Gå til hovedinnhold

Oppgang i vente. Rally på Wall Street. Opptur i Asia

Det ble en solid avslutning på børsuken i Asia fredag, noe som står i sterk kontrast til nedturen tidligere i uken. Det ligger i kortene at Europa børsene vil følge etter i dag.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,8%, eller innenfor intervallet [0,5, 1,1]%.

Roger Berntsen

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 1,8 prosent i snitt i går.

Stemningen på Wall Street forbedret seg kraftig torsdag, på forventninger om at det verste er bak oss hva angår usikkerhet i banksystemet. ECB (den europeiske sentralbanken) satte for øvrig opp styringsrenten med 0,5 %poeng i går, i tråd med forventningene, og understreket at strategien kan endres om nødvendig. Mao. har ikke panikken grepet de som styrer pengepolitikken i Europa. Neste uke er det duket for rentemøte i USA, der Fed, den amerikanske sentralbanken, etter planen skal heve renten med nye 0,25 %poeng.

NASDAQ indeksen endte til slutt opp 2,5 prosent, etterfulgt av S&P 500 (+1,8%) og Dow Jones indeksen (+1,2%). Advanced Micro Devices (+7,7%), Marvell Technology (+7,3%) og Intel (+6,2%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i NASDAQ indeksen, mens Enphase Energy (-2,3%), T-Mobile US (-2%) og Illumina (-1,4%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 1,2 prosent i snitt fredag morgen.

Det ble en solid avslutning på børsuken i Asia fredag, noe som står i sterk kontrast til nedturen tidligere i uken. Det ligger i kortene at de europeiske børsene, inkludert Oslo Børs, vil følge etter når de åpner senere i dag. Nikkei 225 steg 1,1 prosent, mens Hang Seng indeksen i Hong Kong, ligger an til å stenge opp rundt to prosent. Hovedindeksen i Kina, Shanghai CSI 300 er for øvrig opp 1,3 prosent i morgentimene.

Investorene verden over, håper og tror at sentralbankene har de nødvendige “verktøyene” for å stabilisere det globale finanssystemet.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 75,44 dollar per fat, opp 2,4 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er flatt 0 prosent i samme periode. Dollaren står i skrivende stund i 10,68, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,15 og 3,57 prosent.

Oljeprisen har løftet seg noe fra de laveste nivåene tidligere i uken, men har et godt stykke opp til nivåene før Silicon Vally Bank kollapsen i USA forrige fredag. Hvorvidt OPEC+, OPEC landene pluss Russland, vil adressere prisfallet med nye kutt er det store spørsmålet. Om så vil de bidra til å styrke amerikanske produsenters rolle i markedet, noe de i 2014 gjorde alt for å unngå. Det kan også tenkes at dagens “lave” priser kan trigge lagerbygging blant de største konsumentene. Skulle USA og andre land, som den senere tid har tappet av sine oljereserver, begynne å fylle disse igjen, vil det støtte opp om prisen.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer