Gå til hovedinnhold

Markedskommentar uke 18

Oslo Børs har også denne uken vært svært sterk og er i skrivende stund på 869,50 poeng. Hittil i år har børsen steget med 6,76% og hele 8% siste måneden. Oljeprisen har i samme periode vært sterk og tidvis over 75$ pr fat. I løpet av de siste dagene har oljeprisen sunket til like over 73$ pr fat. Amerikanske dollar har vært sterk den siste tiden og EURUSD noteres nå 1,20. USDNOK noteres til 8,12 og at dollaren styrker seg mot norske kroner bidrar isolert sett til økning i aksjekurser notert i norske kroner innenfor energi- og oljeservice. Oljeprisen har sunket samtidig som USAs oljeproduksjon har steget til 10,586 millioner fat pr dag og markedet har vært preget av politisk uro.

Vi har ikke kjøpt eller solgt aksjer denne uken. Av selskapene i porteføljen har Orkla og Protector levert kvartalstall, hvorav begge selskapene skuffet oss og markedet.

Protector Forsikring har den siste tiden vært i en nedadgående trend som ble forsterket av en svak kvartalsrapportering. Ettersom Protector i større grad enn andre forsikringsselskaper lever forsikring til bedrifter og offentlige virksomheter er selskapet mindre påvirket av årstidene. CEO i Protector, Sverre Bjerkeli, uttalte på presentasjonen at hovedårsaken til det dårlig kvartalet kom som følge av dårlig forsikringshåndverk. At Berkeli på presentasjonen ikke ønsket å komme med en spesifikk guiding på selskapets combined ratio kan heller ikke sies å være spesielt positivt, ettersom han mente den kom til å øke i fremtiden. Combined ratio er et mye brukt resultatmål innenfor forsikringsbransjen som viser forholdet mellom premieinntekter og summen av erstatnings- og driftskostnader. At denne holder seg under 100% er selvsagt viktig. Vi har fortsatt tro på Protector Forsikring i fremtiden, men uroer oss noe over at Bjerkeli uttaler at “..den underliggende driften er litt svakere enn combined ratioen tilsier.”.

Orkla leverte også et svakt kvartal hvor sesongeffekter og bortfall av distribusjonsrettigheter for tyggegummi påvirket negativt. Forventningene til Orkla var på forhånd høye og selv om selskapet leverer organisk vekst ble selskapet hardt straffet på børsen. Marginene var lavere enn hva som var ventet på forhånd, hvor valutakurser ikke har påvirket marginene positivt. Vi syntes reaksjonen fra markedet var i overkant kraftig og velger å beholde aksjen. Orkla er et kvalitetsselskap med solid cash flow og som har muligheten til å investere eller betale ut ekstraordinært utbytte ettersom NIBD/EBITDA er nær 0.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer