Gå til hovedinnhold

“Min vei mot økonomisk frihet”

Dette er et gjesteinnlegg fra Rosa Økonomi. Hun er en student som blant annet står bak bloggen rosaokonomi.no og @rosaokonomi på Instagram. Hun skriver om personlig økonomi, erfaringer innen aksje/fondssparing og veien til økonomisk frihet.

Jeg gjorde min første investering i 2015 da jeg kjøpte leiligheten min. Jeg hadde da tatt noen friår etter videregående skole og jobbet heltid i en dagligvarebutikk for å spare opp egenkapital. Jeg flyttet inn i februar og noen måneder senere ble den identiske naboleiligheten min solgt for over 300 000 kr mer enn det jeg betalte. Først da fikk ordet “investering” en betydning. Dette ble fort noe jeg ønsket å lære mer om og søkte etter kunnskap på nett, men også de rundt meg. Skuffelsen kom når ingen rundt viste noe interesse når ord som aksjer og investeringer ble nevnt. Det er ikke deres feil, det var rett og slett mangel på kunnskap, som er fra lite til ingen. Å diskutere markedet på jobben var lite populært, og temaet ble fort endret til litt mer dagsaktuelle ting som hvem som røk ut av Paradise Hotell. Jeg ønsket å komme i kontakt med likesinnede mennesker og tanken på å blogge slo meg. Jeg husker det var en periode hvor begrepet “Rosa blogger” ble mye brukt i mediene. Det skulle jeg også være, men jeg skulle være en Rosa Økonomi blogger! Jeg opprettet da bloggen rosaokonomi.no i fjor og fikk en virtuell ‘vennegjeng’ som jeg kunne dele mine tanker og interesser med.

Å tjene penger i seg selv er ikke så artig som å kunne bruke det på konkrete og fastsatte mål. Mitt mål med bloggen ble å dele mine måter å allokere min sparing på, og i tillegg kunne dele kunnskap på en måte som var lett forståelig for sånne som meg. Ting skal inn med teskje! Men bloggen ga også kick til å nå personlige mål. Det ble i fjor satt et langsiktig personlig mål om å kunne skape 4-7 stabile inntektskilder til fylte 40, og i år er det i tillegg satt et kortsiktig mål om å spare 80 000 kr av inntekt, alt dette som student (iallfall noen år fremover).

Dette høres kanskje veldig overkommelig ut for noen, men for en som virkelig begynte å ta grep over økonomien sin i en alder av 26 år, er det knappe 13 år på å nå målbåndet. Skal kanskje også nevnes at jeg begynte for fullt med min økonomiutdanning også i en alder av 26 år, etter å ha brukt noen år på finne ut av “hva skal jeg bli når jeg blir stor?”. Å være student, jobbe deltid, være en rosa blogger og samtidig jobbe for å skape ekstra inntekter er mildt sagt å ha en del på fatet, men jeg ønsker ikke ha det noe annerledes heller.

Taktikken for å nå målene er enkel: jobbe deltid som vanlig, prøve å leie ut gjesterom så mye som mulig og samtidig åpne eget AS fremover som skal generere inntekter. Årlige sparemål, som forhåpentligvis oppnås, skal investeres i fond og aksjer, og langsiktige mål som å skape ekstra inntektskilder skal komme ved å benytte de verktøyene jeg allerede har og den kunnskapen jeg sitter med.

Hva er mitt “Hvorfor”? Dette er noe jeg snakker en del om på bloggen min. Hvorfor er det så viktig for meg å ha så mange inntektskilder eller spare en så stor del av min inntekt? Som folk flest er jeg ute etter stabilitet og sikkerhet, men det er også en drøm å kunne ha en hverdag som jeg selv styrer. Mange sier de ikke er laget for å ha en 8-16 hverdag …jeg kjenner meg igjen, for å si det sånn! Det handler om frihet. Denne “bevegelsen” er mye omtalt som FIRE (financial independence, retire early). Nå er ikke mitt mål akkurat å pensjonere meg så tidlig som mulig, men heller fleksibilitet og flere opplevelser når muligheten byr på seg. Å investere pengene mine på en god måte gir meg muligheten til akkurat dette, en økonomisk bekymringsfri hverdag.

Heldigvis er det flere som kjenner seg igjen i mine hverdagslige problemstillinger og ønske om å forbedre sin egen økonomi. Faktisk er engasjementet mye større i dag enn da jeg begynte med bloggen. AksjeNorges rapport om nye sparevaner viser at økningen av antall kvinnelige aksjonærer var den høyeste noensinne i 2019. Det varmer den feministiske delen av mitt hjerte. Det er gøy å se unge (spesielt jenter) som tar turen innom bloggen og viser så mye interesse på Instagram. Det må også nevnes alle de fantastiske Instagram-kontoene som dukker opp hver dag med så mye (gratis) nyttig informasjon rundt personlig økonomi. Når slik informasjon er så lett tilgjengelig når det unge folk som nylig har fått kredittkort i postkassen eller storstipend inn på konto.

Du kan være med på min reise på rosaokonomi.no og @rosaokonomi på Instagram.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.02.2020 20:47

Hva skal du drive med i ASet?

Gjest
Gjest
24.01.2020 17:53

Awesome post! Keep up the great work! 🙂