil høyere renter gi aktive aksjefond bedre sjanser til å slå indeksfondene? Hvilke tekniske faktorer påvirker i aksjemarkedet? Er ESG-fond kun markedsføring? Dette er temaene når vår spareøkonom Bjørn Erik får besøk i studio av Robin Wigglesworth, redaktør i Financial Times sin Alphaville-blogg.

Robin har jobbet i FT i over ti år. Han har også gitt ut en bok om indeksfondenes historie, med tittelen Trillions.

Lyttertips: #pengepodden 30.09.2021 – Tar indeksfondene over verden?Med Robin Wigglesworth.

Bjørn Erik forteller at en del aktører, blant andre Mohamed El-Erian, sjeføkonom i Allianz, hevder at vi nå går inn i en periode hvor aktive fond vil slå indeksfond, bl a grunnet høyere renter, lavere likviditet, og fordi small og mid cap selskaper forventes å gjøre det bedre enn large cap selskaper. Robin er ikke uventet uneig i denne påstanden. Hør hvorfor.

Tekniske mekanismer som påvirker aksjemarkedet

(15:20) Det snakkes og skrives mye om markedsutsikter i finanspressen, men det er lite oppmerksomhet omkring tekniske faktorer og investeringsstrategier som påvirker aksjemarkedene. Dette har Robin skrevet mye om i FT.

Bjørn Erik og Robin diskuterer strategier som forsterker børsoppganger og forsterker børsfall, typisk momentumstrategier og risk parity strategier, og hvor mye disse påvirker aksjemarkedet og enkeltaksjer.

Strategier som virker motsatt – og som stabiliserer markedene – er rebalanseringsstrategier som oljefondet og de fleste innskuddspensjonsporteføljer følger.

Robin nevner at opsjonsmarkedet har blitt viktigere og viktigere de siste årene, spesielt i USA, og at dette trolig er den tekniske faktoren som påvirker aksjemarkedet mest i dag.

Er ESG-fond kun markedsføring?

(36:16) ESG-fond har hatt en voldsom vekst de siste årene, spesielt i Europa. Alle investorer vil ha ESG- eller bærekraftige fond, virker det som. Men Robin er en tydelig kritiker av ESG-arbeidet som fondsforvaltningsindustrien jobber med.

Mye av arbeidet innenfor ESG er reinspikka sprøyt, sier Robin. Det er en god ide i teorien, som har blitt markedsført som en verdens-reddende greie. Det er forlokkende at du kan tjene penger og redde verden samtidig, men det er ikke realitetene. Dette er egentlig bare markedsføring fra forvaltningsbransjen, og en måte å selge dårlige fond dyrere, uttaler han.

Bjørn Erik forteller at Nordnets internasjonale indeksfond i september 2021 ble gjort om til ESG-fond, hvor referanseindekser ble endret til en tilsvarende ESG-indeks. For eksempel ble referanseindeks for det globale indeksfondet endret fra MSCI World Index til MSCI World ESG Leaders, som inneholder de 50 prosent antatt mest bærekraftige selskapene i hver sektor i MSCI World indeksen, basert rangeringer fra MSCI ESG Research. Avvikene mellom ESG-indeksen og moderindeksen er marginale. Totalkostnaden i fondet var også uendret.

En annen innvending Robin har mot ESG-fond er at det er vanskelig å måle på en objektiv og nøytral måte hvilke selskaper som er bærekraftige. Robin viser til en forskningsartikkel “Aggregate Confusion”,som viser at ESG ratings av de ulike børsnoterte selskapene fra ESG-analyseselskapene Sustainalytics, Moody’s, S&P Global, Refinitiv og MSCI viser store sprik, dvs lave korrelasjoner.

Bjørn Erik er enig i denne svakheten, og viser til at Tesla er med i Nordnet Indeksfond Global ESG, men er ekskludert fra Nordnet Indeksfond USA ESG, som følger S&P 500 ESG Index. Det motsatte er tilfelle med Apple og Amazon, som er med i USA-fondet og ekskludert i global-fondet…

Avslutningsvis spør Bjørn Erik om ESG-hysteriet vil føre meravkastning i non-ESG selskaper, for eksempel skitne olje- og kullselskaper, syndige aksjer som tobakk og gambling og alkohol? Hør hva Robin svarer.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.03.2023 10:26

Kan vi få tilbake et Nordnet fond med kun MSCI World?