Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Oljeprishopp skremte investorene på Wall Street

De små og mellomstore selskapene som inngår i Russell 2000-indeksen, falt over to prosent tirsdag. Frykten for at høyere oljepriser kan skade amerikansk økonomi bidro til fallet.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 6. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,3%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:11 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,8 prosent i snitt i går.

De små og mellomstore selskapene som inngår i Russell 2000-indeksen, falt over to prosent tirsdag. Frykten for at høyere oljepriser kan sende den amerikanske økonomien inn i en resesjon bidro til det bratte fallet. Høyere oljepriser kan ha en kaskadeeffekt på økonomien, ved at det øker kostnader for bedrifter og forbrukere, noe som igjen kan føre til redusert forbruk og investeringer.

Oljeprisen skjøt i været og overgikk 90 dollar per fat i går, etter at Saudi-Arabia og Russland annonserte at de vil forlenge de eksisterende produksjonskuttene ut året. Dette tiltaket, ment for å stabilisere oljemarkedet, har den uønskede bivirkningen av å legge press på allerede høye energipriser. Det strammer også til forsyningene, og kan dermed ytterligere forverre den økonomiske situasjonen både i USA og globalt.

Tesla Inc (4,7%), CF Industries Holdings Inc (4,2%), Halliburton Co (2,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens DaVita Inc (-6,2%), Pultegroup Inc (-5,7%), Illumina Inc (-5,4%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,3 prosent i snitt onsdag morgen.

Det meste falt på de asiatiske børsene i natt, i kjølvannet av gårsdagens nedgang på Wall Street. To hederlige unntak var den japanske Nikkei 225-indeksen og den indiske Sensex-indeksen. Det er verdt å merke seg at Nikkei 225 er en av årets vinnere, sammen med den teknologitunge Nasdaq-indeksen.

Indisk økonomi nyter også godt av medvind for tiden, grunnet et stort tilsig av multinasjonale selskaper som ønsker å etablere seg i landet, deriblant Tesla, Apple, Alphabet, Foxconn. Flere av disse selskapene søker å redusere sin avhengighet av Kina på grunn av den økende geopolitiske risikoen.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 90,05 dollar per fat, opp 0,2 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,8 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,71 NOK, 11,09 SEK, 6,94 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,91 SEK og 7,45 DKK. Rentekurven i USA er invertert, gitt at toårs renten, som står i 4,94 høyere enn tiårs renten, som står i 4,26. De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,29 prosent.

Rentekurven i USA er fortsatt invertert, noe som isolert sett er negativt. De langsiktige inflasjonsforventningene er imidlertid ikke urovekkende høye, noe som antyder at rentetoppen sannsynligvis er nær. Markedet forventer at inflasjonen i USA vil ligge på 2,3 prosent de neste ti årene, altså 0,3 prosentpoeng høyere enn Federal Reserves mål på to prosent.

En invertert rentekurve har tradisjonelt vært sett på som et forvarsel om en kommende resesjon eller økonomisk nedgang, dog historisk sett, har ikke alle inverterte rentekurver ledet til resesjoner.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer