Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Gevinstsikring på Wall Street. Ny oppgang i Asia

G20 toppmøtet, som denne gangen avholdes i Indonesia, preger nyhetsoverskriftene i disse dager. Krigen i Ukraina med tilhørende geopolitiske spenninger er det alt handler om.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,5%, eller innenfor intervallet [-0,7, -0,3]%.

Roger Berntsen

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,9 prosent i snitt i går.

De amerikanske investorene tok en pust i bakken mandag, etter en heidundrende sluttspurt i forrige uke. NASDAQ indeksen falt tilbake 1,1 prosent, etterfulgt av S&P 500 (-0,9%) og Dow Jones indeksen (-0,6%). Selv om indeksene har kommet et godt stykke opp fra bunnivåene fra tidlig oktober, er disse fortsatt kraftig ned for året. På den positive siden er det det et fåtall store selskaper som har tynget indeksene i de siste, og ikke de mindre selskapene. Om man sammenligner den brede S&P 500 indeksen, der giganter som Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon mfl. har dominert i flere år, så er denne ned 17 prosent i 2022, mens S&P 500 indeksen der alle selskapene vekter likt, er ned 11 prosent. Mao. bredden i oppgangen den senere tid er større enn på lenge, noe som isolert sett, er positivt.

Merck & Co (+2,4%), Johnson & Johnson (+1,6%) og Visa (+0,9%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Dow Jones indeksen, mens Walmart (-2,9%), Home Depot (-2,5%) og Microsoft (-2,3%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 2,1 prosent i snitt tirsdag morgen.

G20 toppmøtet, som denne gangen avholdes i Indonesia, preger nyhetsoverskriftene i disse dager. Krigen i Ukraina med tilhørende geopolitiske spenninger er naturligvis det alt handler om. At Joe Biden og Xi Jinping har snakket sammen for første gang på lenge, har hjulpet på stemningen i aksjemarkedene, ikke minst i Asia. Hong Kong indeksen ligger an til å stenge opp over fire prosent i dag, mens hovedindeksen i Kina – Shanghai CSI 300, er foreløpig opp to prosent. Nikkei 225 (+0,2%) derimot, endte relativt flatt. Hvorvidt den positive utvikling i Asia i natt vil hjelpe de europeiske børsene i dag, gjenstår å se.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 92,59 dollar per fat, ned -2,8 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -5,2 prosent i samme periode. Dollaren står i skrivende stund i 10,03, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 3,87 og 4,05 prosent.

Svakere vekstutsikter, kombinert med meldinger om lavere etterspørsel etter olje sendte oljeprisen kraftig ned det siste halve døgnet. Et fat Nordsjøen olje handles fortsatt i intervallet 90 til 100 dollar, dog dollaren har kommet betydelig ned den siste uken. I sum er dette svært gode nyheter for verdensøkonomien, i alle fall på kort sikt.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer