Gå til hovedinnhold

Månedsrapport for Nordnet Smarte Porteføljer – september

September ble en god måned for aksjer, men en dårlig måned for renter. Smart 5, som har en høy andel renter, ga minus 0,5 % i september, mens Smart 15, som er mer «aksjetung», ga pluss 0,75 %. Smart 10 var uendret.

Alle de tre Smartfondene har gitt bedre avkastning enn referanseindeksene siden oppstarten i oktober 2018. Smart 15 er nå nr 2 av 28 fond målt etter avkastning hittil i år i Morningstars kategori «Kombinasjonsfond NOK Aggressiv». Smart 10 er nr 3 av 36 i sin kategori (Moderat), mens Smart 5 er nr 8 av 30 i sin kategori (Forsiktig).

September er historisk den verste måneden i året for aksjemarkedet, noe som vanligvis forklares med sesongmønster. I år var imidlertid et unntak, og i september fortsatte aksjekursene å stige. dette til tross for en jevn strøm av negative makrotall, noe som i økende grad indikerer en økonomisk nedgang. Motstandskraften i markedet forklares best av den vedvarende lettelsen i pengepolitikken i både USA og EU, der styringsrenten i USA ble satt ned igjen og den europeiske sentralbanken kunngjorde at de vil fortsette med kvantitative lettelser og vil fortsette å kjøpe verdipapirer inntil inflasjonsmålet er oppfylt.

I Europa diskuteres økt risiko for lavkonjunktur for EUs finansielle motor Tyskland, etter de verste industritallene på et tiår. Amerikanske WeWork sin børsnotering floppet og måtte trekkes tilbake. Det gikk bedre i Sverige der PE-selskapet EQT ble overtegnet 10 ganger, og steg kraftig på børsen. President Donald Trump red av stormen rundt Mueller-utredningen, men står nå igjen overfor en mulig riksrett, samtidig som neste års valgkamp har startet. I Hong Kong fortsetter de massive protestene mot den kinesiske regjeringen, mens Kommunistpartiet feirer 70 års makt i Beijing.

Fond Måned Avkastning hittil i år (01.01-30.9.19)
Smart 5 -0,46% 7,78%
Smart 10 0,00% 13,67%
Smart 15 0,75% 18,88%

Mer om de forskjellige aktivaklassene

Aksjer: Aksjemarkedet gikk på høygir i september, og S&P 500 steg 1,7%, EuroStoxx50 + 4,2% og Nikkei + 5,1%. Den største faktorrotasjonen på 30 år skjedde i september, og kapitalen strømmet fra momentum / lavrisiko til verdiaksjer. Dette medførte at sykliske selskaper, som til nå hadde hatt et tøft år, ble kjøpt, samtidig som defensive selskaper ble solgt. Totalt sett bidro Smartfondenes aksjeeksponeringer positivt til totalavkastningen denne måneden.

Renter: Rentene i obligasjonsmarkedet steg kraftig, etter uventet sterke økonomiske tall fra USA og en due-aktig retorikk fra den amerikanske Fed. Dette bidro negativt til Smartfondenes avkastning, og er grunnen til at Smart 5 og 10 har en negativ avkastning i september, i motsetning til mer «aksjetunge» Smart 15, som var i pluss.

Råvarer: I løpet av måneden fikk droneangrepet på den saudiske oljegiganten Aramco oljeprisene til å skyte i været og oljeprisen var på det meste opp 19,5%, men falt raskt tilbake til om lag samme nivå. Gull falt etter hvert som aksjemarkedet steg og obligasjonsrentene økte.

Avkastning siden oppstart i okt. 2018 til 17. oktober 2019

Nordnet Smart 5
(Avk. siden 23.10.18: +7,8 %, + 1,6 % foran referanseindeks. Kilde: Morningstar 17.10.19)

Nordnet Smart 10
(avk. siden 23.10.18: + 10,8 %, + 4,1 % foran referanseindeks.
Kilde:Morningstar 17.10.19)

Nordnet Smart 15
(avk. siden 23.10.18: +15,7 %, + 6,2 % foran referanseindeks.
Kilde:Morningstar 17.10.19)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer